belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Gyümölcsöző Múzeumi Őszi Egyetem a határtalan projektekért

Húsz hazai és szlovákiai múzeumi szakember részvételével a Határokon átívelő partnerség építése a jövő múzeumaiért (SKHU/1902/4.1/048 FUMU) elnevezésű projekt keretében került megrendezésre 2021. szeptember 12. és 17. között a Múzeumi Őszi Egyetem.

Az ötnapos szakmai programot azzal a céllal szervezte meg az országhatárokon átívelő projekt konzorciumi vezetője, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeum Oktatási és Módszertani Központ (MOKK), hogy lehetőséget teremtsen a nemzetközi kapcsolatépítésre, az együtt gondolkodásra és az egymást támogató szakmai fejlődésre, valamint a jelenkor kihívásaira reagáló és határokon átnyúló múzeumi projektek tervezésére.

Gyümölcsöző Múzeumi Őszi Egyetem a határtalan projektekért

A Múzeumi Őszi Egyetem az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósulhatott meg az Interreg Szlovákia – Magyarország Együttműködési Program keretében.

Gyümölcsöző Múzeumi Őszi Egyetem a határtalan projektekért

A résztvevők a hazai és a szlovák múzeumi szféra legkülönbözőbb szegmenseiből érkeztek. Többek között a Keletszlovákiai Múzeum, a Szlovák Technikai Múzeum, a Szepességi Művészek Képtára, a K13 Kassai Kulturális Központok és az ehhez tartozó Steelpark, a Szepsi Város Önkormányzata – Tájház és a Szlovák Nemzeti Múzeum – Betléri Múzeum, magyar részről pedig a Ferenczy Múzeumi Centrum, a Soproni Múzeum és az Országos Evangélikus Múzeum, illetve a MOKK munkatársai képviseltették magukat a tudáscsere programban.

Gyümölcsöző Múzeumi Őszi Egyetem a határtalan projektekért

A kortárs múzeumi problémák, forró témák  – így például a fenntartható múzeum, a társadalmilag érzékeny és inkluzív múzeumi működés vagy a szolgáltató múzeumi szemlélet – megvitatására, az ezekhez kapcsolódó korszerű múzeumi fejlesztések megismerésére és a projekttervezés módszertanának elsajátítására remek kollegiális hangulatban nyílt lehetőség. A kiscsoportokban zajló közös munkát olyan neves hazai múzeumi szakértők mentorálták, mint Havasi Bálint, a Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese, dr. Sári Zsolt, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese és dr. Zsigmond Gábor, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettese. A széleskörű kitekintéssel rendelkező és már számos hazai és nemzetközi múzeumi projektben tapasztalatot szerzett mentorok konzultációkkal segítették a csoportokban dolgozó résztvevőket, hogy valóban fenntartható és megvalósítható, egyben határokon átívelő múzeumi együttműködési projektek tervei születhessenek meg a Múzeumi Őszi Egyetem végére.

 Gyümölcsöző Múzeumi Őszi Egyetem a határtalan projektekért   Gyümölcsöző Múzeumi Őszi Egyetem a határtalan projektekért

Gyümölcsöző Múzeumi Őszi Egyetem a határtalan projektekért

A projekttervezés módszertanába Szu Annamária, a MOKK fejlesztési osztályvezetője, a Határokon átívelő partnerség építése a jövő múzeumaiért projekt szakmai vezetője avatta be a Múzeumi Őszi Egyetem résztvevőit. 

Gyümölcsöző Múzeumi Őszi Egyetem a határtalan projektekért Gyümölcsöző Múzeumi Őszi Egyetem a határtalan projektekért
fotók: Szu Annamária

A nemzetközi együttműködések illetve sikeres projektek tervezéséhez több előadás is muníciót adott és segítséget nyújtott a Múzeumi Őszi Egyetem során. Molnárné Aczél Eszter, a Budapesti Történeti Múzeum főosztályvezetője, aki az ICOM Magyar Nemzeti Bizottság titkáraként (2015-2018) számos nemzetközi jó gyakorlat ismerője, és olyan nagyszabású európai projekt megvalósításában is részt vett, mint a millenniumi és a fenntartható fejlesztési célokat fókuszba helyező Museo Mundial Jó gyakorlatok nemzetközi múzeumi együttműködésekben címmel tartott előadást. További nemzetközi múzeumi projektek lebonyolításáról adott elő Miszné Korenchy Anikó, a Múzeumok és Látogatók Alapítvány elnöke, valamint az angliai GEM (Group for Education in Museums) európai területi képviselője és Tempus Közalapítvány képzési koordinátora. 

A szemléletformáló előadásokból és projekttervezési műhelygyakorlatok álló program bázishelyszínét a MOKK Oktatóterme jelentette Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. A Skanzen atmoszféra átadását a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban tett tájegységi séta majd a legutóbb megnyitott és Év Kiállítása díjat elnyert Észak-magyarországi falu tájegységben tartott kurátori tárlatvezetés alapozták meg.

Gyümölcsöző Múzeumi Őszi Egyetem a határtalan projektekért Gyümölcsöző Múzeumi Őszi Egyetem a határtalan projektekért

Az öt nap során a résztvevők Budapestre is ellátogattak, és felkeresték a környezeti fenntarthatóság témáját szem előtt tartva az egykori rozsdaövezetben megnyitott Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumot, ahol megismerhették az átépülőben lévő intézmény illetve a néhány hét alatt 10.000 látogatót fogadó Volt egyszer egy Északi... című időszaki kiállítás kulisszatitkait.

