belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Múzeumok délidőben - sikeres programok

A "Múzeumok délidőben - Kultúrmorzsa, koltúrkorty, kulturális terefere" témakörhöz 70 múzeum szervezett programokat, de az eredménye vegyes képet mutat. Az egy programra eső látogatottság a közönségprogramok közül itt volt a legalacsonyabb: 68 fő.

A témakör a fesztivál szervezőinek szándéka szerint a múzeumoknak a környező cégekkel, azok dolgozóival és napközben otthon tartózkodó (nyugdíjas, vagy kismama) lakossággal való kapcsolatépítését szolgálta. A tapasztalatok alapján az a múzeum tudott magas látogatószámot elérni, amelyik:

  • előre leszervezte a programot a környékbeli cégekkel, vagy a fenntartóval
  • előre beszervezett nyugdíjas csoportokat (nyugdíjas klubokkal kapcsolatot ápol)
  • direkt marketing eszközökkel érte el a célcsoportot

Alacsony látogatószámot eredményezett, amikor

  • az információt csak e-mailen küldték meg a cégeknek, utókövetés nélkül
  • meghirdették interneten, plakátokon a programot, de a célcsoport elérésére direkt marketing eszközöket nem használtak.

Tapasztalatok szerint a napközbeni programra olyan egyéni látogató, aki a környéken dolgozott, és ebédidejét kihasználva "ruccant volna át" a múzeumba, alig érkezett. A környékbeli cégek dolgozóit főképp csoportosan, előre lebeszélve tudták bevonzani.

Bemutatunk néhány sikeres programot - a teljesség igénye nélkül:

1. Magyar Olimpiai és Sportmúzeum - Budapest: 92 fő

Program címe: A Stadion titkai

A Nemzeti Sportközpontok Magyar Olimpiai és Sportmúzeum felfedte az egykori Népstadion féltve őrzött titkait mindazok számára, akik naponta, mit sem sejtve sétálnak munkába a történelmi értékeket és különlegességeket rejtő Stadion épülete előtt. Először kellemes sétát tehettek a látogatók a Puskás Ferenc Stadion szoborparkjában, majd rövid stadion történeti vezetésen vehettek részt, melyen a múzeum munkatársai bemutattják az itt látható sportemlékeket és műemlékeket.
A nagyközönség által hétköznapokon nem látogatható területen megtekinthető többek között a „Rákosi-páholy, az elzárt részeken található építészeti emlékek, az alagút, maga az egykori Népstadion, valamint az öltöző, melyet az „Aranycsapat” is használt. Ez az öltöző, az ’50-es években Európa legkorszerűbbjének számított, még az idelátogató angol válogatott játékosai is megcsodálták. Előzetes regisztráció szükséges volt. A program sikerét jelzi, hogy a nagyszámú jelentkezés miatt 3 csoportot kellett indítaniuk.

ÖTLET: személyes kapcsolatfelvétel a környékbeli cégekkel (BKK, SYMA csarnok, Aréna)

2. Damjanich János Múzeum - Szolnok: 96 fő

Program címe: Halászlegény-avató

A halászlegény-avatás hagyományához és Assisi Szent Ferenc, a madarak védőszentjének névnapjához kapcsolódtak a múzeum programjai.
A Damjanich Múzeumban védett madarainkról szóló természetvédelmi előadással várták az érdeklődőket, a valamikor halászcsalád lakta Tabáni tájház programja pedig a halászattal kapcsolatos hagyományhoz kapcsolódott. A halászlegény avatás hagyományát elevenítik fel ezen a napon a folyó partján.

Ötlet:: csatlakozni egy helyi szokáshoz / jeles naphoz

3. Magyar Természettudományi Múzeum - Budapest: 1102 fő

Program címe: Visszatértek régi ismerőseink

Aki látta az óriástermetű argentin dinoszauruszok csontvázait néhány évvel ezelőtt, biztosan emlékszik rájuk. Ez alkalommal még több csontváz érkezett a múzeumba. A program során a következő kérdésekre kerestek választ: Mitől dinó a dinó? A dinoszauruszoknak is van családfájuk? Miért nőttek olyan nagyra? Milyen lehetett dinóként járni? A hét végén kézműves foglalkozással egészült ki a program, ahol mindenki elkészíthetett egy kisebb dinoszaurusz alkatrészt.

ÖTLET: egy sikeres kiállítás / téma továbbvitele


4. Bocskai István Múzeum - Hajdúszoboszló: 314 fő

Program címe: Az ismeretlen Bocskai

Rendhagyó tárlatvezetés a helytörténeti kiállításban, kötetlen beszélgetéssel, melynek során egy nem mindennapi ember, Bocskai István fordulatokban gazdag életét, személyiségét ismerhették meg a látogatók. Akik részt vettek a programon, megtudhatták, miben rejlett a fejedelem emberi és politikusi nagysága.

ÖTLET: rendhagyó tárlatvezetés, összekapcsolás kiállítással


5. Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény - Dombóvár: 92 fő

Program címe: Desszert gyanánt…

A szeptember végén nyílott Tortalapátok…, valamint a Régi szakácskönyvek mai receptjei című kiállítások megismertetése, valamint minden alkalommal ebéd utáni kóstoló támogatói pékség és cukrászat segítségével.

ÖTLET: összekapcsolás a kiállításokkal, kóstoló

6. Kanizsai Dorottya Múzeum - Mohács: 265 fő

Program címe: Borban az igazság, múzeumban a vigasság

Szeptember 19-én kiállítás-megnyitó boros képeslapokból, másnap gyerekeknek játszóház és mustkóstoló, majd a felnőtteknek borkóstolás, miközben megtekinthették a boros képeslapokat és különböző szőlőpréseket. Továbbá a múzeum udvarán hagyományőrző népi zenekar szüreti és bordalokat adtak elő, valamint előadás hangzott el a mohácsi szőlészet, borászat alakulásáról.

ÖTLET: változatos kulturális és gasztronómiai program; egy másik kiállításhoz kapcsolták a programot; fiatal és idősebb korosztályt is igyekeztek megszólítani


7. Szatmári Múzeum - Mátészalka: 275 fő

Program címe: Vadásztörténetek, vadételek

A kiállítást egy környékbeli vadászember, világjáró- magángyűjtő több száz darabos gyűjteményéből állították össze. Erre várták a téma iránt érdeklődőket, akik megtudhatták egy-egy vad elejtésének izgalmas történetét, illetve vadételeket kóstolhattak

ÖTLET: összakapcsolás a kiállítással, a program aktív reklámozása

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

27

SZERDA

eseménynaptár


  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 02
  hétfő
 
ÚJ MÚZEUMI IRÁNYOK 7.0 Veszprémben
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben