belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A múzeumi komponens hírei (Szabadtéri Néprajzi Múzeum MOKK)

Befelé fordulástól a korszerűségig

A múzeumi hálózatosodás, kapcsolatépítés és szövetségek témakörében, nemzetközi, illetve hazai példák bemutatásával és megvitatásával telt a Vezetői menedzsment – európai példák és hazai jó gyakorlatok a közgyűjteményekben című múzeumi módszertani szakmai nap. A programot a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ az Országos Közgyűjtemények Szövetségével és az ICOM Magyar Nemzeti Bizottsággal együttműködve szervezte meg. A szakmai napra 2018. június 5-én a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumának Gótikus termében került sor.

tovább
 → 


Digitális múzeumi tartalmak a köznevelés szolgálatában ( 15. videóhírlevél)

A Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt keretében készült 15. videóhírlevél a Múzeumi iránytű sorozat 24. kötetéhez kapcsolódik, mely  Digitális múzeumi tartalmak a köznevelés szolgálatában címmel jelent meg.

tovább
 → 


Még ezt is letettük az asztalra

A 2020. október 31-ig meghosszabbított Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című kiemelt projekt keretében idén, ebben a sok szempontból rendkívülinek számító és nem kevés kihívást tartogató évben is több ingyenes továbbképzést valósítottunk meg sikeresen.

tovább
 → 


Ezt mind letettük az asztalra (XVII.sz. videóhírlevél

A Múzeum és könyvtári fejlesztés mindenkinek projekt keretében három év alatt eredményekről vallanak a projekt megvalósítói.

tovább
 → 


Úton a múzeumi minőségmenedzsment felé (XVI.sz. videóhírlevél)

A Múzeumi Iránytű sorozat 27. és 28. köteteként megjelent az „Úton a minőségmenedzsment felé. A múzeumi minőségmenedzsment-keretrendszer” és a „Fókuszban a közönség. Útmutató a család, gyermek és iskolabarát múzeumi működéshez, a múzeumpedagógia, az önkéntesség és az IKSZ minőségmenedzsmentjéhez” című kiadványunk.

tovább
 → 


Adásban voltunk Madridtól Tartuig: egy múzeumi és könyvtári projekt nemzetközi élete.

Adni jó. Az évértékelések idején pedig jó érzés visszatekinteni az elért eredményekre, a megtett kilóméterekre, vagy a sikeresen teljesített mérföldkövekre, még akkor is, ha egy első ránézésre szűken szakmai közönségnek szóló projektről van szó. Karácsony környékén pedig különösen jó érzés némi számvetést végezni, ha egy olyan kulturális projektről beszélünk, amely kiemelten támogatja azt a törekvést, hogy a hazai kulturális szektor, ezen belül a muzeális intézmények és könyvtárakat minél hatékonyabban tudjanak adni valami társadalmilag fontosat, hasznosat, képesek legyenek hozzájárulni saját eszközeikkel, módszereikkel és szakembereikkel a szegénység felszámolásához, a minőségi oktatáshoz vagy az egyenlőtlenségek csökkentéséhez.

tovább
 → 


Múzeumi és könyvtári szakemberek közös célokért

A projekt keretében működő két országos hálózat, azaz a múzeumi koordinátorok és a könyvtári szaktanácsadók 2019. december 9-én Budapesten, a Főváros Szabó Ervin Könyvtárban megtartott III. országos szakmai napon összegezték a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” projekt eredményeit.

tovább
 → 


Lezárult az oktatás kompetencia fejlesztő szerepét is támogató, három éven át tartó múzeumi és könyvtári projekt

Hazai viszonylatban példa nélküli projekt zárult le 2020. január 31-én, melyet a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (SZNM MOKK) valósított meg a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár konzorciumi partnerségével három év alatt 2 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból a Széchenyi 2020 program keretében „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” címmel.

tovább
 → 


Tükör, iránytű és keretrendszer a minőségközpontú múzeumokért

Segítséget adunk a hazai muzeális intézményeknek az eddiginél nagyobb fokú tudatossághoz  és a versenyképesség növeléséhez, a szolgáltató múzeum szemléletének elterjesztéséhez az „Úton a minőségmenedzsment felé. A múzeumi minőségmenedzsment-keretrendszer” című  kiadványunkkal.

tovább
 → 


Porondon a MIKSZ: a múzeumi iskolai közösségi szolgálat támogatásáért (XIV. sz. videó hírlevél)

2019. november 27-én megjelent a Múzeumi Iránytű sorozat 20. kötete „MIKSZ – Útmutató az iskolai közösségi szolgálat múzeumi szervezéséhez” címmel.

tovább
 → 


MIKSZ, azaz iskolai közösségi szolgálat a múzeumokban

Lehet a „kötelező rossz”, de ugyanakkor lehet „egy életre szóló meghatározó élmény és tapasztalat” is az iskolai közösségi szolgálat. Ehhez azonban kell egy befogadó intézmény és kell egy karakterisztikus személyiség, aki felkelti a diákok érdeklődését, valamint hasznos feladatokkal látja el őket. Ez az intézmény lehet egy múzeum, a személy pedig az ott dolgozó muzeológus.

tovább
 → 


Valódi iránytű

Kivételes segítséget jelenthet az a hiánypótló, az iskolai közösségi szolgálat (IKSZ) muzeális intézmények által történő hatékonyabb szervezését támogató most megjelent módszertani kiadvány, melyet a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (SZNM MOKK) jelentetett meg az általa kiadott Múzeumi iránytű sorozat 20. köteteként a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című kiemelt projekt keretében.

 
tovább
 → 


Galéria: MIKSZ – Gyakorlati útmutató az iskolai közösségi szolgálat múzeumi szervezéséhez

tovább
 → 


Szolgáltatunk és kapcsolatot építünk (XIII. videóhírlevél)

2019. szeptemberében megjelent a Múzeumi Iránytű sorozat 19. kötete Szolgáltató múzeum címmel.

A kiadvány célja, hogy a muzeális intézmények olyan eszközt kapjanak, melynek segítségével elsajátíthatják a szolgáltatói szemléletet, iránymutatást kapnak ahhoz, hogy együttműködések kialakításával valamint a látogatókkal való kapcsolatépítéssel, miként erősíthetik a látogatói igényekhez való sikeres alkalmazkodást.  

 

tovább
 → 


Múzeumi terek, a tanulás terei

A MOKK és a Szent István Király Múzeum szervezésében a Múzeumi terek, a tanulás terei című megyei szakmai nap a múzeum és a szakképzéssel foglalkozó intézmények között keresett kapcsolódási pontokat. Szó volt róla, hogy a gyakorlatban hogyan tudja a múzeum a szakképzésben, felnőttképzésben résztvevők munkáját, tanulását támogatni.

tovább
 → 


Szolgáltató szemlélet, múzeumpedagógia és cirkusz

 

 

 

 

 

 

tovább
 → 


Múzeumi mintaprojekt nemzetközi relációban, múzeumpedagógusok kurátor szerepben

Hogyan tudnánk elmagyarázni egy földönkívülinek, hogy mi a művészet? Különösebb szaktudás nélkül is merjünk barangolni kortárs képzőművészeti tárlatokon?

Többek között ezekre a kérdésekre illetve problémákra keresett választ és megoldást a Ferenczy Múzeumi Centrum Kortársítás című múzeumi mintaprojektjének egyik gyümölcse, a Láthatatlan jelenlétBevezetés a kortárs művészetbe kamaszoknak – de nem csak nekik című kiállítás.

tovább
 → 


EGYEDÜL NEM MEGY – AVAGY MIT NYÚJTHATNAK EGYMÁSNAK A MÚZEUMOK ÉS FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK

Immár harmadik alkalommal találkoztak a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ munkatársai egyetemi hallgatókkal, a múzeumok nyújtotta együttműködési lehetőségeinek bemutatása, illetve a diákokkal való párbeszéd kezdeményezése érdekében.

tovább
 → 


Nemzetközi porondon A mi múzeumunk és a KultúrBónusz

Idén ősszel több nemzetközi szakmai konferencián is a figyelem középpontjába kerülnek a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponensének fejlesztései. Dijontól, Brightonon és Frankfurton keresztül Tartiug rangos külföldi szakmai konferenciák előadóiként és résztvevőiként lesznek jelen a projekt szakmai megvalósítói.

tovább
 → 


Szolgáltatunk és kapcsolatot építünk

Szeptemberben jelenik meg a Múzeumi Iránytű kiadványsorozat legújabb kötete Szolgáltató múzeum címmel.

tovább
 → 


Komoly játékok: magas művészet és reciklált játékszerek

A képzőművészet, a természettudomány és a múzeumpedagógia inklúziója címmel tartott budapesti múzeumi koordinátorunk, Joó Emese ötletgazdag szakmai napot és workshopot a Deák17 Galériában. Az eseményen az is kiderült, hogy hogyan lehet komoly művészek művei elé odatenni játékainkat.

tovább
 → 


A holland minta bátorságot ad

Az amszterdami tanulmányúton részt vett budapesti és vidéki múzeumi koordinátorokat kérdeztük a rendhagyó tapasztalatszerzés során megfogalmazódott gondolataikról.

tovább
 → 


Szolgáltató múzeumok nyomában

Az országos múzeumi koordinátorhálózat tagjai három város – Kecskemét, Ópusztaszer, Szeged - a hat intézményének szolgáltató múzeumi jó gyakorlatait ismerhessék meg három napos szakmai műhelygyakorlatukon.

tovább
 → 


Tanulmány jelent meg a pedagógusjelöltek múzeumpedagógiai tapasztalatairól

tovább
 → 


Már elérhetők a Hosszúhetényi Tájház mintaprojektjéhez kapcsolódó kutatás eredményei

tovább
 → 


Múzeumi „tapas” tál – azaz óravázlatok helyett inkább jó ötleteket adjatok!

A muzeális intézmények digitalizált gyűjteményeit felhasználó oktatási segédanyagokkal kapcsolatos nemzetközi és hazai jó gyakorlatokat, illetve módszertant lehetett első kézből megismerni a Discovering Museums, azaz Felfedező múzeumok – Digitális múzeumi tartalmak az oktatásért címmel szervezett múzeumi konferencián

tovább
 → 


Kerüljön képbe! - Imázsépítéstől a válságkommunikációig

2019. június 17. és 20. között PR, Marketing, Kommunikáció címmel indít ingyenesen elvégezhető képzést a MOKK neves hazai múzeumi munkatársak, a for profit szférából érkező kommunikációs szakemberek valamint egy tévéstáb közreműködésével.

tovább
 → 


Tudatos múzeumi marketing, de van mögötte tartalom is

A szolgáltató múzeumi szemlélet és a múzeumi önkéntesség holland jó gyakorlatait tanulmányozták áprilisban egy szakmai tanulmányút keretében a múzeumi koordinátorok és a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” projekt múzeumi komponensének szakmai megvalósítói.  Az ötnapos tanulmányút során Amszterdam több neves múzeumában (Amsterdam Museum , Anna Frank House, EYE Filmmuseum, Rijksmuseum, Van Gogh Museum, Hermitage Amsterdam, Verzetsmuseum, Oude Kerk, Scheepvaartmuseum) is megfordultak.

tovább
 → 


Akik már jól jártak a KultúrBónusszal

Mostanra már közel 1700 gyermek vett részt ingyenesen múzeumpedagógiai foglalkozáson a KultúrBónusz nevű kísérleti programnak köszönhetően, melynek keretében az év végéig összesen 6000 tanuló részesülhet Észak-Magyarország és Észak-Alföld régióban múzeumi tudástartalmakban.

tovább
 → 


Emojik helyett legyezőjáték - a Színészmúzeumban jártunk a KultúrBónusszal (XII. videóhírlevél)

A kazincbarcikai Szalézi Szent Ferenc Gimnázium 11. osztályos tanulói a KultúrBónusz kísérleti program keretében ingyenesen vehettek részt a Teátrum-tréning nevű múzeumpedagógiai foglalkozáson.

tovább
 → 


Ha hívtok, mi megyünk! Zalaegerszegen jártunk múzeumi információs napon

Kissné Kovács Ágnes Zala megyei múzeumi koordinátorunk szervezett március 28-án Zalaegerszegen múzeumi információs napot.

tovább
 → 


Májusban is tartjuk a frontot!

Szívén viseli intézménye látogatóinak elégedettségét? A változó látogatói igényeknek való megfelelés, a frontvonali munka szakszerű megtervezése, a szolgáltató szemléletmód kialakítása érdekében jelentkezzen májusban induló Frontvonal menedzsment című hiánypótló szakmai továbbképzésünkre.

tovább
 → 


Felfedező múzeumok – nemzetközi konferencia április végén a Skanzenben

Discovering Museums, azaz Felfedező múzeumok – Digitális múzeumi tartalmak az oktatásért címmel szervez nemzetközi múzeumi konferenciát április 29-én a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (SZNM MOKK) Szentendrén, a Skanzenben neves külföldi és hazai előadók közreműködésével.

tovább
 → 


Ingyenes akkreditált e-learning képzés a pedagógusok tudatos múzeumhasználatáért

Pedagógusként dolgozik, és munkája során szeretné tényleg eredményesen használni a múzeumok által nyújtott lehetőségeket tanulói motiválására és a tananyag elmélyítésére? Jól átgondolt és  kivitelezett múzeumlátogatásokat szeretne lebonyolítani iskolai osztályával?

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) ehhez ingyenesen igénybe vehető segítséget ad a Pedagógusok múzeumhasználati és múzeumpedagógiai módszertani alapképzése e-learning formában című továbbképzés elindításával.

tovább
 → 


E-learning pedagógus képzés indul

Gyakorló pedagógusok számára ingyenes e-learning képzést indítunk 2019 áprilisában a múzeumok oktatásba való becsatlakozásáról, felhasználásáról.

tovább
 → 


Projektünkről is szó volt a XX. Országos Közoktatási Szakértői Konferencián

Elérhetővé vált a taval novemberben lezajlott konferencia kiadványkötetének digitalizált változatában a projektünket bemutató két előadás.

tovább
 → 


Múzeumi minőségmenedzsment. Szitokszó vagy a túlélés záloga?

Az eddiginél nagyobb fokú tudatossághoz és a hazai muzeális intézmények versenyképességének növeléséhez, a szolgáltató múzeum szemléletének elterjesztéséhez a Minőségmenedzsment című szakmai továbbképzéssel is hozzá kívánunk járulni.

tovább
 → 


A GÖDÖLLŐI KASTÉLY TITKOS ÉLETE – avagy kiállításrendezés közösségi szolgálatként

A kiállítás létrehozásában részt vevő diákok a megnyitóig összesen 1275 óra munkát fordítottak a projektre, sokan a közösségi szolgálat keretein belül! 

A kiállítással és a projekttel február 11-én a Pest megyei múzeumi szakemberek is megismerkedhettek az Egy kastély titkos élete című megyei szakmai napon, melyet Csillag Edina múzeumi koordinátor szervezett Gödöllőn a "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” projekt keretén belül.

tovább
 → 


MIKSZ-eljünk tudatosan, hogy ne kelljen a falat kaparni!

Joó Emese, a MOKK budapesti múzeumi koordinátora a Celldömölkön február 4-án szervezett workshopján a múzeumi iskolai közösségi szolgálat (MIKSZ) jelenségét járta körül a Kemenes Vulkán Park illusztris tereiben megtartott „Iskolai közösségi szolgálat: Eső után szivárvány?” című megyei szakmai napon.

tovább
 → 


Rendben vagyunk a fronton? És a topon?

A II. Mesterségünk címere: múzeum – Fórum múzeumi szakembereknek című esemény fókuszában a múzeumvezetési kompetenciák és az innovatív múzeumvezetés témája állt

tovább
 → 


Múzeumi és könyvtári hálózatok találkozója a Skanzenben (XI. videóhírlevél)

A projekt két komponensének hálózatának, a múzeumi koordinátorok és könyvtári szaktanácsadók, éves találkozójára 2018. december 3-án került sor a szentendrei Skanzenben.

tovább
 → 


Változatos módszertanok a MOKK képzésein (X. videóhírlevél)

A MOKK több, mint 10 éve szervez szakmai továbbképzéseket kulturális szakemberek és pedagógusok számára. Kurzusainkon igyekszünk változatos módszertanokat alkalmazni.

tovább
 → 


Csodát nem teszünk, de fontos, hogy lehetőséget adjunk

Kinek, miért és mire jó a közösségi videózás a múzeumban?

tovább
 → 


Hálózatok hálózatosodása a Skanzenben

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum adott otthont a múzeumi koordinátori és a könyvtári szaktanácsadói hálózatok ezévi közös szakmai napjának 2018. december 3-én. Az eseményre azzal a céllal került idén is sor, hogy a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” projekt megvalósításában aktívan közreműködő könyvtári és múzeumi szakemberek szervezett keretek között találkozhassanak. Mindez jó alkalom arra, hogy képet kapjanak egymás munkájáról, valamint a konzorciumi partnernek a projekt kapcsán elért eddigi eredményeiről, tapasztalatot cseréljenek, inspirációt merítsenek egymástól a még előttük álló feladatokhoz.

tovább
 → 


Online módszertani kiadványok a láthatáron: így vedd át a múzeumpedagógiai stafétát!

tovább
 → 


Izgalmas felnőttképzés? Középpontban a gyakorlatorientált módszerek

tovább
 → 


Már elérhető az országos pedagóguskutatáshoz kapcsolódó tanulmány!

tovább
 → 


A mi múzeumunk - „Koordinátornak lenni jó!” (videóhírlevél II.)

tovább
 → 


A mi múzeumunk - célok és eredmények a projektben (videóhírlevél I.)

tovább
 → 


Könyvtár és múzeum a kultúraközvetítés szolgálatában

tovább
 → 


Már most érdemes jelentkezni a jövő évi Múzeumi menedzserképzésre!

tovább
 → 


Esélyt a múzeummal – módszertani kiadvány a hátrányos helyzetűek felzárkóztatásáért

tovább
 → 


Megújult a Múzeumi a la carte

tovább
 → 


A mi múzeumunk - Múzeumvezetési és államháztartási ismeretek tanúsítvány átadó (videóhírlevél IX.)

tovább
 → 


A mi múzeumunk - Múzeumok a pedagógusokért országos körút (videóhírlevél VIII.)

Megjelent szakmai tevékenységeinket összefoglaló hírlevelünk VIII. száma.

tovább
 → 


Kerüljön képbe! - Imázsépítéstől a válságkommunikációig

tovább
 → 


Képzés indul az élethosszig tartó tanulást támogató múzeumokért

Segítséget jelenthet a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) által szervezett Korszerű múzeumi tudásátadás az élethosszig tartó tanulás érdekében című továbbképzés a korai, végzettség nélküli iskolaelhagyók számának csökkentéséhez. A „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című projekt múzeumi komponensének keretében kidolgozott, ingyenesen elvégezhető 60 órás akkreditált továbbképzésre kulturális szakemberek jelentkezését várják.

tovább
 → 


Országos projektbemutató körút indult Múzeumok a pedagógusokért címmel a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Huszonegy állomásból álló országos rendezvénysorozat vette kezdetét 2018. szeptember 10-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

tovább
 → 


Kulturális szakembereknek szervez ingyenes szakmai továbbképzéseket októberben a MOKK

A „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című kiemelt projekt keretében indított őszi továbbképzéseinkre már most érdemes jelentkezni.

tovább
 → 


Múzeumok a pedagógusokért – országos projektbemutató körút pedagógusok részére

Szeptember 10-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban nagyszabású nyitórendezvénnyel veszi kezdetét őszi projektbemutató körútunk, mely 21 állomáson ismerteti meg a pedagógusokkal a projekt fejlesztéseit.

tovább
 → 


Képzők képzése: a szükséges motivációért a felnőttképzésben oktatóknak

A kulturális szférában dolgozókat oktatók számára szervez gyakorlatorientált szakmai továbbképzést Képzők képzése címmel a MOKK a projekt keretében. Andrikó Katalinnal, a MOKK oktatásszervezőjével, egyben a képzés tematikájának egyik kidolgozójával beszélgettünk a felnőttképzés főbb jellemzőiről, jelenkori tendenciáiról, a felnőttek tanulási motivációjáról.

tovább
 → 


Múzeumi szakmai nap egzotikus hangszerek bűvöletében

Különleges intézmény adott helyszínt a kecskeméti múzeumi szakemberek soron következő szakmai konzultációjának. Ezúttal a rendezvény a nem mindennapi hangszereket összegyűjtő és bemutató Leskowsky Hangszergyűjteményben valósulhatott meg.

tovább
 → 


Civilekkel szakszerűen – Somogy megyei önkéntes programok

A Marcali Múzeum 2018. június 27-én két somogy megyei koordinátor által szervezett szakmai napnak adott otthont. A délelőtt folyamán Vidák Tünde Műtárgyvédelem és önkéntesség című programját láthattuk, délután pedig Simonné Lechner Judit „A közös jó érdekében…” önkéntesség a múzeumokban című előadása következett. A programegyüttes a Marcali Múzeum, a kaposvári Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága együttműködésével a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében valósult meg.

tovább
 → 


A mi múzeumunk - Európai példák és hazai jó gyakorlatok a közgyűjteményekben (videóhírlevél VII.)

Megjelent szakmai tevékenységeinket összefoglaló hírlevelünk VII. száma.

tovább
 → 


A mi múzeumunk - MOKK képzésajánló a képzési tervek összeállításához (videóhírlevél VI.)

Megjelent szakmai tevékenységeinket összefoglaló hírlevelünk VI. száma.

tovább
 → 


Múzeumi és könyvtári szakemberek együtt, egymás mellett

Közös regionális találkozót tartottak múzeumi koordinátorok és könyvtári szakemberek 2018. június 18-án Hajdúnánáson a Móricz Pál Városi Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény és a Bihari Múzeum közös szervezésében. A rendezvényre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár konzorciumi együttműködésében megvalósuló „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosító számú projekt keretében került sor. A találkozó célja egy olyan alkalom megteremtése volt, ahol a Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék múzeumi koordinátorai és könyvtári szaktanácsadói megoszthatják egymással tapasztalataikat, és az együttműködés lehetőségeiről is szót ejthetnek.

tovább
 → 


Több száz múzeumi programból válogathatunk

Az osztálykirándulásokon túl is van élet a múzeumokban? A Múzeumi a’ la carte szerint igen! Az online adatbázis ugyanis tálcán, illetve a mai igényekhez igazodva online kínál a pedagógusok számára aktuális információkat több mint 200 hazai muzeális intézmény múzeumpedagógiai és kiállítási kínálatáról. Így a nyári vakáció programjait is könnyebb megszervezni.

tovább
 → 


Voltunk Nyugaton, jártunk Keleten - Erdélyi csillagtúrán jó gyakorlatok nyomában a múzeumi koordinátorokkal

Május utolsó négy napján a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” projekt múzeumi komponensének, A mi múzeumunk programnak a keretében tartott erdélyi szakmai tanulmányútnak köszönhetően közel 1200 km-rel, kolozsvári, marosvásárhelyi és válaszúti kulturális, oktatási intézmények illetve civil szervezetek működésébe nyert betekintéssel és számos inspiráló jó gyakorlattal lett gazdagabb a MOKK múzeumi koordinátori hálózata. Talán szükségtelen magyarázni, hogy a fenti előnyökön túl az évente megrendezésre kerülő külföldi tanulmányutak a csapatépítést, inspirálódást, szakmai feltöltődést, a kiégés megakadályozását is hivatottak elősegíteni, ezáltal jelentősen támogatják a múzeumi koordinátori hálózat működését és hozzájárulását a projekt sikeréhez.

tovább
 → 


Egérutak és hörcsögcsapások Borsodból

A „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” projekt keretében 2018-ban április 9. és 11. között került sor ismét koordinátori szakmai műhelyre. A múzeumi koordinátori hálózat tagjai ezúttal Észak- Magyarországra látogattak el, hogy egy három napos tanulmányút keretében hazai jó gyakorlatokat ismerjenek meg a múzemi eszközökkel történő hátránykompenzáció témaköréhez kapcsolódóan és a tapasztalatcserét túl kapcsolatok építsenek.

tovább
 → 


A mi múzeumunk - Mintaprojektek - adaptálható jó gyakorlatok (videóhírlevél IV. és V.)

Megjelent szakmai tevékenységeinket összefoglaló hírlevelünk IV. és V. száma

tovább
 → 


Beszéljünk a lényegről! - múzeumi eszközökkel a közösségi identitások támogatásáért

Mára már közhely, de mégis igaz, hogy a nemzetközi együttműködések, a külföldi tapasztalatcserék, a nemzetközi konferenciákon való részvétel hozhat inspiráló hatást, megújulást a múzeumi ismeretátadás területére. Ezt szem előtt tartva szervezett „A múzeumok mint a közösségi identitás alakítói” címmel május 14-én neves külföldi múzeumi szakemberek közreműködésével nemzetközi konferenciát a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban.

tovább
 → 


A korai iskolaelhagyás mérséklését segítő múzeumi jó gyakorlatokból tartottak szakmai napot Kecskeméten

A MOKK Bács-Kiskun megyei koordinátorának, Merinu Évának a szervezésében került sor szakmai napra a Cifrapalotában 2018. május 14-én délelőtt. A programra érkezett múzeumi szakemberek, múzeumpedagógusok olyan fontos témát jártak körül, amely az elmúlt években kiemelt szerepet kapott a kulturális intézmények életében. A korai iskolaelhagyás, és megakadályozásának problémája a múzeumi szakmát is érinti. Ez az egyik kiemelt témája a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című, EFOP - 3.3.3 - VEKOP – 16 – 2016 – 00001 azonosítószámú projektnek is, mely a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár konzorciumi együttműködésében valósul meg, valamint az EFOP – 3.3.2 - 16 Kulturális intézmények a köznevelés eredményességéért pályázati kiírásnak is.

tovább
 → 


Kerüljön képbe! - Imázsépítéstől a válságkommunikációig

Júniusban PR, Marketing, Kommunikáció címmel indít ingyenesen elvégezhető képzést a MOKK nemzetközi előadó, neves hazai múzeumi munkatársak, a for profit szférából érkező kommunikációs szakemberek valamint egy tévéstáb közreműködésével.

tovább
 → 


Tartjuk a frontot!

A könyvtárban, múzeumban vagy levéltárban, esetleg integrált kulturális intézményben, művelődési házban egyre inkább kiemelt szerepet kap az intézmény látogatóinak elégedettsége, a változó látogatói igényeknek való megfelelés érdekében a frontvonali munka szakszerű megtervezése, a szolgáltató szemléletmód kialakítása. Ha szeretné ezen a területen fejleszteni magát és ingyen piacképes, gyakorlatban jól alkalmazható tudást szerezni, akkor jelentkezzen a Frontvonal menedzsment címmel induló hiánypótló szakmai továbbképzésre, melyet 2018. június 11. és 14. között tart Szentendrén a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (SZNM MOKK).

tovább
 → 


Jó időben, jó kis helyen - pedagógusokat képeztünk

Tömeges érdeklődés mellett valósult meg a szentendrei Skanzenben a pedagógusokat a múzeumhasználtra ösztönző, gyakorlati terepmunkával társított kétnapos továbbképzés.

tovább
 → 


Pezsgő mintaprojekt konferencia és a királyok bora – Azaz mi van a múzeumi komfortzónán túl?

Időnként az „élet által felülírva”, de egymást mentorálva sikeresen vették fel a kesztyűt és adták át a stafétát a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt múzeumi mintaprojektjeit megvalósító hazai muzeális intézmények.

tovább
 → 


My Story - indul a a Soproni Múzeum mintaprojektje

tovább
 → 


Korszerű képzések pedagógusoknak és múzeumi szakembereknek (videóhírlevél III.)

Megjelent szakmai tevékenységeinket összefoglaló hírlevelünk III. száma

tovább
 → 


Szakmai nap a Balatoni Múzeummal

Németh Péter megyei múzeumi koordinátor szakmai napot szervezett a keszthelyi Balatoni Múzeumban 2018. február 23-án. Az esemény célja a pedagógusok és a múzeumi szakemberek megismertetése az európai uniós pályázatokban rejlő lehetőségek kihasználásával.

tovább
 → 


Múzeumi szakembereket keresünk kontrollcsoportunkba

Amennyiben múzeumi szakemberként dolgozik, ezúton is szeretnénk figyelmébe ajánlani a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt keretében indított képzéseink hatékonyságának monitoring felmérésében történő részvétel lehetőségét.

tovább
 → 


Imázst teremtünk: A mi múzeumunk

Elkészült a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című projekt múzeumi szakterülethez kapcsolódó logója. A projekt alatt 17 videóhírlevélből álló sorozatot indítunk, melynek március folyamán elkészült az első két része.

tovább
 → 


Koordinátorok regionális együttműködése Székesfehérváron

Fejér megyei és budapesti múzeumi koordinátoraink Székesfehérváron szerveztek egymást kiegészítő szakmai rendezvényt a tehetséggondozás és az esélyteremtés témáját feldolgozva.

tovább
 → 


Vár a múzeum! - Koordinátorok a színpadon

Koordinátori szakmai műhelyt rendeztünk február 26-27-én Budapesten és Szentendrén a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt keretében. A 2018-as projektévben első alkalommal találkoztak a MOKK múzeumi koordinátori hálózatának tagjai.

tovább
 → 


Motivációs forgatagban a pedagógusokkal

A Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ is kiállítóstanddal volt jelen a hazai pedagógustársadalom egyik legnagyobb szakmai rendezvényén a Budapest Kongresszusi Központban 2018. február 24-én megrendezett Pedagógus Expón.