Gyümölcsöző Múzeumi Őszi Egyetem a határtalan projektekért

Budapesten útba ejtették a Szépművészeti Múzeumot is, hogy az intézmény látogatóbarát szolgáltatásaival, turisztikai fejlesztéseivel ismerkedjenek. A csoportot kalauzolva Deme Edina főosztályvezető és Mácsay Krisztina főosztályvezető-helyettes kitértek rá, hogy milyen módon működnek együtt a múzeumpedagógusokkal a kurátorok, mi nevezhető egyáltalán múzeumi programnak illetve szolgáltatásnak, a múzeumi shopban megjelenő szuvenírekig bezárólag milyen előkészületek jellemzik a Frida Kahlo vagy Paul Cézanne kaliberű művészek blockbuster kiállításait, milyen változásokat hozott a múzeum online jelenlétben a járványhelyzet.

Gyümölcsöző Múzeumi Őszi Egyetem a határtalan projektekért Gyümölcsöző Múzeumi Őszi Egyetem a határtalan projektekért

A program részét képezte egy esztergomi tanulmányi kirándulás is, melynek köszönhetően lehetőség nyílt a Duna Múzeum VÍZEUM című új, díjnyertes állandó kiállításának (Special Commendations 2021, European Museum Award) megismerésére és a múzeum és a fenntarthatóság összefüggéseinek további megvitatására.

Gyümölcsöző Múzeumi Őszi Egyetem a határtalan projektekért
fotó: Szu Annamária

Szintén ehhez a témához kapcsolódva Hogyan tegyük múzeumi projektjeinket fenntarthatóvá? címmel tartott előadást Nagy-Sándor Zsuzsa, a hollandiai székhelyű és a kulturális szektor fenntartható jövőjét szorgalmazó Ki Culture szervezet hazai képviselője, illetve a Museums and Social Responsibility Within a Sustainability Framework: Impressions from Hungary című kötet szerzője. Olyan összetett kérdéseket is felvetett előadásában, mint az intézmények neutrális hozzáállása kontra a bátor állásfoglalás és nyomásgyakorlás a klímaválságot illetően, illetve a kultúrát bőkezűen szponzoráló, de környezetileg nem fenntartható, „zöldre mosott” cégek problematikája.

Gyümölcsöző Múzeumi Őszi Egyetem a határtalan projektekért

A fenntarthatósági és a turisztikai szempontokon túl kiemelt témája volt az öt napnak a múzeumok társadalmi szerepvállalása is. Ehhez kapcsolódóan a terület elismert szakértői, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum munkatársai, Bokonics-Kramlik Márta mb. múzeumpedagógiai osztályvezető és Molnár József múzeumpedagógus tartottak workshopot, és mutatták be díjnyertes múzeumpedagógiai programjaikat, a Múzeumpedagógiai Nívódíjjal elismert Integrált tábort és a határokon átívelő Bőröndmúzeum programot, valamint az ICOM Magyar Nemzeti Bizottsága Különdíjában és az AIPM Nekem szól! Egészségértés Díj 2020 elismerésében részesített Demencia programot.

Gyümölcsöző Múzeumi Őszi Egyetem a határtalan projektekért
fotó: Szu Annamária

A résztvevők az utolsó napon sem pihentek, prezentációkban mutatták be a három csoportban kidolgozott projektterveiket.  A Mesterségek tegnap, ma és holnap című pilot projekt a hagyományos mesterségek, különösen a kékfestés népszerűsítésére irányult és az ezzel kapcsolatos fenntartható startupok elindulásához kíván terepet biztosítani a kísérletezéhez és együttműködések kimunkálásához piackutatás, adatgyűjtés, kérdőíves felmérés és interjúk lebonyolításával. Végeredményként egy közös online kommunikációs platform jönne létre illetve a legkeresetteb termékekből egy katalógus készülne, mely megalapozza a startup elindítását. A Hagyományosból fenntartható 21. századi múzeum című projekt keretében a pozsonyi Szlovák Technikai Múzeum projektcsapata működne együtt különféle szlovák és magyar múzeumi szakértőkkel és tartana módszertani és múzeumpedagógiai workshopokat Budapesten illetve online formában, hogy a címben szereplő cél elérésére módszertani kézikönyvet dolgozzanak ki és ehhez kapcsolódóan konferenciát, illetve sajtótájékoztatót szervezzenek. A harmadik csoport a „Visegrádi négyeket” összekötő háromnapos turizmusélénkítő fesztivált tervezett, az együttműködés célja a figyelem felhívása a régió kevésbé népszerű turisztikai célpontjaira a helyi kulturális intézmények, termelők, zenészek és képzőművészek bevonásával, zenei, gasztronómiai és gyermekeknek szóló programok, szabadtéri vásár szervezésével.

A szóbeli visszajelzések és a résztvevők által kitöltött elégedettségi kérdőívek alapján is gyümölcsözőnek bizonyult a Múzeumi Őszi Egyetem. Az alább olvasható idézetek is azt példázzák, hogy az ötnapos szakmai program több mint tartalmasra sikerült:

It was wonderful, just maybe sometimes a little too intense. (Csodálatos volt, talán néha egy kicsit túl intenzív.)

I really liked the whole academy, the only comment was that the program was very full. (Igazán tetszett az egész Múzeui Őszi Egyetem, de azt meg kell hagyni, hogy a program nagyon sűrű volt.)

 

Kajári Gabi
marketing, kommunikációs és disszeminációs szakértő
Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeum Oktatási és Módszertani Központ

 

fotók:
Pál Réka
rendezvényszervező és pénzügyi munkatárs
Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeum Oktatási és Módszertani Központ