belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Projektindító szakmai műhelyt tartottunk múzeumi koordinátorainkkal

A „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 projekt keretében az első koordinátori szakmai műhelyt 2017. február 27-én és 28-án rendeztük meg. A másfél napos eseményen, melyet projektindító és csapatújraépítő céllal szerveztünk, szinte az össze múzeumi koordinátorunk részt vett.

Az ország különböző pontjairól érkező koordinátorokat Dr. Bereczki Ibolya, a projekt szakmai vezetője, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese köszöntötte, majd ismertette a program menetét.

Első előadóként Dr. Vígh Annamária, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közgyűjteményi Főosztályának főosztályvezetője a projekt szerepéről és a magyar múzeumokra gyakorolt hatásáról beszélt. Kiemelte, hogy rendkívüli figyelem övezi a február elején indult és 36 hónapon át zajló projektet, hiszen ez az utolsó ilyen jellegű kiemelt projekt. Hangsúlyozta, hogy az évek óta működő múzeumi koordinátori hálózat eddig elért eredményeivel mintaként szolgál a projekt könyvtári komponense számára, de fontos a szemléletbeli azonosság megteremtése a két hálózat között, hogy valódi minőségi javulást lehessen elérni a kulturális intézmények társadalmi beágyazottságát illetően. Előadásában elmondta, hogy növekszik a koordinátorok felelőssége, hiszen dinamizálniuk kell a jelenleg stagnáló hazai múzeumi területet, és bizonyítani, hogy az valóban kultúraformáló erővel rendelkezik. A jövőben kibővül a hálózat feladatköre, és a minőségbiztosítás bevezetése által formalizáltabbá válik a koordinátori feladatok számonkérhetősége is.

Projektindító szakmai műhelyt tartottunk múzeumi koordinátorainkkal

Dr. Vígh Annamária arra is kitért, hogy a hálózatnak „gyorsnaszádként” kell reagálnia a felmerülő igényekre. Hiteles személyes meggyőződésre, nagyfokú proaktivitásra és speciális tudásra lesz szüksége a koordinátoroknak, hogy munkájukat sikeresen végezhessék el, és mentorként is elfogadtassák magukat a múzeumi szakmai egészével, továbbá az intézményfenntartók és a látogatók körében is növekedjen az ismertségük, presztízsük. Természetesen ebben az ágazatnak is szerepe, feladata van, melyhez várja a javaslatokat, impulzusokat a koordinátori hálózat tagjaitól.

A köznevelés és a muzeális intézmények kapcsolatát tekintve a hálózatnak és a projektnek lépésváltást kell elérnie, hogy valódi partnerségek jöhessenek létre a két ágazat között. Nem szabad elfeledkezni róla, hogy az oktatási intézmények potenciális partnerei között csak az egyik „versenyző” a sorban a múzeumi terület. A nap folyamán Dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója is köszöntötte a koordinátorokat, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy óriási lehetőség rejlik a projektben abból a szempontból, hogy sikerül-e oly módon megújulnia a múzeumi rendszernek, hogy előrébb tudjon lépni a közoktatási intézmények partnereinek rangsorában.

A hálózathoz csatlakozott új koordinátorok és a projektmunkatársak bemutatkozását Dr. Bereczki Ibolya előadása követte a koordinátori hálózat feladatrendjéről. A koordinátorokat arról is tájékoztatta, hogy a hálózat presztízsének növelése céljából a következő, áprilisra tervezett szakmai műhely első napjára a koordinátorok intézményvezetői, munkáltatóinak képviselői is meghívást kapnak. Újdonságként említette meg, hogy a projektnek köszönhetően a hálózat tagjainak lehetősége nyílik majd külföldi tanulmányutakra is – 2017-ben például Ausztriába -, ahol releváns jó gyakorlatokkal ismerkedhetnek meg. A koordinátoroknak szóló akkreditált alapozó és fejlesztőképzés, illetve a projekt keretében kidolgozásra kerülő továbbképzések is nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a hálózat tagjai szakmai portfóliójukat gazdagítsák. Beszédében hangsúlyozta, hogy az új múzeumi trendekre nyitott, ugyanakkor tapasztalt, a közoktatás és a látogatóbarát múzeum támogatása iránt elkötelezett, szakmai és személyes kompetenciákkal gazdagon felvértezett koordinátorokra van szükség a hálózat sikeres megújításához.

Örömteli hírként jelentette be, hogy az ún. hazai feladatok (Múzeumok Mindenkinek Program fenntartási időszakával kapcsolatos feladatok) ellátására további három munkatárs felvételére nyílik lehetőség a minisztérium által biztosított 10 millió forintos éves keretösszegnek köszönhetően. Beszámolt a már zajló és tervezett infrastrukturális beruházásokról, melyek a MOKK jelentősen kibővül munkatársi gárdája számára megfelelő munkakörülmények biztosítását teszik lehetővé.

Projektindító szakmai műhelyt tartottunk múzeumi koordinátorainkkal

Az ebédet követően Nagy Magdolna projektmenedzser, a MOKK megbízott igazgatója beszélt a koordinátori hálózat fejlesztéséhez kapcsolódó motivációs rendszerről. Kitért rá, hogy milyen előnyei származnak a koordinátoroknak és intézményeiknek a projekttel kapcsolatos közös munkából. Miután röviden bemutatta a koordinátorok projektdokumentációval kapcsolatos feladatait, hangsúlyozta, hogy a kialakításra kerülő beszámoló felület lehetőséget nyújt a hálózat által elért projekteredmények hatékonyabb kommunikációjára is.

Miután Farkas Piroska, a projekt pénzügyi vezetője tájékoztatást adott a projekt koordinátorokat érintő pénzügyi kérdéseiről, Kajári Gabriella, a projekt kommunikációs munkatársa a „Múzeumok Mindenkinek Program” fenntartási időszakával kapcsolatban ismertette a koordinátorok 2017. évi feladatrendjét. A megbízási szerződések aláírását követően Turcsány Lilla, mintaprojekt felelős munkatárs és a mintaprojekt-gazdaként is érintett koordinátorok ismertették a projekt 16 témában tervezett 20 féle mintaprojektjét. A Kultúrbónusz program és a továbbfejlesztésre kerülő Múzeumi a’la carte adatbázis összefüggéseire Dr. Bereczki Ibolya hívta fel a figyelmet.

Az első napot közös vacsora és beszélgetés zárta a Skanzen Konferenciatermében.

Projektindító szakmai műhelyt tartottunk múzeumi koordinátorainkkalA projekt második napján Pogány Judit tréner vezetésével motiváló és csapatújraépítő tréninget tartottunk. A reggeli élénkítő, bemelegítő mozgásos gyakorlatok után a koordinátoroknak két csapatba sorsolva egy összetett kommunikációs és asszociációs játék keretében összefüggő történetekké kellett fűzniük a csak általuk ismert mozaikelemeket. A játék résztvevői élvezetes formában élhették át, hogy milyen fontos időnként a nehézségeken felülemelkedni, nézőpontot váltani, humorral oldani és együttműködéssel kezelni a problémákat.

Ezt követően koordinátori ötletbörzét tartottunk a World Café módszer alkalmazásával. A koordinátorok asztaltársaságonként vitatták meg, hogy mik lehetnek a hazai múzeumi projektek sikertényezői és buktatói. A pozitív és negatív tapasztalatok után egy következő körben a koordinátori munka fejlesztésének, a belső és külső motiváció, továbbá a koordinátori státusz presztízsének kérdéseit beszélték meg a hálózat tagjai. A másfél napos szakmai műhely közös ebéddel zárult.

Pogány Judit tréner vezetésével motiváló és csapatújraépítő tréninget tartottunk.

Pogány Judit tréner vezetésével motiváló és csapatújraépítő tréninget tartottunk.
Bemelegítő mozgásos gyakorlatok a 2. nap reggelén.
Bemelegítő mozgásos gyakorlatok a 2. nap reggelén.
Történet fűzéses játék a szakmai műhely 2. napján.
Történet fűzéses játék a szakmai műhely 2. napján.
World Café a szakmai műhely 2.napján
Pillanatképek a szakmai műhely 2.napján tartott World Café-ról.
Pillanatképek a World Café-ról.
Pillanatképek a szakmai műhely 2.napján tartott World Café-ról.
A mintaprojekt-gazda koordinátorok is szót kaptak.
A megbízási szerződések aláírása.