Megjelenésünknek külön apropót adott, hogy a Pedagógusok múzeumhasználati és múzeumpedagógiai módszertani alapképzés következő turnusát áprilisban indítjuk Szentendrén.

tovább
 → 


A konyha szuper, az alapanyag kiváló… Egy pedagógus-továbbképzés múzeumi tapasztalatai

Baranya megyei múzeumi koordinátorunk, Varga Ágnes írt beszámolót a Pécsen pedagógusoknak megtartott képzésünkről.

tovább
 → 


Jó úton halad a Közös(tér)ségben mintaprojekt

A Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projektet megvalósító szakmai stáb tagjai, a MOKK projektmunkatársai 2018. február 14-én három településre (Nagykörű, Tiszasüly, Besenyszög) látogattak el, és személyesen tapasztalhatták meg, hogy a szolnoki Damjanich János Múzeum mentorálásával, Pató Mária hathatós szakmai vezetése mellett és a Neumann János Egyetem Gazdálkodási Karral együttműködésben milyen példaértékű mintaprojektet valósít meg a Besenyszögön működő Vehiculum-Ház Közérdekű Muzeális Gyűjtemény.

tovább
 → 


Kiállításmegnyitóval zárult A divat elhalványul, a stílus örök című mintaprojekt

Szegeden a Móra Ferenc Múzeumban kiállításmegnyitóval zárult a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt egyik mintaprojektje, melynek megvalósítása során a szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, valamint a Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskolája diákjaival és oktatóival működtek együtt a múzeum munkatársai.

tovább
 → 


Eredményekben és tanulságokban gazdag mintaprojektet zárt a Skanzen

Ünnepélyes bemutatóval zárult 2018. február 1-én Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban a Hová mész? Tiéd a gyűjtemény – Digitális gyűjtemények oktatási hasznosítása címet viselő mintaprojekt, melyet a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében valósított meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnáziummal, az ELTE BTK Néprajzi Intézettel, valamint a MNM Palóc Múzeumával és a balassagyarmati Balassi Bálint Gimnáziummal együttműködésben.

tovább
 → 


Sokszínű koordinátori képzéssel indult az év

Az elmúlt héten a múzeumi intézmények változó szerepét bemutató előadásokkal és a témához kapcsolódó jó gyakorlatok bemutatásával folytatódott a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt koordinátori fejlesztő képzése. A négy napos országos szakmai kurzusnak a pomázi Teleki-Wattay Kastélyszálló adott otthont.

tovább
 → 


Képessé válni a képessé tételre – variációk jó gyakorlatokra a nemzetközi múzeumi világból

Hogyan is zajlik és hol tart jelenleg a nyugat-európai múzeumokat érintő átalakulási folyamat? Ezzel kapcsolatban kaphattak első közből nemzetközi szintű betekintést azok, akik részt vettek a „Múzeumok mint a társadalmi esélyteremtés intézményei” címet viselő múzeumi konferencián és workshopon, melyet a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítójú kiemelt projekt keretében rendezett meg 2017. december 4-én a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban a projekt konzorciumvezetője, a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ.

tovább
 → 


Szakmai szemmel – regionális workshop a Kecskeméti Katona József Múzeumban

Merinu Éva Bács – Kiskun megyei múzeumi koordinátorunk szervezésében Szakmai szemmel címmel valósult meg a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” EFOP-3.3.3- VEKOP-16- 2016-00001 projekt keretében regionális workshop a Kecskeméti Katona József Múzeumban 2017. december 4-én.

tovább
 → 


Az oktatást szolgáló iskolán kívüli múzeumi programok mutatkoztak be Egerben

Az egri Dobó István Gimnáziumban a pedagógusok számára szervezte meg közoktatási intézmények találkozóját Heves megyei múzeumi koordinátorunk, dr. Veres Gábor. A 2017. október 26-án lezajlott eseményen bemutatkozott a Déri Múzeum, a Debreceni Irodalom Háza és a Dobó István Vármúzeum múzeumpedagógiai programjaival, valamint a Tisza-tavi Ökocentrum.

tovább
 → 


Milyen is a jó múzeum? – IKSZ-történetek a X. előadóban avagy pizza, filmek, Wi-Fi, medence, úszómester és a múzeumok kapcsolata

Október 27-én kezdetét vette a Bihari Múzeum IKSZ – történetek a bőröndből című mintaprojektje. A nyitórendezvényre rendhagyó módon nem a múzeumban, hanem a Debreceni Egyetem főépületének X. előadójában került sor. A program szerint kiírt három előadás a mintaprojekt három lényeges elemét tárta a projektben résztvevő iskolai közösségi szolgálatot teljesítő diákok, pedagógusaik, valamint a mentorált múzeumok munkatársai elé.

tovább
 → 


Műemlékvédelem, szakképzés és hídépítés a Szennai Skanzenben

Tegnap délután a Szennai Skanzenben nyitórendezvénnyel vette kezdetét a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek (EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001) projekt keretében megvalósuló, „Mestereknek mestere” címet viselő mintaprojekt, amelynek keretében a hét folyamán a kaposvári Lamping József Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjai lépésről lépésre ismerkednek meg a népi épített örökség szakszerű védelmével és továbbéltetésével.

tovább
 → 


Elindult a Skanzen mintaprojektje

Ma délután kezdetét vette a HOVÁ MÉSZ? Tiéd a gyűjtemény! – digitális gyűjtemények oktatási hasznosulása címet viselő, Skanzen mintaprojekt a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt keretében, amely a Szabadtéri Néprajzi Múzeum szervezésében, a Berzsenyi Dániel Gimnázium diákjai, az ELTE BTK Néprajzi Intézetének hallgatói közreműködésével és a MNM Palóc Múzeuma mentorálásával valósul meg.

tovább
 → 


Múzeumi információs nap a mezőtúri Kézműves Házban

2017. szeptember 28-án a Túri Fazekas Múzeummal együttműködve Vincze Rita Jász - Nagykun - Szolnok megyei múzeumi koordinátor szervezett Múzeumi információs napot az EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" kiemelt projekt keretében.

tovább
 → 


Projektbemutató az ESZA 60-dik születésnapján

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Európai Uniós Fejlesztéspolitikáért Felelős Államtitkársága 2017. szeptember 21-22–én „EURÓPAI SZOCIÁLIS ALAP – 60 éve az emberek szolgálatában” címmel szervezett konferenciát Szolnokon. A rendezvény célja az ESZA támogatásával megvalósuló humánfejlesztések magyarországi hatásának bemutatása volt az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív programhoz kapcsolódóan.

tovább
 → 


Múzeumok őszén az oktatásért

Helyi múzeumpedagógiai évnyitót tartottak a kecskeméti pedagógusok számára Merinu Éva múzeumpedagógus, a MOKK Bács-Kiskun megyei múzeumi koordinátorának szervezésében 2017. október 9-én hétfőn a Bozsó Gyűjteményben.

tovább
 → 


A MOKK vendégeiként köszönthettük a St. Fagans Szabadtéri Múzeum munkatársait

A héten walesi St. Fagans Szabadtéri Múzeum (St. Fagans Open Air Museum) két munkatársát látta vendégül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum. Ellen Davies és Hannah Dobbs egész hetes magyarországi tartózkodása során számos program és találkozó során megismerkedhetett a Skanzenben folyó színes tevékenységekkel, valamint egy kis kitekintés erejéig ellátogathattak a szennai Skanzenbe is. Péntek délelőtt a Múzeumi Módszertani és Oktatási Központ munkatársain volt a sor, hogy bemutassák sokrétű feladataikat.

tovább
 → 


Az első óbudai múzeumpedagógiai börze

Az óbudai Goldberger Textilipari Gyűjtemény koordinátora, Sziray Zsófia szervezésében megrendezésre került az első, Óbudán megvalósuló múzeumpedagógiai börze 2017. szeptember 18-án.

tovább
 → 


Múzeumpedagógiai szakmai napot tartottak a Cifrapalotában

Október 2-án, hétfőn délelőtt a Cifrapalotában került sor MERINU ÉVA múzeumpedagógus, koordinátor szervezésében a szentendrei székhelyű Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (SZNM MOKK) és a Kecskeméti Katona József Múzeum a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek ”EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 projekt keretében megrendezett helyi szakmai napjára.

tovább
 → 


Kultúrpaletta múzeumpedagógiai börze Sopronban

Személyesség, közvetlenség és hitelesség - erre vágytak a múzeumpedagógusok, amikor október elején megszervezték az első múzeumpedagógiai börzét Sopronban. Hagyományos múzeumpedagógiai évnyitó helyett az Óbudai Múzeum ötletén felbuzdulva börzét szervezett a Soproni Múzeum. A soproni és Sopron környéki múzeumok, könyvtárak és levéltárak mellett a szomszédos Ausztriából is érkezett intézmény a Kultúrpalettára.

tovább
 → 


Vendégségben a Wenckheim-palotában

Kommunikációs csapatunk, a kutatás-módszertani csoport vezetőjével - Hadnagy-Portik Piroskával - kiegészülve múlt pénteken emlékezetes látogatást tett a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban, ahol a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt könyvtári területét gondozó szakemberekkel találkozhattunk.

tovább
 → 


Szakértők és mintaprojektek szimbiózisban

A „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 projekt múzeumi komponenséhez kapcsolódó mintaprojektek módszertani támogatása céljából tartottak szakmai napot 2017. szeptember 13-án Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban a projekt mintaprojektgazdái illetve a nagyszabású módszertani fejlesztésbe és kutatásokba bevon szakértők.

tovább
 → 


Ezt nem lehet befejezni, csak abbahagyni!

II. Kutatás-módszertani Szakmai Nap

Újabb tartalmas napot töltöttek együtt 2017. július 18-án Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Konferenciatermében a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosító számú projekt múzeumi komponensének külső szakértői.

tovább
 → 


Már a Facebookon és a YouTube-on is elérhető „A mi múzeumunk”

A mi múzeumunk címmel elindult a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosító számú kiemelt európai uniós projekt múzeumi komponensének Facebook oldala és YouTube csatornája.

tovább
 → 


Új múzeumi koordinátorok „bevetésre készen”

Alapozó képzést szervezett a MOKK a kibővült és feladataiban is megújult országos múzeumi koordinátori hálózat újonnan csatlakozott tagjainak 2017. június 27. és 30. között. A Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt keretében megvalósult akkreditált képzésnek a Szabadtári Néprajzi Múzeum Konferenciaterme adott otthont. A résztvevők számos, a koordinátori munkájukat megkönnyítő és hatékonyabbá tevő tudásterülettel ismerkedtek meg a 30 órás képzés során. Többek között átfogó képet kaptak a projektről, általánosságban a hálózat eddigi munkájáról és tapasztalatairól, a kapcsolat- és hálózatépítés sajátosságairól, a korszerű múzeumi ismeretátadási módszerekről, a rendezvényszervezés módszertanáról vagy a múzeumi versenyképesség javításának lehetőségeiről.

tovább
 → 


Hogyan képezzenek a képzők?

