belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Középpontban a múzeumi szolgáltatások fejlesztése

Pest megyei regionális múzeumi műhelygyakorlat nemzetközi szakértő bevonásával

2024. április 15-én és 16-án Szolgáltató múzeum címmel ingyenes regionális múzeumi műhelygyakorlatot szervez a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a Gödöllői Királyi Kastéllyal együttműködve. A külföldi szakértő bevonásával megvalósuló programon előadások, kastélyos expo, szecessziós városi séta és élő történelem program is segíti a kulturális szakemberek élményszerű ismeretszerzését a 21. századi múzeumi szolgáltatásokról. A programon bemutatkoznak a régió muzeális intézményeinek látogatóbarát fejlesztései, a turisztikai szervezetekkel megvalósuló együttműködések, valamint egy kerekasztal beszélgetés járja körül a múzeumi boltok korszerű kínálatának összeállítási szempontjait.

Az eseményen Mag. Florian Felder, a Schönbrunni Kastély Stratégiai és Fejlesztési Osztályának vezetője mutatja be Bécs császári rezidenciájának a szolgáltatások területén megvalósított fejlesztéseit és jó gyakorlatait.

 

   

 

 

Fotók: Gödöllői Királyi Kastély, a panorámaképet Váraljai János készítette. 

 

A rendezvény hétfői napján a Gödöllői Királyi Kastély hangulatos Barokk Színházában a látogatóbarát fejlesztések állnak a középpontban. A Schönbrunni Kastély és a Gödöllői Királyi Kastély szolgáltatásait és élményszerű programjait ismerhetik meg a résztvevők, valamint a MOKK múzeumi szolgáltatásokra vonatkozó kutatási eredményeiről és a Gödöllői Városi Múzeumban a látogatók szélesebb körét megszólító kommunikációs fejlesztésről tájékozódhatnak. Az ebédet követően kérdezz – felelek fórum segíti az intézményi kérdések megválaszolását, majd a Gödöllői Iparművészeti Műhely megtekintése és a gödöllői művésztelepen megvalósuló szecessziós séta zárja a délutánt.

Kedden délelőtt kastélyos expo keretében mutatkoznak be a Gödöllői Királyi Kastély szolgáltatói területei: a rendezvényszervezés, a kommunikáció és marketing, az információs iroda és a múzeumpedagógia. Ezt követően kerekasztal beszélgetés tekinti át a múzeumi ajándékboltok szolgáltatását és a kínálat fejlesztési lehetőségeit. Délután a kastély élő történelem programjába nyerhetnek betekintést az érdeklődők, akik élménysétán vehetnek részt a látványos enteriőröket bemutató állandó kiállításban.

Az esemény a Schönbrunni Kastély munkatársának bevonásával segíti az adott régió kulturális szakemberei számára a nemzetközi trendek megismerését, valamint lehetőséget nyújt a külföldi kollégával való kapcsolatépítésre is. Az osztrák kulturális szakember részvételét az eseményen a Szabadtéri Néprajzi Múzeum által elnyert ERASMUS+ (KA120-ADU) európai uniós felnőtt tanulási mobilitási program támogatja.

 

A gazdag szakmai program részletesen az alábbi linken olvasható:

https://mokk.skanzen.hu/20240402szolgaltato-muzeum-nemzetkozi-szakmai-muhely-godollon

A program a MOKK kulturális szakemberek számára szervezett Regionális múzeumi műhelygyakorlatok sorozatának harmadik állomása. A négy különböző régióban (Nagykanizsa, Tata, Gödöllő és Szentendre térsége) megvalósuló rendezvények minden alkalommal egy-egy aktuális, a mai múzeumi világot meghatározó témát állítanak a figyelem középpontjába. A mostani gödöllői program a szolgáltató jellegű működés, a februári nagykanizsai rendezvény a közösségi alapú működés, a márciusi tatai rendezvény a fenntarthatóság, a májusi szentendrei pedig az inklúzió múzeumi vonatkozásait járja körül. A rendezvénysorozat összefoglalója itt olvasható:
https://mokk.skanzen.hu/20240405kozeppontban-a-korszeru-muzeumi-szemlelet

A rendezvények a Nemzeti Művelődési Intézet által koordinált Petőfi Kulturális Program keretében, a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósulnak meg. A programok a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Örökség – Tudás – Közösség című országjáró eseménysorozatához kapcsolódnak.

 

Fotók: Gödöllői Királyi Kastély

További információ:

Sziray Zsófia, kutatási és módszertani munkatárs

Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

sziray.zsofia@skanzen.hu

+3630-2499753