belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Múzeumi Őszbúcsúztató - sikeres programok

A 2014-ben közkívánatra újra visszahozott témakörrel idén is lehetőséget kívántunk adni a múzeumoknak, hogy olyan programot is szervezhessenek a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében, amely nem kapcsolódik szorosan egyetlen kiemelt témakörhöz sem. Őszi ízek, múzeumi tálalásban műfaji korlátok nélkül.

  • Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet - Bajor Gizi Színészmúzeum - Budapest: 60 fő

Építs hidat - HÍD, ami összeköt! KONCERT

Az eseményre 2016. november 12-én, szombat délután került sor. E kezdeményezéssel csatlakozva az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja projekthez szerették volna erősíteni a tizenévesek és a nyugdíjas korosztály kapcsolatát, bizonyítani, hogy e két generációnak van köze egymáshoz. A generációk összekapcsolása lehetőséget teremtett arra is, hogy a Bajor Gizi Színészmúzeum látogatói korosztályából hiányzó fiatal felnőtteket is megszólítsák. A föllépő diákokat az Iskolai Közösségi Szolgálat keretében fogadták, azaz néhány órát igazolni tudott a múzeum a kötelezően elvégzendő 50 órából. Nagy érdeklődés kísérte mind a föllépők, mind a hallgatóság részéről a kezdeményezést. Énekszámok, hangszeres muzsika, klasszikus, népzenei és modern műsorszámok egyaránt helyet kaptak a koncerten. Reményeik szerint ezzel útjára indulhaott egy új múzeumi programsorozat, ugyanis a Bajor Gizi Színészmúzeum színes kínálatából a koncertszerű zenei esemény még hiányzott.

ÖTLET: koncert, generációk összekapcsolása, együttműködések sora, IKSZ-esek bevonása, kapcsolódás a Múzeumok Őszi Fesztiválja 2016 mottójához

  • Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum - Győr: 138 fő

Kulturális Kalandozás – Harctéri orvosként Afganisztánban…
Dr. Pellek Sándor PHD a hadtudomány fokozatosa, sebész orvos a rendezvény meghívott előadója, több mint két évig szolgált a NATO katonai missziójában, Afganisztánban.
Vetített képes előadásának középpontjában a harctéri élet és katonai jelenlét bemutatása volt, de emellett fontos szerepet szánt az országban élő törzsi szövetségek, és különböző kulturális konfigurációkat követő közösségek életének, hétköznapjainak bemutatására. Ahogy hogy Ő vall élményeiről:
„Az egyik fotóm, Gyermek papírrepülővel:
éppen 10 éve Kabulban, az afgán fővárosban, egy főleg tbc-vel és leprával foglalkozó kórházban készítettem ezt a felvételt. A gyermek-talán még él-olyan félénk volt, hogy felnézni sem mert. Hajtogattam neki egy papírrepülőt-erre futotta, ott- felnézett. Még mindig egy csoda, ami ott történt".
A program nagy hatást gyakorolt a közönségre. A szuggesztív és hiteles előadásmód, valamint a megélt élmények és szörnyűségek megidézése mély és felejthetetlen nyomokat hagyott a közönségben. Már a rendezvén meghirdetésekor érzékelhető volt a nagyfokú érdeklődés. A várakozás is azt igazolta, hogy ez a nem hétköznapi téma sok érdeklődőt vonz és különleges élményt jelent.
A program sikerességéhez hozzájárult az erős promóció, több csatornán keresztül (újság, rádió, plakát, szórólap). A korábbi Kulturális kalandozások programjainknak is sok látogatója volt.
ÖTLET: hatékony kommunikáció, előadó személye, téma
  • Aquincumi Múzeum - Budapest, III. kerület: 447 fő

Barbár családi nap
A Barbár családi nap résztvevői azokkal a népekkel ismerkedhettek meg, akikkel a rómaiak baráti, kereskedelmi vagy éppen ellenséges kapcsolatban álltak. A rendezvény azon kevés program egyike, amelyen nem a római kultúrkör jelenik meg. A múzeum hangulatos romkertjét többek között kelta és germán harcosok, népesítették be, akik bepillantást engedtek a mindennapi életükbe (életmód, viselet, harci technikák, gasztronómia). Az egykori mesteremberek (például kovács) munkáját, eszközeit és technikáit szakértő kézművesek mutatták be. A gyermekközönséget emellett kézműves foglalkozások is várták, amely során apró hazavihető emlékekkel gazdagodtak (növényi festésű és termés alapú amulett, apró agyag tárgyak, drótékszer). A programot látványfőzés egészítette ki, amely során lepény készült ókori recept alapján. Norde Gard – Északi Gárda Hagyományőrző Egyesület, Kemendi Ágnes és Szabó Éva kézművesek, Szarvastörzs Kelta Hagyományőrző Egyesület
ÖTLET: együttműködések sora, szabadtéri program

  • Iparművészeti Múzeum - Budapest, IX. kerület: 96 fő

Film a múzeumban – Cycle me home
A program célja fiatalok számára is érdekes, különleges kikapcsolódási lehetőséget kínált. A rendezvény hosszított nyitva tartásban valósult meg, igazodva a fiatalok napi életviteléhez. Ezenkívül fontos cél volt, hogy a korosztály érdeklődési köréhez igazított program, végül a filmnézés mellett döntöttek.
A program keretében a CMH dokumentumfilmje, a Transsylvania került vetítésre. Ebben a filmben a Madrid-Budapest távon bicikliző csapata újabb gyönyörű, újszerű roadmovie-dokut forgatott Erdélyben. Különleges élményekkel, Andras Toth filmzenéjével és Szersén Gyula narrációjával a Transsylvania meghódította a világ filmfesztiváljait New Yorktól Limáig. A vetítést követően kötetlen beszélgetésre is sor került. A fiatalok körében népszerű film nézés ezen a szokatlan helyszínen is kedvelt volt. A filmnézését követő beszélgetésen is bátran kérdeztek, úgy tűnt, hogy ilyen jellegű programra nagy igény lenne a fiatalok körében, így hosszú távon érdemes lenne ilyen programsorozatot rendezni. A jövőben tervezzük, hogy hasonló programsorozatot elindítását.
ÖTLET: hosszabbított nyitvatartás, fiatalok napi életviteléhez igazított programkezdés, filmvetítés, kötetlen beszélgetés

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

25

HÉTFŐ

eseménynaptár


  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben