belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A múzeumi tudás házhoz jön – humán erőforrásmenedzsment múzeumvezetők számára

A Múzeumi iránytű sorozat nemrég megjelent 26. kötete az első olyan kézikönyv, amely múzeumi vezetőknek ad segítséget a munkatársak kiválasztásához és megtartásához. Megfelelő emberi erőforrás menedzsment ismeretek nélkül egyáltalán nem könnyű megtalálni, s később megtartani az ideális munkatársat – aki mind emberileg, mind ismereteit, rátermettségét tekintve beleillik a (leendő) múzeumi környezetbe.

Az Új munkatársként a múzeumban több nézőpontból mutatja be a múzeumot és annak működését. A múzeumi vezetőknek szóló fejezete a múzeumi területen, és főként a kisebb múzeumokban ma még újdonságnak számító témával, az emberi erőforrás menedzsment világával foglalkozik, és segítséget kíván nyújtani az új munkatársak kiválasztását, mentorálását végző múzeumi vezető vagy más, ezzel foglalkozó múzeumi kolléga számára.

A témák között elsőként a munkakörtervezés, -elemzés, -értékelés feladatairól, valamint a toborzás és kiválasztás fontos kérdéseiről olvashatunk. Ugyancsak izgalmas kérdéseket vetnek fel a beilleszkedés, minősítés, teljesítményértékelés – ösztönzés, motiváció –, valamint a képzés témakörei.

A könyv azonban jóval több HR ismeretek gyűjteményénél: abban is segítséget ad a vezetőknek, hogy megismertessék a múzeumok világát a leendő munkatársakkal, ezáltal megkönnyítsék és meggyorsítsák a beilleszkedésüket. A könyv első öt fejezete ugyanis átfogó képet fest a múzeumok történetéről és jövőjéről, a magyar múzeumi rendszerről, a múzeumi működés jellemző területeiről, így a gyűjtemények, állományvédelem, tudományos kutatás, kiállítások, ismeretátadás, interpretáció, múzeumi szolgáltatások, múzeumi marketing, kommunikáció és frontvonalmenedzsment főbb tevékenységeiről.

A kiadvány hasznos olvasmány nem csupán a vezetőknek, akik HR kérdésekben keresnek iránymutatást, de mindenkinek, aki pályakezdőként, vagy múzeumi tapasztalattal nem rendelkező munkatársként került a múzeumi szférába. Mindig jó, ha kéznél van!

A múzeumi tudás házhoz jön – humán erőforrásmenedzsment múzeumvezetők számára

A kiadvány letölthető a mokk.skanzen.hu honlap Tudástárából:

https://mokk.skanzen.hu/20191223muzeumi-iranytu-26

A kötetet szerkesztette: Káldy Mária. A tanulmányok a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP 3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosító számú kiemelt projekt múzeumi komponensének módszertani fejlesztései keretében készültek.