belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Kultúrpaletta múzeumpedagógiai börze Sopronban

Írta: Szabadhegyi Zita, PR és marketing munkatárs, múzeumi koordinátor, Soproni Múzeum

A személyesség ereje

Személyesség, közvetlenség és hitelesség - erre vágytak a múzeumpedagógusok, amikor október elején megszervezték az első múzeumpedagógiai börzét Sopronban. Hagyományos múzeumpedagógiai évnyitó helyett az Óbudai Múzeum ötletén felbuzdulva börzét szervezett a Soproni Múzeum. A soproni és Sopron környéki múzeumok, könyvtárak és levéltárak mellett a szomszédos Ausztriából is érkezett intézmény a Kultúrpalettára.

Kultúrpaletta címmel ingyenes múzeumpedagógiai börzét szervezett pedagógusoknak a MOKK megyei koordinátora a Macskakő Gyermekmúzeumban. A kötetlen eseményre valamennyi meghívott intézmény elfogadta a meghívást, és érdeklődőkben sem volt hiány. A börzét óvodapedagógusoknak, általános iskolai és középiskolai tanároknak szervezték, azzal a céllal, hogy egy helyen tájékozódhassanak a múzeumok és levéltárak pedagógiai programkínálatáról. - Több évre való programról értesülhettünk, kedves, szakmájukat, hivatásukat szerető szakemberektől! Köszönjük! – írta az esemény facebook oldalára a börze egyik látogatója, Kladler Gabriella tanító, aki munkatársaival a Hunyadi János Evangélikus Általános Iskolából érkezett.

A találkozón a pedagógusok tájékozódhattak a 2017/18-as tanévre szóló kínálatról, konkrét időpontot foglalhattak, de arra is volt mód, hogy együttműködési megállapodás kereteit beszéljék le. A múzeumok, könyvtárak és levéltárak munkatársai számára is fontos volt a szakmai találkozó, információt szerezhettek egymás programjairól, személyes kapcsolatok szövődhettek: - Szakmailag is nagyon inspiráló volt az együttlét, ritkán adódik alkalom, hogy a társintézmények munkatársai találkozzanak – fogalmazott a Soproni Evangélikus Múzeum muzeológusa Tóthné Szlavkovszky Mariann.
A börzén bemutatkozott a Soproni Múzeum és a Macskakő Gyermekmúzeum kiállítóhely, az Erdészeti Múzeum, a MNL Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltára. A Központi Bányászati Múzeum, a Soproni Evangélikus Múzeum és a Scarbantia Fóruma Régészeti Kiállítóhely jelenléte mellett külön érdekesség, hogy mind a kismartoni Esterházy kastély mind a fertődi Eszterháza Központ képviseltette magát a Kultúrpalettán.

- A múzeumpedagógiai börze, mint találkozási forma egyértelműen bevált. Nagy örömünkre a híre is gyorsan terjed, a héten Ausztriából, a kismartoni tartományi kulturális intézménytől jelezték, hogy jövőre mindenképpen szeretnének bemutatkozni nálunk - fogalmazott Szabadhegyi Zita koordinátor.

Fotó: Soproni Múzeum


Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

25

HÉTFŐ

eseménynaptár


  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben