belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Múzeumok délidőben - sikeres programok

A "Múzeumok délidőben - Kultúrmorzsa, koltúrkorty, kulturális terefere" témakörhöz 70 múzeum szervezett programokat, de az eredménye vegyes képet mutat. Az egy programra eső látogatottság a közönségprogramok közül itt volt a legalacsonyabb: 68 fő.

A témakör a fesztivál szervezőinek szándéka szerint a múzeumoknak a környező cégekkel, azok dolgozóival és napközben otthon tartózkodó (nyugdíjas, vagy kismama) lakossággal való kapcsolatépítését szolgálta. A tapasztalatok alapján az a múzeum tudott magas látogatószámot elérni, amelyik:

  • előre leszervezte a programot a környékbeli cégekkel, vagy a fenntartóval
  • előre beszervezett nyugdíjas csoportokat (nyugdíjas klubokkal kapcsolatot ápol)
  • direkt marketing eszközökkel érte el a célcsoportot

Alacsony látogatószámot eredményezett, amikor

  • az információt csak e-mailen küldték meg a cégeknek, utókövetés nélkül
  • meghirdették interneten, plakátokon a programot, de a célcsoport elérésére direkt marketing eszközöket nem használtak.

Tapasztalatok szerint a napközbeni programra olyan egyéni látogató, aki a környéken dolgozott, és ebédidejét kihasználva "ruccant volna át" a múzeumba, alig érkezett. A környékbeli cégek dolgozóit főképp csoportosan, előre lebeszélve tudták bevonzani.

Bemutatunk néhány sikeres programot - a teljesség igénye nélkül:

1. Magyar Olimpiai és Sportmúzeum - Budapest: 92 fő

Program címe: A Stadion titkai

A Nemzeti Sportközpontok Magyar Olimpiai és Sportmúzeum felfedte az egykori Népstadion féltve őrzött titkait mindazok számára, akik naponta, mit sem sejtve sétálnak munkába a történelmi értékeket és különlegességeket rejtő Stadion épülete előtt. Először kellemes sétát tehettek a látogatók a Puskás Ferenc Stadion szoborparkjában, majd rövid stadion történeti vezetésen vehettek részt, melyen a múzeum munkatársai bemutattják az itt látható sportemlékeket és műemlékeket.
A nagyközönség által hétköznapokon nem látogatható területen megtekinthető többek között a „Rákosi-páholy, az elzárt részeken található építészeti emlékek, az alagút, maga az egykori Népstadion, valamint az öltöző, melyet az „Aranycsapat” is használt. Ez az öltöző, az ’50-es években Európa legkorszerűbbjének számított, még az idelátogató angol válogatott játékosai is megcsodálták. Előzetes regisztráció szükséges volt. A program sikerét jelzi, hogy a nagyszámú jelentkezés miatt 3 csoportot kellett indítaniuk.

ÖTLET: személyes kapcsolatfelvétel a környékbeli cégekkel (BKK, SYMA csarnok, Aréna)

2. Damjanich János Múzeum - Szolnok: 96 fő

Program címe: Halászlegény-avató

A halászlegény-avatás hagyományához és Assisi Szent Ferenc, a madarak védőszentjének névnapjához kapcsolódtak a múzeum programjai.
A Damjanich Múzeumban védett madarainkról szóló természetvédelmi előadással várták az érdeklődőket, a valamikor halászcsalád lakta Tabáni tájház programja pedig a halászattal kapcsolatos hagyományhoz kapcsolódott. A halászlegény avatás hagyományát elevenítik fel ezen a napon a folyó partján.

Ötlet:: csatlakozni egy helyi szokáshoz / jeles naphoz

3. Magyar Természettudományi Múzeum - Budapest: 1102 fő

Program címe: Visszatértek régi ismerőseink

Aki látta az óriástermetű argentin dinoszauruszok csontvázait néhány évvel ezelőtt, biztosan emlékszik rájuk. Ez alkalommal még több csontváz érkezett a múzeumba. A program során a következő kérdésekre kerestek választ: Mitől dinó a dinó? A dinoszauruszoknak is van családfájuk? Miért nőttek olyan nagyra? Milyen lehetett dinóként járni? A hét végén kézműves foglalkozással egészült ki a program, ahol mindenki elkészíthetett egy kisebb dinoszaurusz alkatrészt.

ÖTLET: egy sikeres kiállítás / téma továbbvitele


4. Bocskai István Múzeum - Hajdúszoboszló: 314 fő

Program címe: Az ismeretlen Bocskai

Rendhagyó tárlatvezetés a helytörténeti kiállításban, kötetlen beszélgetéssel, melynek során egy nem mindennapi ember, Bocskai István fordulatokban gazdag életét, személyiségét ismerhették meg a látogatók. Akik részt vettek a programon, megtudhatták, miben rejlett a fejedelem emberi és politikusi nagysága.

ÖTLET: rendhagyó tárlatvezetés, összekapcsolás kiállítással


5. Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény - Dombóvár: 92 fő

Program címe: Desszert gyanánt…

A szeptember végén nyílott Tortalapátok…, valamint a Régi szakácskönyvek mai receptjei című kiállítások megismertetése, valamint minden alkalommal ebéd utáni kóstoló támogatói pékség és cukrászat segítségével.

ÖTLET: összekapcsolás a kiállításokkal, kóstoló

6. Kanizsai Dorottya Múzeum - Mohács: 265 fő

Program címe: Borban az igazság, múzeumban a vigasság

Szeptember 19-én kiállítás-megnyitó boros képeslapokból, másnap gyerekeknek játszóház és mustkóstoló, majd a felnőtteknek borkóstolás, miközben megtekinthették a boros képeslapokat és különböző szőlőpréseket. Továbbá a múzeum udvarán hagyományőrző népi zenekar szüreti és bordalokat adtak elő, valamint előadás hangzott el a mohácsi szőlészet, borászat alakulásáról.

ÖTLET: változatos kulturális és gasztronómiai program; egy másik kiállításhoz kapcsolták a programot; fiatal és idősebb korosztályt is igyekeztek megszólítani


7. Szatmári Múzeum - Mátészalka: 275 fő

Program címe: Vadásztörténetek, vadételek

A kiállítást egy környékbeli vadászember, világjáró- magángyűjtő több száz darabos gyűjteményéből állították össze. Erre várták a téma iránt érdeklődőket, akik megtudhatták egy-egy vad elejtésének izgalmas történetét, illetve vadételeket kóstolhattak

ÖTLET: összakapcsolás a kiállítással, a program aktív reklámozása