belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Kiállítás nyílt Kassán a határokon átnyúló múzeumi együttműködések jegyében

2022. április 28-án ünnepélyes keretek között nyitották meg a kassai Kelet-Szlovákiai Múzeum Adományok és adományozók című (Dary a darcovia) időszaki kiállítását, mely a múzeum megalapításának 150. évfordulójának alkalmából annak kialakulását, fejlődését és több mint 500 ezer műtárgyat számláló gyűjteményének gyarapodását mutatja be. 

Kiállítás nyílt Kassán a határokon átnyúló múzeumi együttműködések jegyében

A múzeum mint intézmény körül dolgozó közösség erőfeszítései és az egész régiót, Budapestet és Kassát is behálózó munkája kiemelten tanulságos lehet a mai múzeumi és kulturális együttműködések tekintetében.

Kiállítás nyílt Kassán a határokon átnyúló múzeumi együttműködések jegyében Kiállítás nyílt Kassán a határokon átnyúló múzeumi együttműködések jegyében

Éppen ezért is fontos, hogy a kiállítás létrejötte több ponton kapcsolódik a Határokon átívelő partnerség építése a jövő múzeumaiért (SKHU/1902/4.1/048 FUMU) elnevezésű projekthez, melyet a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) két szlovákiai projektpartnerével, a K13 – Kassai Kulturális Központokkal, valamint a Kassa Megyei Önkormányzattal közösen az Interreg Szlovákia – Magyarország Együttműködési Program keretében 2021.03.01. és 2022.06.30. között valósít meg.

A Kassán nyílt tárlat ugyanis a projekt keretében megrendezett Hogyan készítsünk jó kiállítást? című továbbképzés szlovákiai hallgatóinak aktív közreműködésével jött létre. Ezen tanfolyam a K13-Kassai Kulturális Központok szervezésében, de a MOKK Kiállításrendezés A-Z-ig: az ötlettől a megvalósításig a közoktatás szolgálatában című 120 órás, akkreditált képzésének adaptációjaként valósult meg 2022 tavaszán. A MOKK egyik sikerképzésének számító és mostanra nagy hagyományokkal rendelkező tanfolyama 2019-ben a 51 hónap – Lélekváltozás című vizsgakiállítással zárult, mely az Év Kiállítása 2020 díj jelöltje volt. A MOKK  2023-ban várhatóan ismét meghirdeti a Kiállításrendezés A-Z-ig című képzést.

Kiállítás nyílt Kassán a határokon átnyúló múzeumi együttműködések jegyében

Büszkék vagyunk rá, hogy a kiállítás kurátora, Uršula Ambrušová-Tajkov, a kassai Kelet-szlovákiai Múzeum történésze a projekt keretében a MOKK által szervezett Múzeumi Őszi Egyetemnek is aktív résztvevője volt.

Kiállítás nyílt Kassán a határokon átnyúló múzeumi együttműködések jegyében

Együttműködésünk a kiállítás rendezőjével azonban még korábbra nyúlik vissza, hiszen 2019-ben a Múzeumi fejlesztések Kelet-Közép Európában - Nemzetközi jó gyakorlatok és együttműködési lehetőségek múzeumi szervezetek között című workshopnak is meghívott előadója volt. A workshopra a szintén MOKK konzorciumi vezetésével megvalósult a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című kiemelt projekt keretében került sor.

Az Adományok és adományozók című kiállítás előreláthatólag 2023 márciusáig látogatható a kassai Kelet-Szlovákiai Múzeumban.

A 2022. június végéig tartó Határokon átívelő partnerség építése a jövő múzeumaiért projekt a MOKK gondozásában, a Múzeumi iránytű sorozat keretében angol nyelven megjelenő kiadványt és a projekt  további eredményeit bemutató ünnepélyes projektzáró eseménnyel zárul 2022. június 22-én Kassán a Kassai Megyei Önkormányzat szervezésében.

A kiadvány a Múzeumi Őszi Egyetem alatt, a szlovák és magyar múzeumi szakember közös munkája során megszületetett együttműködési koncepciókat is közreadja, ezáltal ösztönözve a két ország múzeumi szakembereit további közös projektek elindítására. A Múzeumok Éjszakáját megelőző napokban, június 20. és 26. között a MOKK social média kampánnyal is disszeminálja a közösen elért eredményeket, videófilmekkel nyújt betekintést a szintén a projekt keretében 2022. májusában és júniusában megvalósuló szlovák-magyar nemzetközi tanulmányút kulisszatitkaiba, a múzeumi szakemberek összetett munkájának rejtelmeibe.

A Határokon átívelő partnerség építése a jövő múzeumaiért című projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A projektet megvalósító intézmények:

Főkedvezményezett:Szabadtéri Néprajzi Múzeum (A projektet Szabadtéri Néprajzi Múzeum igazgatóságaként működő Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) valósítja meg.
 
Társkedvezményezettek:
Košický Samosprávny Kraj (Kassa Megyei Önkormányzat) (KSK)
K13 – Košické Kultúrne Centrá (K13 – Kassai Kulturális Központok) (K13)

A projektet megvalósító intézmények megfelelnek a jogi átláthatóság követelményeinek, valamint elismerik és tiszteletben tartják az egyenlő bánásmód és az esélyegyenlőség szempontjainak érvényesítését.

 

 

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

27

SZERDA

eseménynaptár


  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 02
  hétfő
 
ÚJ MÚZEUMI IRÁNYOK 7.0 Veszprémben
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben