belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Képzés indul az élethosszig tartó tanulást támogató múzeumokért

Segítséget jelenthet a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) által szervezett Korszerű múzeumi tudásátadás az élethosszig tartó tanulás érdekében című továbbképzés a korai, végzettség nélküli iskolaelhagyók számának csökkentéséhez. A „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című projekt múzeumi komponensének keretében kidolgozott, ingyenesen elvégezhető 60 órás akkreditált továbbképzésre kulturális szakemberek jelentkezését várják.

Képzés indul az élethosszig tartó tanulást támogató múzeumokért

Az októberben induló továbbképzés célja, hogy a képzés résztvevői képessé váljanak az iskolákkal szorosan együttműködve támogatni az iskolákban folyó munkát, és az önismeret, önkifejezés, önálló tanulás, kritikus gondolkodás fejlődését, ezáltal inspirálni a felzárkózást.

A képzésen részt vevő kulturális szakemberek olyan korszerű múzeumi oktatási és élménypedagógiai módszereket ismerhetnek meg, melyekkel ébren tartható a figyelem és valóban hatásossá válik az élményszerű tanulás. Gyakorlati úton sajátíthatják el, hogy a múzeumi gyűjtemények hasznosításával miként támogatható a felzárkózás és a kompetenciafejlesztés, illetve a kulturális javakhoz való egyenlő hozzáférés, az iskolákkal együttműködve hogyan lehet segíteni az önálló tanulást és a korai iskolaelhagyók számának csökkenését.

Téma lesz a képzésen továbbá azt is, hogy hogyan lehet az adott kiállításhoz kapcsolódóan sikeres ismeretátadási programokat tervezni, múzeumi környezetben iskolai közösségi szolgálatot koordinálni, elérni a különböző korcsoportokat vagy bevonni múzeumi programokkal a fogyatékkal élőket.

Az ingyenesen elvégezhető képzés a digitális média nyújtotta lehetőségeket és a hagyományos tantermi oktatás módszereit egyaránt használja, azaz blended formában zajlik. Tartalmazza a nyomtatott oktatási segédanyagot, a képzés sikeres elvégzését igazoló tanúsítványt, az étkezést (büfé, meleg ebéd és vacsora) és igény esetén a szállást a résztvevők részére a képzés időtartamára. A képzés a NKÖM 1/2000 (I.4.) kulturális szakemberek továbbképzéséről szóló rendelet szerint akkreditált.

Képzés indul az élethosszig tartó tanulást támogató múzeumokért

A képzés két, maximum 15 fős turnusban végezhető el Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban:

I. turnus: 2018. október 15-18., II. turnus: 2019. március 11-14.

Az I. turnusra 2018.09.23-ig az alábbi linken keresztül lehet beküldeni az online jelentkezést:

Jelentkezéshez kattintson ide!

A jelentkezési felületen történő regisztráció nem jelent automatikus felvételt a képzésre, a jelentkezéseket a MOKK belső elbírási folyamat során rangsorolja, melynek eredményéről minden jelentkezőt írásban értesít. További információ Németh Barbara oktatásszervezőtől kérhető a nemeth.barbara@skanzen.hu címen vagy a +36 30 272 0890-es telefonszámon.

A Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt keretében ingyenesen elvégezhető további képzésekről szóló információk az alábbi linken tekinthetők meg:

http://mokk.skanzen.hu/muzeumi-szakembereknek-szolo-kepzesek.html

A Korszerű múzeumi tudásátadás az élethosszig tartó tanulás érdekében című képzésre a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt keretében kerül sor. A 2017. február 1-én indult kiemelt uniós projektet a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, mint konzorciumvezető a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár konzorciumi partnerségével valósítja meg 36 hónap alatt. A projekt célja a múzeumi és könyvtári terület intézményeinek és szakembereinek felkészítése arra, hogy választ adjanak az új társadalmi-gazdasági kihívásokra, az oktatási területet segítve hozzájárulhassanak a korai iskola elhagyók számának csökkenéséhez, a felsőfokú végzettségűek arányának növekedéséhez, hosszú távon pedig a lakosság munkaerő-piaci lehetőségeinek javításához. A „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című projekt szakmai megvalósítói elkötelezettek az esélyegyenlőség szerepének növelése, a hátrányos helyzetűek felzárkóztatása és a kulturális javakhoz való egyenlő hozzáférés lehetőségének megteremtése mellett.