belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Műemlékvédelem, szakképzés és hídépítés a Szennai Skanzenben

Tegnap délután a Szennai Skanzenben nyitórendezvénnyel vette kezdetét a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek (EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001) projekt keretében megvalósuló, „Mestereknek mestere” címet viselő mintaprojekt, amelynek keretében a hét folyamán a kaposvári Lamping József Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjai lépésről lépésre ismerkednek meg a népi épített örökség szakszerű védelmével és továbbéltetésével. Az értékteremtésen túl a résztvevő diákok a vállalkozói ismeretek és a hatékony kommunikáció fortélyait is elsajátíthatják majd a fa- és kőművesmunkát igénylő hídépítő projektmunka során. A szennai gyakorlatot alkalmazva a nyíregyházi Sóstói Múzeumfalu mint mentorált intézmény, hasonló programot fog megvalósítani, de a népi építészet helyett a népművészetre helyezve a hangsúlyt. Mindkét mintaprojekt esetében a múzeumban őrzött kulturális értékek kapcsolódnak be a szakképzés folyamatába, amelynek során múzeumi keretek között, a korabeli tanulási gyakorlat elevenedik meg: vagyis mesterek (múzeumpedagógusok és szakoktatók) mesterművek (múzeumi műtárgyak) megismertetésével nevelik a jövő mestereit.

A szakmai napon jelen volt a Lamping József Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója, a programban résztvevő diákok a szakoktatóikkal, a Szennai Skanzen és a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ munkatársai, a nyíregyházi Sóstói Múzeumfalu munkatársai és a velük együttműködő köznevelési intézmény, a Nádudvari Népi Kézműves Szakközépiskola szakoktatója, valamint a kaposvári múzeumi koordinátor, akinek feladata a megyében zajló múzeumi fejlesztések figyelemmel kísérése, szakmai követése.

A szakképzés szerepének erősítése céljával megvalósuló mintaprojekt példaértékűvé válhat az egyes szakmák iránti elhivatottság és a szakmaszeretetre való nevelés terén. A mintaprojekt hosszú távú víziója a szakmáját értő, szerető, és abban folyton megújulni tudó szakember képzés meggyökereztetése.

A projektet Káldy Mária mutatta be

A megnyitón Agócs Attila igazgató köszöntötte a vendégeket
Káldy Mária
A Szennai Skanzen mintaprojekt gazdái
A mintaprojekt megvalósításában közreműködő diákok
Román Árpád a Szennai Skanzen vezetője
Farkas Gergely mintaprojekt gazda
A Szennai Skanzen templomja
Skanzeni látkép
Szennai tájház
Szakmai eszmecsere múzeumlátogatás közben
Bekukkantottunk a pajtába
A nyíregyházi Jósa András Múzeum, Sóstói Múzeumfalu munkatársai
Mintaprojekt gazdák, mentoráltak és szakmai megvalósítók