belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Vendégségben a Wenckheim-palotában

Kommunikációs csapatunk, a kutatás-módszertani csoport vezetőjével - Hadnagy-Portik Piroskával - kiegészülve múlt pénteken emlékezetes látogatást tett a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban, ahol a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt könyvtári területét gondozó szakemberekkel találkozhattunk.

A közös program a könyvtár neobarokk stílusban épült Wenckheim-palotája és a hozzá kapcsolódó épületek történetének bemutatásával kezdődött. Az épületséta során megtekintettük az előcsarnokot, valamint a főlépcsőház egyedülálló bányásztörpéket ábrázoló atlasz oszlopait is. Bepillantottunk a régi lakosztályokba, a dohányzó szobába, ami mára új formát kapott és gyönyörű csigalépcsős könyvtárként tekinthető meg, valamint jártunk az arany- és az ezüst szalonban is. Megismerkedtünk a nagy táncterem akusztikájának rejtélyével, és egy kis időutazás részesei is lehettünk a neoreneszánsz olvasóterembe lépve. A barátságos őrsárkányokon túl egy teljesen új térbe csöppentünk a csupa szín, forma és a mesék világából idecsöppent figurákkal teletűzdelt gyermekkönyvtárban.

Az épületvezetést követően átsétáltunk a könyvtári csapat Ötpacsirta utcai EFOP Irodájába, ahol szakmai tanácskozás vette kezdetét. Békássy Petra kommunikációs csoportvezetővel és csapatával, valamint Tóth Judittal, a könyvtári szaktanácsadó hálózat vezetőjével, többek között a múzeumi és a könyvtári terület közös szervezésében megvalósuló jövőbeni eseményeket, programokat tekintettük át. Az első közös koordinátori és szaktanácsadói szakmai napra várhatóan már idén decemberben sor kerül. A rendezvény részleteiről hamarosan beszámolunk.

Találkozó a palota belső udvarán

Az egyedül álló bányásztörpe atlasz
Fotóskaland a főlépcsőházban
Megismerjük a keleti sárkányszobrok történetét
A könyvtárrá lett dolgozószoba egyik csigalépcsője
A palota fényűző csillárjainak ékes példánya
Lakosztályokon és szalonokon keresztül vezettek bennünket
A neoreneszánsz olvasóterem
A könyvtár fedett udvarán található kávézó
A régi ebédlő helyén foglal helyet az igazi
A gyermekek könyveire vigyázó sárkánypáros
A gyermekkönyvtárba is bepillantottunk
A Wenckheim-palota makettje