belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Digitális múzeum

Digitális múzeum

Szeretnék motiválni  a digitális múzeumi tartalmak témájában való minél szélesebbkörű tájékozódást és a hatékony otthoni önképzést.  A koronavírus miatt zárva tartó muzeális intézmények munkatársait online elérhető szakmai tartalmakkal segítettük, és Tudástárunk Digitális múzeum című rovatában rendszeresen informálunk a témához kapcsolódva.

tovább
 → 


12. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia Múzeum minden körülmények között – Digitális megoldások a múzeumi ismeretátadásban címmel

2020-ban a fenti címmel szervetük meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban a konferenciánkat

tovább
 → 


Digitális múzeumi tartalmak a köznevelés szolgálatában

Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek (EFOP 3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001) című kiemelt projekt múzeumi komponensének keretében megjelent kiadványunk a digitális múzeumi tartalmak köznevelési célú fejlesztésével és felhasználásával kapcsolatban nyújt módszertani támogatást.

tovább
 → 


Kisfilmek élő történelem témában

Az Élő történelem másként – múzeumok a virtuális térben című projekt keretében az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkársága támogatásának köszönhetően 5 millió Ft keretösszegből hazai muzeális intézmények készítettek oktatási segédanyagként is használható rövidfilmeket. A mozgóképes alkotások a muzeális intézmények gyűjteményeit, múzeumpedagógiai foglalkozásait és élő történelmi előadásait teszik hozzáférhetővé online formában. 

A 2020. július 1-én meghirdetett Élő történelem másként – Múzeumok a virtuális térben című mintaprogram lebonyolítója a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ volt.

tovább
 → 


Nyiss az élő történelem felé!

Ahhoz is hasznos segítséget jelenthet a kiadvány, hogy az élő történelem terén egyelőre még nagyobb gyakorlattal nem rendelkező múzeumi munkatársak inspirációt és bátorságot merítsenek, és saját erőforrásaikat felhasználva, a jelenlegi helyzethez igazodva akár online elérhető múzeumi tartalmak kidolgozásához használják fel az élő történelem módszerét, nagyban segítve ezzel az otthonról történő élményszerű múzeumi tanulást.

tovább
 → 


Minden megoldás érdekel

Abba nyerhetünk betekintés, hogy a hordozható érintőképernyős eszközöket, vagyis a tableteket és okos telefonokat hogyan lehet kreatív és körültekintő módon felhasználni az iskolán kívüli oktatás egyik kiemelkedő terepének számító múzeumokban, első sorban az általános- és középiskolások körében.

tovább
 → 


A múzeumi tudás házhoz jön – humán erőforrásmenedzsment múzeumvezetők számára

Haszonnal forgatható és már online is elérhető Új mukatársként a múzeumban című kézikönyvünk, melyet ajánlunk minden múzeumi vezetőnek, aki HR kérdésekben keres iránymutatást. 

tovább
 → 


A múzeumi tudás házhoz jön – múzeumi felfedező új kollégák számára

Online is elérhető és letölthető Új munkatársként a múzeumban című kiadványunk, melyet mindenkinek ajánljuk, aki pályakezdőként, vagy múzeumi tapasztalattal nem rendelkező munkatársként került a múzeumi szférába.

tovább
 → 


Múzeumozz a szobádból velünk is!

Néhány online is elérhető szakmai kiadványunkat szeretnénk a figyelmükbe ajánlani. Bízunk benne, hogy segítségükkel a muzeális intézmények még hatékonyabban fognak tudni hozzájárulni a digitális oktatásra történő átálláshoz. Továbbá a koronavírus miatt zárva tartó muzeális intézmények munkatársainak ezzel is segíteni szeretnénk a témában való minél szélesebbkörű tájékozódást és a hatékony otthoni önképzést.

tovább
 → 


Zárva is nyitva! Megkérdeztük a pedagógusokat, hogyan segíthetik a tanítást a zárva tartó múzeumok

A jelenlegi helyzetben, ka oronavírus járvány miatt kihirdetetett vészhelyzettel összefüggésben az SZNM-MOKK-ban elsődleges feladatunknak tartjuk, hogy ajánlást állítsunk össze a hazai múzeumok számára, amely segíti az online oktatás múzeumi eszközökkel történő támogatását. 

A hazai pedagógustársadalom megkérdezésével 2020. március 19. és 25. között  „Online múzeumi tartalmak a digitális oktatás támogatására” címmel online igényfelmérést végeztünk.

Ismerje meg a válaszok alapján készített elemzés eredményeit!

tovább
 → 


Virtuális múzeumi séták karantén idején

tovább
 →