belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Online múzeumi tartalmak a digitális oktatás támogatására

A jelenlegi helyzetben, a koronavírus járvány miatt kihirdetetett vészhelyzettel összefüggésben a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központban elsődleges feladatunknak tartjuk, hogy ajánlást állítsunk össze a hazai múzeumok számára, amely segíti az online oktatás múzeumi eszközökkel való támogatását. Az új helyzetre való tekintettel azonban a meglévő módszertani kínálatunk mellett új tartalmak megfogalmazását is szükségesnek láttuk.

Ehhez első lépésként azt választottuk, hogy a pedagógusok igényeit mérjük fel azzal kapcsolatban, mire van szükségük a múzeumoktól. Így a jelenleg is tartó online múzeumi fejlesztéseket célcsoportspecifikusan, a használt felületekre optimalizálva, az elvárásoknak megfelelően tudják elvégezni a hazai muzeális intézmények.

2020. március 19-25. között pedagógusok körében folytattunk online felmérést. A felmérés célja az online tanítást elkezdő pedagógustársadalom múzeumi módszerekkel való segítési lehetőségének feltérképezése volt.

A 195 válaszadó véleménye szerint elsősorban különböző mozgóképes múzeumi tartalmakra, virtuális tárlatvezetésekre, online játékokra és feladatokra van szükség az online oktatáshoz. Oktatási segédanyagként, háttéranyagként is inkább a filmjellegű segítséget várják a pedagógusok a múzeumoktól.

Az "Online múzeumi tartalmak a digitális oktatás támogatására" című felmérés eredménye ide kattintva tölthető le.