belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

„Kapaszkodj meg ebbe a földbe erősen, magyarom” Érték, tudás, identitás a Somló-Ság kulturális tengelyén – Kiscsősz

Kiscsősz

“Helyi társadalom újjáépítése. Közösségek létrehozása. Ismerkedés. Alapok lehelyezése, bizalom kialakítása. Visszaköltöztetés.” Ezek a gondolatok voltak a kiscsőszi mintaprojekt mozgatórugói. A település teljes lakossága ugyanis a hivatalos adatok szerint ugyan 137 fő, azonban csupán 70-80 fő lakja ténylegesen a Veszprém megyei falut.  A létszám pedig évről évre csökken. Ennek a a folyamatnak a megállítása, megfordítása a projekt legfőbb célja.

A kistérség a Közép-Dunántúl egyik legelmaradottabb vidéke, a kiemelten fejlesztendő térségek közé tartozik. Az évtizedek óta tartó elvándorlás mellett tovább rontotta a helyzetet a devecseri iszapömlés, amely az érintett települések értelmiségi rétegének további csökkenését hozta. Az iskolák évről évre a túlélésért küzdenek, céljuk elsősorban a működési létszám elérése, a szakmai sikeresség másodlagos. Művelődési intézmény nincs (egyedüliként Devecserben működik), a Faluházakat csak ritkán üzemeltetik. Közművelődési szakemberek nincsenek. A társadalom korosztályi megoszlása az idősek irányába erősödik, a fiatalok elvándorolnak, valódi családok szerény számban élnek a falvakban. 

Kiscsősz a Devecseri járáshoz tartozik, eldugott faluként bújik meg a Somló és a Ság hegy átlóján. A térségben az egyik leghagyományosabb képet mutató település, ahol szerencsére nem sokat változott a huszadik század első felében kialakult egyutcás falukép. A házak nagy része most is a régi építési stílust mutatja, „macskalépcsős” oromfalas utcafronttal. Az itt élő emberek gazdálkodnak, állatot tartanak, kertet és földet művelnek. Igazi vidéki életet élnek.

A terv az volt, hogy a hagyományos értékekre alapozva olyan aktív, tartós közösségeket hozzanak létre, amelyek a projekt befejezése után önműködő módon folytatják közösségi tevékenységeiket. Ezek a közösségek megalakultak és működnek, ami hozzájárult a társadalmi aktivitás növeléséhez. A fejlesztésbe bevont településeken a közösségi szerepvállalás erősödött, a csoportokba bevont célközönség tagjai közül voltak, akik csatlakoztak az önkéntesek köréhez is. A csoportok tagjai aktívan részt vesznek a közösségi élet szervezésében, igyekeznek az általuk megismert közösséget, közösségeket aktívvá, önműködővé tenni. Működésük során olyan tárgyi és szellemi értékekkel gyarapítják a térséget, amelyeket az általunk szervezett rendezvényeken bemutatva gazdagabbá és aktívabbá teszik a vidék közösségi kulturális életét.

Érték, tudás, identitás a Somló-Ság kulturális tengelyén mintaprojekt kisfilm (hosszú)

Érték, tudás, identitás a Somló-Ság kulturális tengelyén mintaprojekt kisfilm (rövid)

Érték, tudás, identitás a Somló-Ság kulturális tengelyén mintaprojekt kiadványa