belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Kiállítás nyílt Kassán a határokon átnyúló múzeumi együttműködések jegyében

2022. április 28-án ünnepélyes keretek között nyitották meg a kassai Kelet-Szlovákiai Múzeum Adományok és adományozók című (Dary a darcovia) időszaki kiállítását, mely a múzeum megalapításának 150. évfordulójának alkalmából annak kialakulását, fejlődését és több mint 500 ezer műtárgyat számláló gyűjteményének gyarapodását mutatja be. 

Kiállítás nyílt Kassán a határokon átnyúló múzeumi együttműködések jegyében

A múzeum mint intézmény körül dolgozó közösség erőfeszítései és az egész régiót, Budapestet és Kassát is behálózó munkája kiemelten tanulságos lehet a mai múzeumi és kulturális együttműködések tekintetében.

Kiállítás nyílt Kassán a határokon átnyúló múzeumi együttműködések jegyében Kiállítás nyílt Kassán a határokon átnyúló múzeumi együttműködések jegyében

Éppen ezért is fontos, hogy a kiállítás létrejötte több ponton kapcsolódik a Határokon átívelő partnerség építése a jövő múzeumaiért (SKHU/1902/4.1/048 FUMU) elnevezésű projekthez, melyet a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) két szlovákiai projektpartnerével, a K13 – Kassai Kulturális Központokkal, valamint a Kassa Megyei Önkormányzattal közösen az Interreg Szlovákia – Magyarország Együttműködési Program keretében 2021.03.01. és 2022.06.30. között valósít meg.

A Kassán nyílt tárlat ugyanis a projekt keretében megrendezett Hogyan készítsünk jó kiállítást? című továbbképzés szlovákiai hallgatóinak aktív közreműködésével jött létre. Ezen tanfolyam a K13-Kassai Kulturális Központok szervezésében, de a MOKK Kiállításrendezés A-Z-ig: az ötlettől a megvalósításig a közoktatás szolgálatában című 120 órás, akkreditált képzésének adaptációjaként valósult meg 2022 tavaszán. A MOKK egyik sikerképzésének számító és mostanra nagy hagyományokkal rendelkező tanfolyama 2019-ben a 51 hónap – Lélekváltozás című vizsgakiállítással zárult, mely az Év Kiállítása 2020 díj jelöltje volt. A MOKK  2023-ban várhatóan ismét meghirdeti a Kiállításrendezés A-Z-ig című képzést.

Kiállítás nyílt Kassán a határokon átnyúló múzeumi együttműködések jegyében

Büszkék vagyunk rá, hogy a kiállítás kurátora, Uršula Ambrušová-Tajkov, a kassai Kelet-szlovákiai Múzeum történésze a projekt keretében a MOKK által szervezett Múzeumi Őszi Egyetemnek is aktív résztvevője volt.

Kiállítás nyílt Kassán a határokon átnyúló múzeumi együttműködések jegyében

Együttműködésünk a kiállítás rendezőjével azonban még korábbra nyúlik vissza, hiszen 2019-ben a Múzeumi fejlesztések Kelet-Közép Európában - Nemzetközi jó gyakorlatok és együttműködési lehetőségek múzeumi szervezetek között című workshopnak is meghívott előadója volt. A workshopra a szintén MOKK konzorciumi vezetésével megvalósult a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című kiemelt projekt keretében került sor.

Az Adományok és adományozók című kiállítás előreláthatólag 2023 márciusáig látogatható a kassai Kelet-Szlovákiai Múzeumban.

A 2022. június végéig tartó Határokon átívelő partnerség építése a jövő múzeumaiért projekt a MOKK gondozásában, a Múzeumi iránytű sorozat keretében angol nyelven megjelenő kiadványt és a projekt  további eredményeit bemutató ünnepélyes projektzáró eseménnyel zárul 2022. június 22-én Kassán a Kassai Megyei Önkormányzat szervezésében.

A kiadvány a Múzeumi Őszi Egyetem alatt, a szlovák és magyar múzeumi szakember közös munkája során megszületetett együttműködési koncepciókat is közreadja, ezáltal ösztönözve a két ország múzeumi szakembereit további közös projektek elindítására. A Múzeumok Éjszakáját megelőző napokban, június 20. és 26. között a MOKK social média kampánnyal is disszeminálja a közösen elért eredményeket, videófilmekkel nyújt betekintést a szintén a projekt keretében 2022. májusában és júniusában megvalósuló szlovák-magyar nemzetközi tanulmányút kulisszatitkaiba, a múzeumi szakemberek összetett munkájának rejtelmeibe.

A Határokon átívelő partnerség építése a jövő múzeumaiért című projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A projektet megvalósító intézmények:

Főkedvezményezett:Szabadtéri Néprajzi Múzeum (A projektet Szabadtéri Néprajzi Múzeum igazgatóságaként működő Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) valósítja meg.
 
Társkedvezményezettek:
Košický Samosprávny Kraj (Kassa Megyei Önkormányzat) (KSK)
K13 – Košické Kultúrne Centrá (K13 – Kassai Kulturális Központok) (K13)

A projektet megvalósító intézmények megfelelnek a jogi átláthatóság követelményeinek, valamint elismerik és tiszteletben tartják az egyenlő bánásmód és az esélyegyenlőség szempontjainak érvényesítését.