belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Sziray Zsófia recenziója a kötetről A tartalomközvetítés új múzeumi lehetőségei címmel ITT olvasható az Új Pedagógiai Szemle 125 - 131. oldalán.

Múzeumi iránytű 12.


Múzeumi iránytű 12.

Ruttkay Zsófia - German Kinga (szerk.): Digitális Múzeum Múzeumi Iránytű 12. Szentendre, Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, 2018. 236 p.
Sorozatszerkesztők: Dr.Berecki Ibolya, Nagy Magdolna

"A múzeumnak követnie és válaszolnia kell a társadalmi átalakulásokra és a technológia fejlődésével létrehívott változásokra ahhoz, hogy üzenetei mérvadóak legyenek és célba érjenek, hogy kisebb nagyobb közösségek fontosnak tartsák mint gondolkodásra, párbeszédre hívó, élményt nyújtó intézményt. Ma már a múzeumok is szem előtt tartják széles célközönségük eltérő szintű műveltségét, érdeklődését, látogatóik egyéni motivációit, hangoltságát, olvasási és kapcsolattartási szokásait, a fiatal generációk aktivitásra való igényét. Az internet, a közösségi médiafelületek és a mobileszközök rohamos elterjedése, az emberek mellett a környezettel való kommunikációt is lehetővé tevő szenzorok megjelenése, és a szerteágazó felhasználásukhoz elengedhetetlen informatikai kutatások, fejlesztések izgalmas, teljesen új szerepeket, bemutatási módokat kínálnak a muzeológia számára" – fogalmaznak a szerkesztők a tanulmánykötet ajánlójában.

Jelen kötet tanulmányai ezeknek a külföldön már teret nyert irányzatoknak, nemzetközi példáknak ismeretében mutatják be a változatos magyarországi gyakorlatot.

A kiadvány online verzióját 2020. március 16-tól ingyenesen letölthetővé tesszük. Kérjük, ide kattintson.

A kötet a „Múzeumi iránytű” sorozat 12. darabjaként jelent meg. A kiadókkal és a kötet grafikusával folytatott egyeztetés és intenzív munka eredményeképpen egyúttal a sorozat teljes arculata is megújult.

A kötet 18 tanulmányának többsége a Design Terminálban, a Múzeum 2.0 konferencián elhangzott előadások alapján született. Az intézményi és műfaji sokszínűséget hét múzeum esettanulmánya képviseli. A gyakorlat-orientált hazai körképet két általánosabb fejezet helyezi kontextusba. A múzeum 21. századi szerepét és közönségével való kapcsolatát, valamint a gyűjtemények széles körű megosztását és a digitális stratégiaalkotás távlatát hat tanulmány mutatja be. A legújabb digitális technológiák mibenlétéről, múzeumi alkalmazási lehetőségeiről, az interdiszciplináris keretek között megvalósítandó tervezés elveiről, valamint a látogatói használat kiértékelésének módszertanáról és tanulságairól a harmadik, záró fejezetben esik szó.

A tanulmányok szerzői között – a téma alapvetően interdiszciplináris jellegét mintegy illusztrálva –megtalálhatók a múzeumok gyakorlati és elméleti szakemberei, intézményi és ágazati vezetői, valamint tervezőművészek, informatikusok és a kommunikációtudományok képviselői egyaránt.

  

Szerzők: Bárd Edit, Dr. Bényei Judit, Berczi Klára, Dr. Cseri Miklós, Eckhardt Lili, Felbermann Judit, Dr. German Kinga, Dr. Kenyeres István, KnastAlicja, Kómár Éva, László Zsófia, Mata Juli, Papp Gábor, Dr. Rácz Miklós, Dr. Ruttkay Zsófia, Samu Bence DLA, Dr. Sári Zsolt, Smohay András, Szalkai Tímea, Dr. Szarvas Zsuzsa, Toronyi Zsuzsanna és Dr. Vígh Annamária.

Sorozatszerkesztő: Dr. Bereczki Ibolya, Nagy Magdolna

Arculatterv és tördelés: Takács Benedek

Olvasószerkesztő: Róna Judit PhD

Nyomdai munkálatok: EPC Nyomda Budaörs

A tanulmánykötet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum együttműködésének keretében valósult meg.

A kötetet a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ forgalmazza (http://mokk.skanzen.hu/).

ISBN 978-615-5123-53-5