belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Museum Compass 32.

Megjelent a Múzeumi iránytű kiadványsorozat legfrissebb száma, melyet a MOKK a 2022. június 30-án lezárult  Határokon átívelő partnerség építése a jövő múzeumaiért projekt keretében adott közre angol nyelven.

 

Nagy Magdolna - Pacsika Márton (szerk.): Learning by Doing
Múzeumi iránytű 32. Szentendre, Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, 2022.

A kötet online változata itt tölthető le.

Múzeumi iránytű 32. / Museum Compass 32.

A Múzeumi iránytű sorozat 32. száma, a Learning by Doing címet viselő kiadvány több szempontból is különlegesnek mondható. Egyrészt ez az első angol nyelvű kiadványa a kiadványsorozatnak. Mindezt elsősorban a témaválasztás, a határokon átvelő múzeumi együttműködések, és specifikusan a Határokon átívelő partnerség építése a jövő múzeumaiért című projekt eredményeinek bemutatása indokolt.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Múzeumi Oktatási és Módszertani Közpon konzorciumi vezetésével, valamint két szlovákiai parnerrel, a Kassai Megyei Önkormányzattal és a K13 - Kassai Kulturális Központokkal közösen megvalósított  projekt egyik célkitűzése is az volt, hogy inspirációt adjon a további nemzetközi múzeumi együttműködésekhez.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg 2021. március 1. és 2022 június 30. között a MOKK konzorciumi vezetésével.

A kiadvány a projekt lényegének illetve a projektpartnerek előzetes tapasztalatainak bemutatása után a projekt keretében megvalósult kutatásokat valamint a 2021. szeptemberében a MOKK által szervezett Múzeumi Őszi Egyetem történéseit is érinti. Szó esik a MOKK képzési módszertanáról és eddigi képzési tapasztalatairól, a szlovák projektpartnerek által a MOKK képzési módszertana alapján lebonyolított kiállításrendező képzés részleteiről, valamint arról is, hogy milyen előzmények, projekttapasztalatok alapján kapcsolódott be a MOKK a projekt keretében megvalósuló nemzetközi tanulmányút szervezésébe. Végezetül a Múzeumi Őszi Egyetem egyik előadójának tollából kaphatunk képet további határon átívelő nemzetközi projektekről.