belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Vár a múzeum! - Koordinátorok a színpadon

Koordinátori szakmai műhelyt rendeztünk február 26-27-én Budapesten és Szentendrén a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt keretében. A 2018-as projektévben első alkalommal találkoztak a MOKK múzeumi koordinátori hálózatának tagjai.

Mesterségünk címere: múzeumi koordinátor

A szakmai műhely a koordinátorok számára a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) és a Pulszky Társaság társszervezésében rendezett „Mesterségünk címere: múzeum” című múzeumi szakembereknek szóló fórumon való részvétellel kezdődött a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Színháztermében.

Az első alkalommal megrendezett fórum méltó alkalmat biztosított a koordinátori fejlesztő képzés tanúsítványainak ünnepélyes átadójára is, ehhez kapcsolódva Nagy Magdolna, a MOKK megbízott igazgatója, egyben a projekt projektmenedzsere mutatta be a múzeumi koordinátori hálózat fejlesztő képzését, melyet a projekt keretében dolgozott ki a MOKK.

Vár a múzeum! - Koordinátorok a színpadon

„Kik a múzeumi szakemberek?” és „Milyen szakembereket keresünk?” címmel két kerekasztal beszélgetés zajlottak a projekt szakmai vezetője, Dr. Bereczki Ibolya (ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettes, Szabadtéri Néprajzi Múzeum) valamint Mészáros Balázs (Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület) moderálásával. A beszélgetésekben a MOKK megyei múzeumi koordinátori hálózatának néhány tagja, illetve néhány hazai muzeális intézmény vezetője közvetlen megszólalóként is részt vett.

Vár a múzeum! - Koordinátorok a színpadon

A kerekasztal-beszélgetések között Baloghné Szűcs Zsuzsanna a Sóstói Múzeumfalu muzeológusa, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei koordinátor tartott előadást a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekthez kapcsolódó múzeumi szakember kutatás eredményeiről.

A helyszínen a koordinátorok az információs standdal jelen lévő múzeumi kiállítókkal (Múzeumok és Látogatók Alapítvány, Magyar Nemzeti Múzeum Országos Restaurátor és Restaurátorképző Központ, Ludwig Múzeum: Integrált PedKedd, Vollner Judit: Adj hangot magadnak! - kommunikációs tréning és MOKK képzési csoportjai) is találkozhattak.

A szakmai műhely első napja Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban folytatódott, ahol Dabi-Farkas Rita, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum múzeumpedagógusa, a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt egyik felkért szakértője számolt be a koordinátoroknak a ”Múzeumok felkészítése a társadalmilag hátrányos helyzetű csoportok kompetenciafejlesztésére” módszertani csoport eredményeiről.

Vár a múzeum! - Koordinátorok a színpadon

Dabi – Farkas Rita, aki a megértési nehézséggel élőknek szóló múzeumi programok kitalálásáért és koordinálásért a MúzeumCafé 2014. évi díját is elnyerte, „Önmagammal keretezett műtárgy” címmel érzékenyítő workshopot is tartott. Koordinátorainknak egy választott kortárs műalkotást kellett tovább gondolniuk vagy lemásolniuk, ám nehezítésként az ügyesebb kezüket csak igen korlátozottan használhatták, hogy személyesen tapasztalják meg milyen is a testi fogyatékkal élő emberek számára az alkotás folyamata.

Vár a múzeum! - Koordinátorok a színpadon Dr. Arapovics Mária, a Cselekvő Közösségek - Aktív közösségi szerepvállalás című, EFOP-1.3.1-15-2016-00001 azonosítószámú európai uniós projekt szakmai vezetője az elkészült módszertani kiadványokat mutatta be, és a koordinátorok segítségét kérte a módszertani kutatások egyik kérdőívével kapcsolatban.

Hadnagy-Portik Piroska, a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt módszertani csoportvezetője a projekt keretében kidolgozott új módszertant alkalmazó muzeális intézmények bevonásához kérte a koordinátorok aktív közreműködését.

Pató Mária, a Damjanich János Múzeum Múzeumpedagógiai Osztály vezetője, Jász – Nagykun - Szolnok megyei koordinátor a gyermekeket kísérő pedagógus beszámolóját idézve ismertette a „Közös(Térben)ségben” című mintaprojektet.

A hétfői nap lezárásaként Pacsika Márton módszertani fejlesztésért, minőségbiztosításért és monitoringért felelős munkatárs röviden beszámolt a kutatások jelenlegi helyzetérő és a várható eredmények időpontjáról. A koordinátorok mélyebb betekintést nyerhettek a KultúrBónusz című 2018-ban induló pilotprogram részleteibe is.

Koordinátorok a kamera kereszttüzében

Vár a múzeum! - Koordinátorok a színpadon

2018. február 27-én, a szakmai műhely második napját Czémány Anna, a Petőfi Irodalmi Múzeum múzeumpedagógusa, budapesti múzeumi koordinátor osztotta meg a koordinátorokkal a projekt Ki vagyok én? Én mondom meg! című mintaprojektének tapasztalatait, tanulságait.

Őszintén beszámolt róla, hogy roppant nagy rugalmasságot igényelt a gyerekekkel zajló munka, a felállított terveket rögtön az első alkalommal el kellett vetniük, mert a résztvevő gyerekek merőben más foglalkozást igényeltek. A feladatokban nem voltak motiváltak, ezért meg kellett keresni a nekik megfelelő tevékenységet, a szövegekhez kötődő gyakorlatok helyett egyértelműen a képeket, zenéket favorizálták, a foglalkozásokra meghívott sikeres roma származású emberek közül is egy fotóművész alkotásaihoz kapcsolódtak a legszívesebben. A kulturális identitás árnyalt értelmezését és megélését célzó mintaprojekt, melynek gazdája a Petőfi Irodalmi Múzeum volt a programba bevont hátrányos helyzetű gyerekek saját műalkotásaiból rendezett kiállítással zárult.

A 2018-as projektév koordinátori kommunikációról Kajári Gabriella kommunikációs munkatárs tartott rövid tájékoztatót, majd a kommunikáció témájához kapcsolódva Joó Emese múzeumpedagógus, budapesti koordinátor vezetésével vidám hangulatú (video)workshop követezett.

Vár a múzeum! - Koordinátorok a színpadon Vár a múzeum! - Koordinátorok a színpadon

A koordinátoroknak két csoportra osztva, bábok, jelmezek és egyéb kellékek, valamint saját humorérzékük felhasználásával kellett rövid, frappáns imázsfilmet forgatniuk a projektről, koordinátori szerepükről, a múzeum és az iskolák közötti kapcsolépítésről.

A videók Knob Alexandra tartalomfejlesztésért felelős munkatárs segítségével készültek.

Vár a múzeum
https://youtu.be/ASJqGJEEum4
#csapatbandolgozni jó
https://youtu.be/wH7byyQdJbk

A szakmai nap a koordinátorok projekttel együtt járó adminisztrációs feladatait megkönnyítő MOMA rendszer kezeléséről szóló oktatással zárult.

Tanúsítvány átadó Fotó: Knob Alexandra

Tanúsítvány átadó Fotó: Knob Alexandra
Kerekasztal koordinátorokkal  Fotó: Knob Alexandra
Kerekasztal múzeumvezetőkkel  Fotó: Knob Alexandra
Rajzolás nehezítve Fotó: Knob Alexandra
Rajzolás nehezítve Fotó: Knob Alexandra
Rajzolás nehezítve Fotó: Knob Alexandra
Dabi -Farkas Rita és Csillag Edina Fotó: Knob Alexandra
Dr. Arapovics Mária Fotó: Knob Alexandra
Czékmány Anna Fotó: Knob Alexandra
Paréj Gabriella és Henn Tamás, a workshop csoportvezetői Fotó: Kajári Gabi
A koordinátori szerepet bemutató videó forgatása közben. Fotó: Kajári Gabi
Joó Emese vezette le a workshopot Fotó: Kajári Gabi
A koordinátori szerepet bemutató videó forgatása közben. Fotó: Kajári Gabi