Megtartottuk első szakmai felkészítőnket 2017. június 19-én és 20-án a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosító számú kiemelt európai uniós projektben. A kétnapos szakmai továbbképzés során a projekt keretében megvalósuló további képzésekhez felkért oktatók vehettek részt módszertani és minőségmenedzsment szempontú elméleti és gyakorlati órákon.

tovább
 → 


Pozsonyból hoztuk: jó gyakorlat szlovák módra

Pozsonyba utazott 2017. június 21-én a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosító számú projekt múzeumi komponensének szakmai megvalósítói csapata, hogy közelebbről is megismerje a Szlovákiában 2010 óta sikerrel futó Kultúra Utalványok programot. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ nem titkolt célja, hogy a projekt keretében megvalósuló módszertani fejlesztések egyikéhez, a „KultúrBónusz” programhoz a szlovák modellel kapcsolatos tanulságokat nagyban felhasználja.

tovább
 → 


Szakmai nap az internet és múzeumpedagógia kapcsolatáról a Göcseji Múzeumban

A MOKK Zala megyei múzeumi koordinátora, Kissné Kovács Ágnes szakmai napot szervezett pedagógusok részére a Göcseji Múzeumban pedagógusoknak 2017. június 8-án a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosító számú kiemelt európai uniós projekt keretében. A rendezvényt Dr. Kostyál László, a Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese nyitotta meg, majd Kissné Kovács Ágnes tartott tájékoztató előadást a projekt céljairól, tevékenységeiről.

tovább
 → 


Ausztriából jöttünk, mesterségünk címere: m. k.

A „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosító számú kiemelt projekt keretében 2017. május 29. és 31. között került sor a múzeumi koordinátori hálózat idei harmadik szakmai műhelyére. Az esemény különlegességét a nemzetközi tapasztalatszerzés adta, hiszen a múzeumi koordinátorok és a projekt múzeumi komponensének szakmai megvalósítói a szakképzést támogató osztrák múzeumi, illetve kulturális jó gyakorlatok után kutatva Bécsben több múzeumot is felkerestek a háromnapos szakmai program során.

tovább
 → 


A mi múzeumunk az Instagramon

Elindult a Múzeumi és Könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt hivatalos Instagram oldala.

tovább
 → 


Sára, indulunk Rusztra! - múzeumpedagógiai workshop és találkozó volt Sopronban a közoktatási intézmények munkatársaival

Szakmai találkozót szervezett 2017. május 25-én Sopronban a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-0001 azonosító számú kiemelt projekt keretében Szabadhegyi Zita koordinátor a városi közoktatási intézmények munkatársainak. A rendezvénynek a Soproni Múzeum új kiállítóhelye, a Macskakő Gyermekmúzeum adott otthont.

tovább
 → 


Idén kétszeresen is jelen voltunk a Múzeumok Majálisán

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) mindkét jelenleg futó kiemelt projektjével képviseltette magát az idei Múzeumok Majálisán, melyre 2017. május 20-21-én, a Nemzeti Múzeum kertjében került sor. A Széchenyi 2020 program keretében indult két projektről szombat délután, „kiemelt idősávban”, az Év Múzeuma és Év Kiállítása díjak átadását követően a Pagodában hallgathatott meg tájékoztató előadásokat a szakmai közönség.

tovább
 → 


Leg, leg, Leg(o): sokoldalú kutató-fejlesztő tevékenység veszi kezdetét a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projektben

2017. május 17-én megtartotta első kutatás-módszertani szakmai napját a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár konzorciumi együttműködésében megvalósuló Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosító számú projekt múzeumi komponensének külső szakértői csoportja. Az egész napos szakmai rendezvényre Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Konferenciatermében került sor. A meghívott vendégek – akik a hazai múzeumi és múzeumpedagógiai szakma jeles képviselői – a nap során a módszertani fejlesztés sikerét megalapozó kutatási irányok közül a szolgáltató múzeum, illetve a kutatásokhoz kapcsolódva kidolgozásra kerülő múzeumi minőségmenedzsment rendszer témáiban mélyedhettek el.

tovább
 → 


Közösségek – intézmények – együttműködések: kerekasztal-beszélgetés zajlott a szolnoki közgyűjtemények munkatársainak részvételével

Koordinátorhálózati rendezvényként szakmai napot és kerekasztal-beszélgetést szervezett a szolnoki Damjanich János Múzeum múzeumi szakemberek és pedagógusok részére 2017. május 11-én. A találkozó fő célja válaszkeresés volt arra, hogy a szolnoki közgyűjtemények milyen programokkal, múzeum- és könyvtárpedagógiai foglalkozásokkal várják a diákokat, illetve milyen helyi közgyűjteményekhez kapcsolódó speciális közösségek kialakulását segíthetik elő.

tovább
 → 


Felhívás kutatásban való közreműködésre

A "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosító számú projekt múzeumi komponensének keretében 4 kutatáshoz kapcsolódóan a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) kutatásokat megalapozó kérdőíveket állított össze a magyarországi múzeumok és muzeális intézmények részére.

tovább
 → 


Múzeumok versenyben

Előzetes a KultúrBónusz program elé

tovább
 → 


A koordinátor, aki szakértő, katalizátor, mentor és „mobilizátor” is egyben

Számos helyszínt és területet felölelő háromnapos szakmai műhelyt szervezett a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) 2017. április 10. és 12. között a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című projekt szakmai megvalósításában szerepet vállaló múzeumi koordinátorok számára. A megújuló és bővülő hálózat tagjaira számos új feladat hárul majd a februárban indult és 36 hónapig tartó projekt során. Megváltozott szerepkörükről, a közös célokról és az eddigi tapasztalatokról, jó gyakorlatokról is szó esett az intenzív műhelymunka keretében.

tovább
 → 


Első alkalommal találkoztak a múzeumi mintaprojekt-gazdák

A 2017. február 1-én elindult Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosító számú projekt múzeumi komponensének keretében 3 kutatáshoz, ezen belül 7 módszertani fejlesztéshez kapcsolódóan 19 múzeumi mintaprojekt megvalósítására kerül sor. Ezzel összefüggésben szervezett Mintaprojekt Indító Szakmai Napot a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) 2017. március 31-én, pénteken Szentendrén.

tovább
 → 


Projektindító szakmai műhelyt tartottunk múzeumi koordinátorainkkal

tovább
 → 


Február 1-vel indul a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt

Örömmel jelentjük, hogy február 1-én kezdetét veszi az országos múzeumi és könyvtári központi fejlesztés tárgyú EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosító számú projekt.

tovább
 →