belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol


Állíts májusi szeretetfát!

Március 14-e óta mindannyian böjtölünk. Hiányoznak a nagyszülők, az iskolatársak, kollégák, barátok, a szabadságunk, a biztonságunk, az egész eddigi megszokott életünk. Egy csapásra minden megváltozott, s ma még fokozottabban érezzük, hogy mekkora kincs, ha valahová tartozhatunk, ahol otthon érezhetjük magunkat, legyen az család, vagy más közösség.

Közösségek Hete országos rendezvénysorozat hagyományosan május elején kerül megrendezésre, s évről-évre a közösségekben rejlő értékekre hívja fel a figyelmet. Ebben az évben különösen fontos, hogy minél több helyre eljusson pozitív üzenete. Az idei ugyan kicsit más lesz, mint az eddigiek: az online tér adta lehetőségekkel élve külön-külön, de mégis együtt ünnepelhetjük idén, május 11-17 között ezt a különleges Közösségek Hetét!

Az eseménysorozatra hangolódva – mintegy a programsorozat felvezetéseként – arra hívjuk a közösségeket, kulturális intézményeket, civil szervezeteket, a települések lakóit, a családokat, hogy a májusfa állítás régi szép hagyományát felelevenítve ki-ki a saját otthonában állítson májusfát. Májusfa természetesen bármilyen növény (szoba-, vagy balkonnövény, vágott virág, májuskosár) lehet, amely feldíszítve, szeretetüzenetekkel ellátva kifejezi az egymás iránt érzett szeretetünket, a törődést, hálát, az egymásra való odafigyelést.

S miközben díszítjük a fácskát vagy növénykét, teljen meg szívünk szeretettel, bizakodással, hálával, s erős vággyal, hogy ezután másképp, jobban akarjuk majd csinálni… Mutassuk meg, hogy a rengeteg áldozat nem volt hiábavaló. Tanuljunk meg vágyni arra, ami már most is a miénk, a szeretteinkre, a velük töltött időre, az egészségre.

E mostani egymásra utalt, kiszolgáltatott, mindannyiunk számára embert próbáló helyzetben különösen is fontos, hogy hitet tegyünk ezen értékek mellett. A májusfa állítással kifejezhetjük összetartozásunkat, s biztathatjuk egymást, hogy egymást segítve, támogatva kitartunk, s közös erővel túl tudunk jutni ezen a nehéz helyzeten.

A májusfa, másnéven májfa, hajnalfa, ugyanakkor az újjászületés, a természet újjáéledését is szimbolizálja. A májusfa állítással idén különösen is kifejezhetjük vágyunkat az újrakezdésre, megújulásra.

Mindannyian érezzük, hogy jobb sorsra érdemes világunkkal bizony rossz gazdaként bánunk. Nem becsüljük meg, elherdáljuk kincseit, s bizony nem csodálkozhatunk azon, ha egy beteg világban mi sem tudunk egészségesek maradni.

Itt az idő, hogy elgondolkodjunk, s most van időnk! Van időnk megállni, átértékelni a dolgokat, újratervezni, hiszen a kényszerű megállás egyben esélyt is kínál mindannyiunk számára. Éljünk vele!

Mutassuk meg, hogy képesek vagyunk a megújulásra!

 

 Állíts májusi szeretetfát!

 

Írjuk meg minél többen üzeneteinket, kívánságainkat, vagy helyezzük el a hála és köszönet szalagjait a májusfán. Mindenkit arra biztatunk, hogy készítsen alkotásáról fotót, vagy rövid videót, töltse fel a az esemény facebook oldalára és írjon egy rövid történetet hozzá, hogy kinek, vagy mely közösségnek ajánlja!

A rendhagyó májusfa állításának és feltöltésének határideje: május 11. Szeretnénk, ha az idei Közösségek Hete nyilvános, ünnepélyes megnyitója a májusfa-ajánlásokból és fotókból összeállt online kiállítás lenne!

Keljenek életre az üzenetek, váljanak valóra az álmok, de a legfontosabb, hogy ne felejtsünk el újra és újra szeretni!

Kapcsolódó cikkek
Májusfa, zöldfarsang, jakabág és a végtelen kreativitás
A család az én közösségem
Májusi recycling: alternatív májusfa otthon és online térben

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

28

CSÜTÖRÖTÖK

eseménynaptár


  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 02
  hétfő
 
ÚJ MÚZEUMI IRÁNYOK 7.0 Veszprémben
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben