belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Pincétől a padlásig - sikeres programok

A "Csak itt, csak most - Pincétől a padlásig" témakört 76 múzeum választotta. Ebben a témakörben szerveztek a legtöbbféle (107) programot. A programokat átlagban 141 fő látogatta, így 2013-ban ez volt a legmagasabb látogatottságot generáló témakör.

A múzeumok visszajelzése alapján látszik, hogy ez volt az a programtípus, amely már a címével vonzotta a látogatókat. Sokan kihasználták az alkalmat, hogy a múzeumi épület olyan részeit, vagy gyűjteményének olyan darabjait is megismerhették, amely a látogatók számára más időpontban nem megtekinthető.

Ez volt az a témakör, amely a sajtó érdeklődését is több helyen felkeltette: a Tanárok Éjszakája témakör után ezzel foglalkoztak legtöbbet az újságírók.

A teljesség igénye nélkül bemutatunk néhány programot, amellyel átlagon felüli látogatottságot tudtak elérni a múzeumok:

1. Gödöllői Királyi Kastély: 951 fő

Program címe: A Gödöllői kastély rejtelmei

Egy különleges napot kínáltak a kastély rejtélyeinek felfedezésére, melynek során az épület – padláson helyet kapó – műszaki és technikai berendezéseit a kastély műszaki vezetője mutatja meg a csoportoknak. A gyerekek az Elemér 2. túrán indulhattak a barokk színház felkutatására. A Horthy-bunker és a ritkán látogatható királydombi pavilon is várta az érdeklődőket. A magas látogatószámhoz hozzájárult a program sikeres beharangozása is. A sajtómunka hatékonyságát mutatja, hogy még az egyik kereskedelmi csatorna esti Híradója is tudósított a programról.
ÖTLET: „titkok” felfedése

2. Móra Ferenc Múzeum- Szeged: 1600 fő

Program címe: Múzeumok Őszi Éjszakája

A programot a Múzeumok Éjszakája mintájára szervezték meg. Három helyszínen zajlottak az , s események: Móra Ferenc Múzeumban, Fekete-házban, Kass Galériában. A belépőjeggyel (500 Ft egyéni, 1000 Ft családos) mindhárom helyszínen rész lehetett venni a programokon, sőt a Belvárosi Moziban 500 Ft-os mozijegyet lehetett váltani aznap estére a múzeumi belépőjegy felmutatásával.
A kultúrális kínálatban többek között tárlatvezetések, látványtárakban zseblámpás vezetések, helytörténeti előadás, restaurátor előadás, lovagi kör bemutató és a Kraviavar együttes koncertje szerepelt, emellett a Kass Galéria volt a helyszíne egész nap a Nagy Rajzolás programnak.
A siekrhez hozzájárult az intenzív beharangozás is: sajtóközleményt adtak ki az esemény előtt, továbbá szórólapokkal és plakátokkal is hirdették a programokat.

ÖTLET: rendhagyó program rendhagyó időpontban, koncert, már jól bevált program (Múzeumok Éjszakája) analógiájára szervezett program

3. Türr István Múzeum – Bagolyvár, Baja: 367 fő

Program címe: Bagolyvári kalandozások

Miskolczy Ferenc festőművész (1899 – 1994) Baja kulturális életében kiemelkedő szerepet játszott. Otthonában, a Sugovica partján álló Bagolyvárban helytörténeti-képzőművészeti kiállításban most mutatták be először a közönség számára teljesen ismeretlen, művészettörténeti, kultúrtörténeti, helytörténeti szempontból igen értékes Miskolczy-gyűjteményt. Csütörtökönként délelőtt múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartottak iskolai csoportoknak, ahol kiállításrendezés közben fogadtják a gyerekeket, akik így láthatták, miként alakul át a festőművész otthona múzeummá. Délutánonként a nagyközönségnek mutatták be a múzeumot.

ÖTLET: kuriozitásra épülő rendhagyó program – új helyszín bevezetése

4. Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény - Dombóvár: 429 fő

Program címe: A főszolgabíróék pincéjének titkai – Miről mesél az állomásfőnök padlása?

A Helytörténeti Gyűjtemény nemrég – ismét birtokba vett – pincéje több helyi mesterség nyomát őrzi; a nyáron nyílott Dombóvári Vasúti Gyűjtemény megelevenít legendás életeket, sorsokat, így a pályaudvarok első embereinek életét is.

5. Dornyai Béla Múzeum - Salgótarján: 117 fő

Program címe: Barangolás a múzeumi kulisszák mögött

Nyílt nap a múzeumban. Betekintést nyújtott a háttérmunkába, főleg a tavaly indult régészetbe. Pattintott kő készítés, ásatás imitálása, a folyamat bemutatása megfelelő eszközök használatával, szakértő irányítása mellett.

ÖTLET: különleges múzeumlátogatás, a látogatók aktív bevonása

6. Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont - Budapest: 132 fő

Program címe: Liszt Ferenc pianínó-harmóniumának koncerttel egybekötött bemutatója

Liszt kombinált hangszerét Szabó Balázs orgonaművész és hangszertörténész restaurálta. A bemutató során az érdeklődők megismerhették a hangszer különleges felépítését, restaurálásának legérdekesebb pillanatait, és a művész ezután koncert keretében szólaltatta meg.

ÖTLET: rendhagyó bemutató

7. Magyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeuma - Gyöngyös: 480 fő

Program címe: Az erdő az állatok otthona

Egyéni és társas játékok, közös kézműves foglalkozások, szakmai előadások, kiállítás megtekintése – a Mátra Múzeum minden évben bővelkedik a családi programokban. A rendszeresen, évente más témában megrendezett program minden korosztály számára maradandó élményeket nyújt, az óvodás kortól az idős korig.

ÖTLET: több program ötvözése, minél több korosztály megszólítása

8. Szatmári Múzeum - Mátészalka: 216 fő

Program címe: Lent is, fent is, kint is, bent is

Ez a program már többször sikeresen vizsgázott az általános iskolások előtt. Ezúttal a helyi középiskolásokkal fűzték szorosabbra a kapcsolatot. Az állandó- és időszaki kiállításon kívül a padlástéri raktár anyagát is megismerhették: adattári rendszer, képzőművészeti gyűjtemény, néprajzi anyag. Közben bemutatásra került, hogy hogyan lesz a közelmúltban a múzeumba került hagyatékból kiállítási tárgy.

ÖTLET: különleges múzeumbemutatás, a program aktív reklámozása

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

25

HÉTFŐ

eseménynaptár


  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben