belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Tanárok Éjszakája - sikeres programok

A múzeumok szórakoztató, könnyed, szakmai programokkal tarkított kínálattal várták a pedagógusokat, hogy bemutassák, milyen szórakozva tanulni, illetve hogyan tudnak a múzeumok szórakoztatva tanítani. A programok átlag látogatószáma 30 fő volt!

  • Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény - Létavértes: 50 fő

Program címe: Egyed-i Nap
Szeptember 30-án került sor a Létavértesi Rozsnyai Gyűjtemény „Egyedi” múzeumpedagógiai tanévnyitójára, ahol a helyi és környékbeli iskolák pedagógusainak bemutatásra került a múzeum megújult, kibővült múzeumpedagógiai és kézműves foglalkozásai, ill. rendezvényei a következő tanévre.
A rövid vetítéssel egybekötött, interaktív bemutató után, „Egyedi”- akadály túrára hívták a pedagógusokat, mely keretében érintették Létavértes egyedi értékeit. Minden helyszínen diákok várták és tanórákból ihletődve különböző játékos feladatok megoldására kérték a pedagógus kollégákat, így lehetőségük adódott a helyi értékek jobb megismerésére mind a diákoknak, mind tanáraiknak. A vetélkedő nem titkolt célja volt, hogy a pedagógusok ne csak megnézzék, hogy milyen foglalkozásokat, vetélkedőket ajánl az intézmény, hanem egy kicsit átérezzék, bepillantást nyerjenek a foglalkozások hangulatába, helyszíneibe. A rendezvény nagyon jó hangulatú, ünnepélyes eredményhirdetéssel zárult. A nyertes pedagógusok az idei tanévben egy-egy ingyen foglalkozásra elhozhatják a kedvenc osztályukat a Rozsnyai Gyűjteménybe.
A résztvevő pedagógusokat felkérték, hogy segítsenek egy kisiskolásoknak szóló, Létavértes értékeit bemutató foglalkoztató füzet összeállításában. A program nagyban hozzájárult az iskolák és a múzeumi intézmény szorosabb együttműködéséhez.
Az „Egyedi” Múzeumpedagógiai évnyitón nem csak a helyi iskolák pedagógusai vettek részt, hanem a környező települések iskoláiból, ill. a határon túli településekről is érkeztek kollégák. Emellett a rendezvény sikerességét az is bizonyítja, hogy a programon résztvevő pedagógusok, azóta több csoporttal, osztállyal, több ízben meglátogatták intézmény kiállításait, rendezvényeit, és számtalanszor igénybe vették az újonnan bemutatott múzeumpedagógiai és kézműves foglalkozásokat is.
ÖTLET: együttműködés több iskolával, diákok bevonása a program megvalósításába, pedagógusok bújhattak a diákok bőrébe a foglalkozás bemutatása közben.
  • József Attila Múzeum - Makó: 60 fő

Program címe: Hallom - elfelejtem. Látom - emlékszem. Csinálom - megértem.
Dávid József Hódmezővásárhelyi KLIK Tankerület igazgatója köszöntötte a résztvevő pedagógusokat.
Majd Cs.Tóth Gabriella múzeumunk múzeumpedagógusa ismertette a 2016-17 tanévhez kapcsolódó kiállításainkat, foglalkozásainkat, ezt négy
hasznos és érdekes előadás követte. Az előadások után zseblámpás tárlatvezetésen vehettek részt a vendégek, mely az elsötétített múzeumban csoportbontásban zajlott. A késő éjszakába nyúló rendezvény mindvégig jó hangulatban telt.
Érdekes előadások és előadók, új módszerek megismerése, KLIK bevonása
József Attila Múzeum - Makó: 60 fő
  • Hansági Múzeum - Mosonmagyaróvár: 55 fő

Program címe:Zenés múzeumi barangolások a Gyurkovich-gyűjteményben

Az Európa Koncert Szalonegyüttes együttműködésével (tagjai:zenetanárok-muzsikusok) bemutatásra került a romantika kora a festészetben és a zenében, ami egyben őszi fesztivál a rendezvény hangulatos nyitó eseménye is volt, melyre a város pedagógusait invitálták meg. A program a kellemes esti időtöltésen túl azt kívánta megmutatni kollégáknak, hogy a múzeum milyen lehetőségekkel segítheti a reformkor, a romantika tanításakor munkájukat. Miként tudunk bekapcsolódni a vizuális kultúra tanítási anyagába. A Zenés barangolások a Gyurkovich-gyűjteményben program előző alkalommal a barokk korszakot mutatta be a látogatóknak, így már akkor érezhető volt az érdeklődés a rendezvény iránt.

ÖTLET:tananyaghoz köthető - művészeti és történelmi korszakok bemutatása, zenei koncert

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

23

SZOMBAT

eseménynaptár


  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben