belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Múzeumi minőségmenedzsment. Szitokszó vagy a túlélés záloga?

Továbbképzést indítunk a versenyképes múzeumokért és a múzeumi minőségmenedzsmentért

 Múzeumi minőségmenedzsment. Szitokszó vagy a túlélés záloga?

Bár a hazai muzeális intézmények sok esetben fontosnak tartják a szolgáltatások folyamatos fejlesztését, már vannak kezdeményezések a látogatók illetve az együttműködő partnerek, netán a munkatársak igényeinek, elégedettségének monitorozására, de többnyire ez eseti módon, leggyakrabban egy-egy kiállításhoz vagy programhoz kapcsolódóan történik.  A magyar múzeumok többségénél még nem beszélhetünk minőségmenedzsmentről, inkább csak egyéni ambíciókon és a szakmai alázaton múló ad hoc törekvésekről, intézkedésekről.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) az eddiginél nagyobb fokú tudatossághoz és a hazai muzeális intézmények versenyképességének növeléséhez, a szolgáltató múzeum szemléletének elterjesztéséhez a Minőségmenedzsment című szakmai továbbképzéssel is hozzá kíván járulni, melyet a kulturális minőségbiztosítási rendszerekkel kapcsolatos komplex kutatásaira alapoz.

A felsőfokú végzettséggel rendelkező múzeumi szakemberek számára Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban 2019. március 25. és 28. között a MOKK szervezésében induló továbbképzésen a hazai kulturális szférában kidolgozott, már működő minőségbiztosítási gyakorlatokon, a jellemző minőségmenedzsment típusokon és a mintául szolgáló könyvtári minőségmenedzsment rendszer bemutatásán túl képet kaphatunk a nemzetközi múzeumi világból vett jó gyakorlatokról is.

A neves hazai oktatókat felvonultató, szakmai kerekasztal-beszélgetésekkel színesített és vizsgafeladattal záruló 30 órás továbbképzés kiemelten fókuszál a múzeumpedagógiai foglalkozások minősítési rendszerének témájára. Szó lesz a reflexiók, az önértékelés és ennek beépítésének fontosságáról a múzeumi szolgáltatások kapcsán,  valamint a gyermekbarát környezet, a családbarát múzeum, és a múzeumbarát iskola és óvoda kritériumrendszeréről. A 15 fős csoporttal induló továbbképzés egyben remek alkalmat biztosít a kapcsolatépítésre és a hálózatosodára, stratégiai partnerségek kialakítására a képzésen résztvevő múzeumi szakemberek között.

A „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 projekt keretében ingyenesen elvégezhető képzés tartalmazza a képzés sikeres elvégzését igazoló tanúsítványt, az étkezést a képzés időtartamára és igény esetén a szállást is a résztvevők számára.

A képzésre 2019. március 3-ig lehet jelentkezni.

Bővebb információ a képzésről és a regisztrációs felület az alábbi linken keresztül érhető el:

http://mokk.skanzen.hu/minosegmenedzsment-m30t.html