belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Tanárok Éjszakája - sikeres programok

A múzeumok szórakoztató, könnyed, szakmai programokkal tarkított kínálattal várták a pedagógusokat, hogy bemutassák, milyen szórakozva tanulni, illetve hogyan tudnak a múzeumok szórakoztatva tanítani. A programok átlag látogatószáma 30 fő volt!

  • Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény - Létavértes: 50 fő

Program címe: Egyed-i Nap
Szeptember 30-án került sor a Létavértesi Rozsnyai Gyűjtemény „Egyedi” múzeumpedagógiai tanévnyitójára, ahol a helyi és környékbeli iskolák pedagógusainak bemutatásra került a múzeum megújult, kibővült múzeumpedagógiai és kézműves foglalkozásai, ill. rendezvényei a következő tanévre.
A rövid vetítéssel egybekötött, interaktív bemutató után, „Egyedi”- akadály túrára hívták a pedagógusokat, mely keretében érintették Létavértes egyedi értékeit. Minden helyszínen diákok várták és tanórákból ihletődve különböző játékos feladatok megoldására kérték a pedagógus kollégákat, így lehetőségük adódott a helyi értékek jobb megismerésére mind a diákoknak, mind tanáraiknak. A vetélkedő nem titkolt célja volt, hogy a pedagógusok ne csak megnézzék, hogy milyen foglalkozásokat, vetélkedőket ajánl az intézmény, hanem egy kicsit átérezzék, bepillantást nyerjenek a foglalkozások hangulatába, helyszíneibe. A rendezvény nagyon jó hangulatú, ünnepélyes eredményhirdetéssel zárult. A nyertes pedagógusok az idei tanévben egy-egy ingyen foglalkozásra elhozhatják a kedvenc osztályukat a Rozsnyai Gyűjteménybe.
A résztvevő pedagógusokat felkérték, hogy segítsenek egy kisiskolásoknak szóló, Létavértes értékeit bemutató foglalkoztató füzet összeállításában. A program nagyban hozzájárult az iskolák és a múzeumi intézmény szorosabb együttműködéséhez.
Az „Egyedi” Múzeumpedagógiai évnyitón nem csak a helyi iskolák pedagógusai vettek részt, hanem a környező települések iskoláiból, ill. a határon túli településekről is érkeztek kollégák. Emellett a rendezvény sikerességét az is bizonyítja, hogy a programon résztvevő pedagógusok, azóta több csoporttal, osztállyal, több ízben meglátogatták intézmény kiállításait, rendezvényeit, és számtalanszor igénybe vették az újonnan bemutatott múzeumpedagógiai és kézműves foglalkozásokat is.
ÖTLET: együttműködés több iskolával, diákok bevonása a program megvalósításába, pedagógusok bújhattak a diákok bőrébe a foglalkozás bemutatása közben.
  • József Attila Múzeum - Makó: 60 fő

Program címe: Hallom - elfelejtem. Látom - emlékszem. Csinálom - megértem.
Dávid József Hódmezővásárhelyi KLIK Tankerület igazgatója köszöntötte a résztvevő pedagógusokat.
Majd Cs.Tóth Gabriella múzeumunk múzeumpedagógusa ismertette a 2016-17 tanévhez kapcsolódó kiállításainkat, foglalkozásainkat, ezt négy
hasznos és érdekes előadás követte. Az előadások után zseblámpás tárlatvezetésen vehettek részt a vendégek, mely az elsötétített múzeumban csoportbontásban zajlott. A késő éjszakába nyúló rendezvény mindvégig jó hangulatban telt.
Érdekes előadások és előadók, új módszerek megismerése, KLIK bevonása
József Attila Múzeum - Makó: 60 fő
  • Hansági Múzeum - Mosonmagyaróvár: 55 fő

Program címe:Zenés múzeumi barangolások a Gyurkovich-gyűjteményben

Az Európa Koncert Szalonegyüttes együttműködésével (tagjai:zenetanárok-muzsikusok) bemutatásra került a romantika kora a festészetben és a zenében, ami egyben őszi fesztivál a rendezvény hangulatos nyitó eseménye is volt, melyre a város pedagógusait invitálták meg. A program a kellemes esti időtöltésen túl azt kívánta megmutatni kollégáknak, hogy a múzeum milyen lehetőségekkel segítheti a reformkor, a romantika tanításakor munkájukat. Miként tudunk bekapcsolódni a vizuális kultúra tanítási anyagába. A Zenés barangolások a Gyurkovich-gyűjteményben program előző alkalommal a barokk korszakot mutatta be a látogatóknak, így már akkor érezhető volt az érdeklődés a rendezvény iránt.

ÖTLET:tananyaghoz köthető - művészeti és történelmi korszakok bemutatása, zenei koncert