belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Nóvum a MOKK képzési palettáján: együtt oktattunk szlovák és magyar múzeumi szakembereket

Beszámoló a Szolgáltató múzeum és a PR, marketing, kommunikáció képzéseinkről

A Határokon átívelő partnerség építése a jövő múzeumaiért című projektnek köszönhetően szlovák és magyar múzeumi szakemberek ingyenesen vehettek részt a Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) szervezésében 2021. novemberében Szentendrén, a Skanzenben személyes jelenléttel megvalósult két szakmai továbbképzésen.

Beszámoló a Szolgáltató múzeum és a PR, marketing, kommunikáció képzéseinkről 

A két-két napig tartó, szlovák-magyar tolmács közreműködésével és 20-20 múzeumi munkatárs részvételével zajló képzések célja a szakmai ismeretek elsajátításán túl a szlovák és a magyar múzeumi szakemberek közötti kapcsolatépítés is volt. A képzések tematikája között szerepelt a múzeumi szolgáltatások rendszerének fejlesztése, a múzeumi PR, marketing és kommunikációs stratégia lépései és eszközei, az online és offline kommunikációs lehetőségek gyakorlása, a frontszemélyzeti munka és a szolgáltatások kapcsolatának bemutatása és elemzése. Mindemellett a múzeumi szolgáltatások minőségbiztosításának lépéseiről, a múzeumi szolgáltatások turisztikai szempontú vizsgálatáról is képet kaptak a résztvevők.

 Beszámoló a Szolgáltató múzeum és a PR, marketing, kommunikáció képzéseinkről  Beszámoló a Szolgáltató múzeum és a PR, marketing, kommunikáció képzéseinkről

A képzés oktatói olyan elismert múzeumi és kommunikációs szakemberek voltak, akik szakértőként részt vesznek a MOKK módszertani fejlesztéseiben, igazolt sikereket értek el a saját területükön,  és rendszeresen oktatnak ezekben a témakörökben.

Beszámoló a Szolgáltató múzeum és a PR, marketing, kommunikáció képzéseinkről

Az oktatók között szerepelt Nagy Magdolna, a MOKK igazgatója, aki a szolgáltató múzeum és a minőségmenedzsment stratégiai szintű összefüggéséről beszélt, Szu Annamária, a MOKK fejlesztési osztályvezetője a múzeumi szolgáltatások rendszerével ismertette meg a hallgatóságot.

 Beszámoló a Szolgáltató múzeum és a PR, marketing, kommunikáció képzéseinkről

Havasi Bálint, a Göcseji Múzeum igazgató-helyettese a múzeumi szolgáltatások és a turizmus kapcsolatát világította meg. Káldy Mária, a MOKK főtanácsadója és Pacsika Márton, a MOKK kutatási és módszertani szakértője a frontvonal menedzsmentről és a múzeumi frontszemélyzet 21. századi szerepéről adtak átfogó képet.

Takács Zoltán, a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum igazgatója a PR eszközökkel történő múzeumi imázsépítés elméletébe és gyakorlatába avatta be a résztvevőket. 

 Beszámoló a Szolgáltató múzeum és a PR, marketing, kommunikáció képzéseinkről

Pákay Viktória, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum muzeológusa a múzeumi kiadványok, köztük a kiállításokról kapcsolódó kiadványok típusairól adott elő, valamint A test határai című kiállítás kurátoraként tartott vezetést a Skanzenben. Patkó Györgyi kommunikációs szakember pedig az online és az offline kommunikációs eszközök és csatornák, valamint célcsoportok áttekintését és feldolgozását segítő gyakorlatok sorát tartotta a résztvevőknek.

Beszámoló a Szolgáltató múzeum és a PR, marketing, kommunikáció képzéseinkről

A képzések résztvevői online kérdőív kitöltésével zárták a képzéseket. A képzés sikerét jelzi, hogy az elégedettségi kérdőívekre adott visszajelzéseik magasra értékelték a képzések színvonalát.

Beszámoló a Szolgáltató múzeum és a PR, marketing, kommunikáció képzéseinkről

A Határokon átívelő partnerség építése a jövő múzeumaiért projekt során a MOKK képzéseinek megszervezésének módszertanát is elsajátították a szlovák partnerek a MOKK mentorálásával. A MOKK a szlovák oktatásszervezők és oktatók felkészítésére 2021 nyarán két online képzést szervezett a szlovák partnerek által delegált múzeumi szakemberek részére. A Kassai Megyei Önkormányzat a megismert módszertan alapján szervez jövőre kiállításrendezői továbbképzést szlovák múzeumi szakemberek bevonásával, akik az elsajátított ismeretekről egy 2022 tavaszán Kassán nyíló és a nagyközönség által is látogatható vizsgakiállítással adnak majd tanúságot.

Az egész projekt alapötletét az adta, hogy jelenleg Szlovákiában nem működik a magyarországihoz hasonló szervezett továbbképzési rendszer múzeumi szakemberek számára. A Kassa Megyei Önkormányzat ezért is kereste meg 2019-ben a Szabadtéri Néprajzi Múzeum igazgatóságaként immár 2006 óta működő Múzeumi Oktatási és Módszertani Központot, hogy tudástranszferre lehetőséget teremtő interregionális partnerséget alakítson ki vele. Az együttműködéshez és a közös pályázat kidolgozásához a K13 – Kassai Kulturális Központok is csatlakozott. A 2021. március 1-én indult és 16 hónapig tartó Határokon átívelő partnerség építése a jövő múzeumaiért című szlovák – magyar együttműködés célja, hogy a hazánkban már 15 éves múltra visszatekintő szakmai továbbképzési módszertan adaptálhatóvá váljon először Kassa megyében, majd később akár egész Szlovákiában is.

Nóvum a MOKK képzési palettáján: együtt oktattunk szlovák és magyar múzeumi szakembereket

A MOKK konzorciumi vezetésével zajló  projektről, melynek keretében már sikeresen megvalósult 2021. júniusában két online képzés, szeptemberben pedig a nemzetközi múzeumi projektek kidolgozását támogató ötnapos Múzeumi Őszi Egyetem, itt érhető el további információ:
https://mokk.skanzen.hu/20210528muzeumi-szolgaltatas-fejlesztes-hatarokon-ativelo-egyuttmukodessel

A képzésekre a Határokon átívelő partnerség építése a jövő múzeumaiért című projekt keretében került sor, mely az Interreg Szlovákia – Magyarország Együttműködési Programnak köszönhetően valósul meg az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával 177.968,40 EUR összköltségvetésből.

 

Beszámoló:
Kajári Gabi
marketing, kommunikációs és disszeminációs szakértő

Fotók:
Pál Réka
rendezvényszervező és pénzügyi munkatárs

 

További képzési fotók a Galériában a képekre kattintva!