belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Kultúrpaletta múzeumpedagógiai börze Sopronban

Írta: Szabadhegyi Zita, PR és marketing munkatárs, múzeumi koordinátor, Soproni Múzeum

A személyesség ereje

Személyesség, közvetlenség és hitelesség - erre vágytak a múzeumpedagógusok, amikor október elején megszervezték az első múzeumpedagógiai börzét Sopronban. Hagyományos múzeumpedagógiai évnyitó helyett az Óbudai Múzeum ötletén felbuzdulva börzét szervezett a Soproni Múzeum. A soproni és Sopron környéki múzeumok, könyvtárak és levéltárak mellett a szomszédos Ausztriából is érkezett intézmény a Kultúrpalettára.

Kultúrpaletta címmel ingyenes múzeumpedagógiai börzét szervezett pedagógusoknak a MOKK megyei koordinátora a Macskakő Gyermekmúzeumban. A kötetlen eseményre valamennyi meghívott intézmény elfogadta a meghívást, és érdeklődőkben sem volt hiány. A börzét óvodapedagógusoknak, általános iskolai és középiskolai tanároknak szervezték, azzal a céllal, hogy egy helyen tájékozódhassanak a múzeumok és levéltárak pedagógiai programkínálatáról. - Több évre való programról értesülhettünk, kedves, szakmájukat, hivatásukat szerető szakemberektől! Köszönjük! – írta az esemény facebook oldalára a börze egyik látogatója, Kladler Gabriella tanító, aki munkatársaival a Hunyadi János Evangélikus Általános Iskolából érkezett.

A találkozón a pedagógusok tájékozódhattak a 2017/18-as tanévre szóló kínálatról, konkrét időpontot foglalhattak, de arra is volt mód, hogy együttműködési megállapodás kereteit beszéljék le. A múzeumok, könyvtárak és levéltárak munkatársai számára is fontos volt a szakmai találkozó, információt szerezhettek egymás programjairól, személyes kapcsolatok szövődhettek: - Szakmailag is nagyon inspiráló volt az együttlét, ritkán adódik alkalom, hogy a társintézmények munkatársai találkozzanak – fogalmazott a Soproni Evangélikus Múzeum muzeológusa Tóthné Szlavkovszky Mariann.
A börzén bemutatkozott a Soproni Múzeum és a Macskakő Gyermekmúzeum kiállítóhely, az Erdészeti Múzeum, a MNL Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltára. A Központi Bányászati Múzeum, a Soproni Evangélikus Múzeum és a Scarbantia Fóruma Régészeti Kiállítóhely jelenléte mellett külön érdekesség, hogy mind a kismartoni Esterházy kastély mind a fertődi Eszterháza Központ képviseltette magát a Kultúrpalettán.

- A múzeumpedagógiai börze, mint találkozási forma egyértelműen bevált. Nagy örömünkre a híre is gyorsan terjed, a héten Ausztriából, a kismartoni tartományi kulturális intézménytől jelezték, hogy jövőre mindenképpen szeretnének bemutatkozni nálunk - fogalmazott Szabadhegyi Zita koordinátor.

Fotó: Soproni Múzeum