belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A Tündérkert című program bemutatása itt olvasható.

Tündérkert a Gödöllői Városi Múzeumban

2013-ban Múzeumpedagógiai Elismerő Oklevélben részesült a Gödöllői Városi Múzeum Tündérkert című programsorozata és kiadványa.

Tündérkert a Gödöllői Városi Múzeumban

A fénykép az oklevél átadásakor, a 11. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón készült.

Kesik Gabriella, a bírálóbizottság tagja a következő módon értékelte a Gödöllői Városi Múzeum pályázatát:

A Gödöllői Városi Múzeum Tündérkert című projektjének fókuszában a város kulturális életének ez évi tematikájához, a szecesszióhoz és a gödöllői művésztelephez kapcsolódóan, a múzeum kiállításaira épülő és a település történetének egy szeletét megelevenítő igényes megjelenésű kiadvány, képes mesekönyv áll.

A szecesszió témáját, a múzeumi anyagot „bemutató-használó” mesekönyv köré több szálból szőtt esemény és programsor kapcsolódott és kapcsolódik az év során, amelyeket a múzeum a település több kulturális és oktatási intézményével együttműködésben valósított meg.

A Tündérkert programcsomag elemei a város lakóihoz általában, de elsősorban a gyerekekhez és szüleikhez, az óvódásokhoz és az általános iskolásokhoz valamint nevelőikhez, tanáraikhoz szólnak, de egyes programrészek (a könyv illusztrációiból a Városházán rendezett kiállítás, a Múzeumok éjszakája eseményei, az aluljáró szecesszió ihlette kifestése) a felnőttekhez is elviszi a város XX. század eleji életének képeit és általa a Múzeum kiállításainak értékeit is.

A projekt kiemelt figyelmet érdemlő erénye a több-szereplős, széles együttműködési körre épülő, partnerkapcsolati rendszerben megvalósított, változatos esemény- és programsor: nyitó facebook kampány, könyv- és kiállítás-bemutató, múzeumi foglalkozások, olvasó vetélkedő, rendhagyó irodalom óra, könyvbemutató felolvasó délután, Múzeumok Éjszakája, családi városfelfedezés és tárgyalkotó művészeti foglalkozás, városdíszítő falfestés felkészült diákcsoportokkal. A kiállítások és a gyűjtemény számára a Tündérkert programjai és eseményei a múzeum számára az egész év során aktív jelenlétet biztosítanak a város kulturális életében.

Interjú Kerényi B. Eszterrel a 2013-ba Múzeumpedagógiai elismerő Oklevélben részesített Tündérkert című programról és kiadványról:

A „Tündérkert” névre keresztelt kiadvány és programsorozat mesebeli figurákon keresztül igyekszik megszólítani a gyerekeket. Miért pont a tündérekre esett a választás?

Mert a tündérek a gyermeki világ részei, és a szecesszió világától sem állnak távol. Idén ugyanis Gödöllőn a Szecesszió Éve van: ez a harmadik tematikus év, amelyet meghirdet a város önkormányzata. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb városi program e köré a téma köré épül fel, és így a Gödöllői Városi Múzeum is így szervezte a programjait.

A programsorozat számos változatos programra épül. Eddig melyik kezdeményezés volt a legnépszerűbb a gyerek körében?

Minden kétséget kizárólag az Aluljáró kifestése a legsikeresebb program. Közel száz gyerek (az összes gödöllői iskola és ezen kívül két rajziskola képviselői részt vettek benne) festette ki szecessziós képekkel a város központjában található egyetlen aluljárót, amelyen nap, mint nap tömegek haladnak át. Nagyon jó érzés, ahogy a gödöllői emberek megcsodálják az elkészült alkotásokat.

A pedagógusok hogyan fogadták a Múzeumpedagógiai füzetek II. című kiadványt?

Örömmel vették, olvassák. Felolvassák óvodás és iskolás csoportokban. Most az őszi fesztivál keretében lesz egy olyan programunk, amelyet kifejezetten pedagógusoknak tartunk, és azzal a céllal, hogy segítséget nyújtsunk nekik abban, hogy a szecessziós kiállításunkat és ezt a múzeumpedagógiai kiadványunkat megtanulhatják önállóan használni, muzeológusi vagy múzeumpedagógusi segítség nélkül.

Milyen szerepe van a meséknek az oktatásban?

Az oktatásban szerintem a tananyagot nagyszerűen ki lehet vele egészíteni. És persze a nevelés fontos eszköze is.

A kezdeményezés hatására érezhető volt bármilyen fellendülés a látogatószámot illetően?

Igen. Egyrészt a programok alatt, miatt (pl. olvasóvetélkedő) is megnőtt a látogatottság, valamint több olyan gyermek érkezett családostul a múzeumba, akik olvasták a könyvet, és „felkeresték” a tündérek kalandjainak színhelyeit.