belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A Tündérkert című program bemutatása itt olvasható.

Tündérkert a Gödöllői Városi Múzeumban

2013-ban Múzeumpedagógiai Elismerő Oklevélben részesült a Gödöllői Városi Múzeum Tündérkert című programsorozata és kiadványa.

Tündérkert a Gödöllői Városi Múzeumban

A fénykép az oklevél átadásakor, a 11. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón készült.

Kesik Gabriella, a bírálóbizottság tagja a következő módon értékelte a Gödöllői Városi Múzeum pályázatát:

A Gödöllői Városi Múzeum Tündérkert című projektjének fókuszában a város kulturális életének ez évi tematikájához, a szecesszióhoz és a gödöllői művésztelephez kapcsolódóan, a múzeum kiállításaira épülő és a település történetének egy szeletét megelevenítő igényes megjelenésű kiadvány, képes mesekönyv áll.

A szecesszió témáját, a múzeumi anyagot „bemutató-használó” mesekönyv köré több szálból szőtt esemény és programsor kapcsolódott és kapcsolódik az év során, amelyeket a múzeum a település több kulturális és oktatási intézményével együttműködésben valósított meg.

A Tündérkert programcsomag elemei a város lakóihoz általában, de elsősorban a gyerekekhez és szüleikhez, az óvódásokhoz és az általános iskolásokhoz valamint nevelőikhez, tanáraikhoz szólnak, de egyes programrészek (a könyv illusztrációiból a Városházán rendezett kiállítás, a Múzeumok éjszakája eseményei, az aluljáró szecesszió ihlette kifestése) a felnőttekhez is elviszi a város XX. század eleji életének képeit és általa a Múzeum kiállításainak értékeit is.

A projekt kiemelt figyelmet érdemlő erénye a több-szereplős, széles együttműködési körre épülő, partnerkapcsolati rendszerben megvalósított, változatos esemény- és programsor: nyitó facebook kampány, könyv- és kiállítás-bemutató, múzeumi foglalkozások, olvasó vetélkedő, rendhagyó irodalom óra, könyvbemutató felolvasó délután, Múzeumok Éjszakája, családi városfelfedezés és tárgyalkotó művészeti foglalkozás, városdíszítő falfestés felkészült diákcsoportokkal. A kiállítások és a gyűjtemény számára a Tündérkert programjai és eseményei a múzeum számára az egész év során aktív jelenlétet biztosítanak a város kulturális életében.

Interjú Kerényi B. Eszterrel a 2013-ba Múzeumpedagógiai elismerő Oklevélben részesített Tündérkert című programról és kiadványról:

A „Tündérkert” névre keresztelt kiadvány és programsorozat mesebeli figurákon keresztül igyekszik megszólítani a gyerekeket. Miért pont a tündérekre esett a választás?

Mert a tündérek a gyermeki világ részei, és a szecesszió világától sem állnak távol. Idén ugyanis Gödöllőn a Szecesszió Éve van: ez a harmadik tematikus év, amelyet meghirdet a város önkormányzata. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb városi program e köré a téma köré épül fel, és így a Gödöllői Városi Múzeum is így szervezte a programjait.

A programsorozat számos változatos programra épül. Eddig melyik kezdeményezés volt a legnépszerűbb a gyerek körében?

Minden kétséget kizárólag az Aluljáró kifestése a legsikeresebb program. Közel száz gyerek (az összes gödöllői iskola és ezen kívül két rajziskola képviselői részt vettek benne) festette ki szecessziós képekkel a város központjában található egyetlen aluljárót, amelyen nap, mint nap tömegek haladnak át. Nagyon jó érzés, ahogy a gödöllői emberek megcsodálják az elkészült alkotásokat.

A pedagógusok hogyan fogadták a Múzeumpedagógiai füzetek II. című kiadványt?

Örömmel vették, olvassák. Felolvassák óvodás és iskolás csoportokban. Most az őszi fesztivál keretében lesz egy olyan programunk, amelyet kifejezetten pedagógusoknak tartunk, és azzal a céllal, hogy segítséget nyújtsunk nekik abban, hogy a szecessziós kiállításunkat és ezt a múzeumpedagógiai kiadványunkat megtanulhatják önállóan használni, muzeológusi vagy múzeumpedagógusi segítség nélkül.

Milyen szerepe van a meséknek az oktatásban?

Az oktatásban szerintem a tananyagot nagyszerűen ki lehet vele egészíteni. És persze a nevelés fontos eszköze is.

A kezdeményezés hatására érezhető volt bármilyen fellendülés a látogatószámot illetően?

Igen. Egyrészt a programok alatt, miatt (pl. olvasóvetélkedő) is megnőtt a látogatottság, valamint több olyan gyermek érkezett családostul a múzeumba, akik olvasták a könyvet, és „felkeresték” a tündérek kalandjainak színhelyeit.


Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

25

HÉTFŐ

eseménynaptár


  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben