belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Teltházas IKSZ-projekt a Cifrapalotában

Virág Ágnes művészettörténész és Bencsik Orsolya kulturális programszervező beszámolója a Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalotájában folyó iskolai közösségi szolgálatról.

2013. őszén a Cifrapalota is bekapcsolódott a középiskolás közösségi szolgálat programjába. Jelenleg 3 középiskolából járnak hozzánk a diákok, és összesen 7 főt foglalkoztatunk, de a diáksereg folyamatosan cserélődik, attól függően, hogy ki hogy áll a kötelezően teljesítendő óraszámokkal.

A tevékenységeket a diákok igényeihez szabtuk: van aki a múzeumpedagógiai foglalkozásokban szeret részt venni, és főleg a kisebbeknek segít a kézműveskedésben, van aki bekapcsolódik a tárlatvezetésekbe, és egy-egy játékos feladatot önállóan bonyolít le a látogató csoporttal. Van akinek inkább szórólapozni, mások blogot írni támad kedve és van olyan diák, aki fotódokumentációk készítésével segíti a múzeum dolgozóinak munkáját. Nagyobb rendezvények, megnyitók alkalmával a vendégek fogadását, útbaigazítását is vállalják a fiatalok.


Szeretnénk, ha a diákok megismernék a város kulturális színtereit, ezért a tanulókkal együtt közös blog szerkesztésébe kezdtünk: kulturkecske.blogspot.hu. A bloghoz egy diák tervezte a vörös kecskés logót. A blogra írásos (ajánló, kritika, leírás, interjú) és képi anyagokat várunk. Minden hónap elején kulturális ajánlót küldünk körbe a jelentkezők között, hogy a bloggerek lássák, milyen események közül válogathatnak. A diákok így saját érdeklődésüknek megfelelően, saját idejüket beosztva látogatják a város rendezvényeit (eddig 5 fő vett részt a blog szerkesztésében).


Jelenleg nem tudunk több diákot fogadni a nagy érdeklődés miatt, de 2014. szeptemberétől már lehet érdeklődni a megüresedő helyek betöltésével kapcsolatban.A Református Gimnázium egyik  tanulója segít a múzeumpedagógiai foglalkozáson.

Refis diák magyarázza a feladatot a foglalkozáson.