belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A Múzeumi Őszi Egyetem tervezett programja itt érhető el.

Angol nyelvű felhívásunk itt olvasható.

Felhívás Múzeumi Őszi Egyetemen való részvételre

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ 2021. szeptember 13. és 17. között Múzeumi Őszi Egyetemet szervez, melyre magyarországi és szlovákiai múzeumi szakemberek jelentkezését várja.

A program helyszíne Szentendre, Magyarország. A rendezvény nyelve: angol.

Felhívás a Múzeumi Őszi Egyetemen való részvételre

Az Interreg Szlovákia – Magyarország Együttműködési Programban megvalósuló Határokon átívelő partnerség építése a jövő múzeumaiért (SKHU/1902/4.1/048 FUMU) elnevezésű projekt keretében megszervezésre kerülő Múzeumi Őszi Egyetem lehetőséget nyújt a szakmai fejlődésre, kapcsolatépítésre, valamint új múzeumi projektek tervezésére és elindítására. A Múzeumi Őszi Egyetem az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Az ötnapos szakmai program alatt a 20 résztvevő megismeri a kortárs múzeumi problémákat, fejlesztéseket, valamint elsajátítja a projekttervezés és fundraising módszertanát. A Múzeumi Őszi Egyetem alatt határon átívelő projektek terveit dolgozzák ki a résztvevők csoportmunka keretében kiemelkedő múzeumi szakemberek mint mentorok segítségével. 

A Múzeumi Őszi Egyetem résztvevőit a MOKK által kiadott jelen nyílt felhíváshoz kapcsolódó eljárás keretében választjuk ki.

A jelentkezés feltételei:

A jelentkezőknek jelenleg is múzeumban vagy galériában kell dolgozniuk vagy múzeumokhoz kapcsolódó felsőoktatási tanulmányokat kell folytatniuk, tárgyalási szintű angol nyelvtudással kell rendelkezniük.

A jelentkezőknek a következő dokumentumokat kell benyújtaniuk:

  • szakmai önéletrajz a jelentkező saját anyanyelvén;
  • motivációs levél a jelentkező saját anyanyelvén (maximum 2000 karakter);
  • egy nemzetközi együttműködésben megvalósuló projekt tervének rövid koncepciója (maximum 2000 karakter) a jelentkező saját anyanyelvén, az Őszi Egyetem által meghatározott három téma egyikében: múzeumok és fenntarthatóság, a múzeumok szerepe a turizmus élénkítésében, hátrányos helyzetű csoportok bevonása múzeumi eszközökkel. A projekt lehet egy közösen megvalósuló képzés, kiállítás, ismeretátadási projekt vagy kommunikációs kampány is. A projektterv koncepciója alapozható egy olyan projektötletre, ami egy létező szükséglet felismerésére adott válasz. Ez a szükséglet jelentkezhet akár külső, például látogatói igényként is, amelyet szóbeli vagy írásos látogatói visszajelzésekből, pl. a vendégkönyvből vagy a múzeum interaktív online felületeiről ismerhettünk meg. Érdemes a bevonás eszközével élni, és a projektötletet megbeszélni a munkatársakkal és a vezetőséggel, majd a visszajelzéseik alapján finomítani. A megbeszélés abban is segít, hogy intézményen belül minél többen tudjanak az ötletről és ezzel jobban magukénak érezzék, elfogadják, sőt támogassák azt. Az ötlet tartalmát  fontos írásban is rögzíteni, illetve célszerű az intézmény terveink tartalmába és ütemezésébe is beilleszteni.

A jelentkezési határidő: 2021. augusztus 8., vasárnap, 23:59.

A jelentkezéseket postai úton a Szabadtéri Néprajzi Múzeum címére (2000, Szentendre, Sztaravodai út 75. a borítékra kérjük ráírni: Múzeumi Őszi Egyetem 2021), vagy a museumautumnacademy@gmail.com címre kérjük elküldeni! Az elbírálás eredményéről 2021. augusztus 13-ig tájékoztatjuk a jelentkezőket.

A résztvevők számára a Múzeumi Őszi Egyetemen való részvétel ingyenes (beleértve a szállást, étkezést, valamint a szakmai programokat). A résztvevők ugyanakkor vállalják, hogy egy 20 000 karakter terjedelmű szakmai anyagot írnak saját anyanyelvükön (magyarul vagy szlovákul) a Múzeumi Őszi Egyetemen kidolgozott projekttervekhez kapcsolódóan, amelyet a Múzeumi iránytű sorozatban tervezünk publikálni.

A Múzeumi Őszi Egyetem folyamán a különböző múzeumi szakterületekről érkezők 3-4 fős, vegyes összetételű csoportokban fognak új projekteket kidolgozni, megosztva egymással saját tapasztalataikat, elképzeléseiket és terveiket. A projekttervezés során mentorok segítik őket, valamint egymás munkáját is támogatják kritikai észrevételekkel és javaslatokkal a résztvevők.

 

További információért kérjük, keresse munkatársunkat, Pacsika Mártont: 

pacsika.marton@skanzen.hu, +36 30 322 8946

 

Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

Szentendre, 2021. június 8.