belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Az esemény részletes programja itt érhető el.

Az oktatást szolgáló iskolán kívüli múzeumi programok mutatkoztak be Egerben

Az egri Dobó István Gimnáziumban a pedagógusok számára szervezte meg közoktatási intézmények találkozóját Heves megyei múzeumi koordinátorunk, dr. Veres Gábor. A 2017. október 26-án a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” (EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001) projekt keretében lezajlott eseményen bemutatkozott a Déri Múzeum, a Debreceni Irodalom Háza és a Dobó István Vármúzeum múzeumpedagógiai programjaival, valamint a Tisza-tavi Ökocentrum.

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum igazgatóságaként működő Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ fontos célja, hogy hidakat építsen a közoktatás és a múzeumok között, hogy az oktatásban minél hatékonyabban kerülhessenek alkalmazásra azok az ismeretek, melyeket a múzeumok kínálnak. A hazai múzeumok az elmúlt évtizedben látványosat léptek előre a múzeumpedagógiai tevékenység, kínálat területén. Ma már szinte minden iskolai tantárgyhoz található az országban múzeumpedagógiai foglalkozás. Az iskolák és a múzeumok együttműködését 2017. februárjától az Európai Unió által támogatott „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” (EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001) projekt is segíti, melynek egyik Heves megyei koordinátora Dr. Veres Gábor.

A rendezvény helyszíne egy bázisiskola, az Egri Dobó István Gimnázium volt, ahol kiemelten kezelik a tehetséggondozást. A pedagógusok nyitottak az újszerű ismeretátadásra, módszerekre. A találkozó résztvevőit az intézmény igazgatóhelyettese Hornyákné Csörgő Ágnes köszöntötte. Az esemény szervezője, Dr. Veres Gábor tájékoztatójában kiemelte többek között azokat az akkreditált képzéseket, melyeket a projekt keretében ingyenesen végezhetnek el mind a pedagógusok, mind pedig a múzeumok szakemberei.

Az oktatást szolgáló iskolán kívüli programjait három muzeális intézmény mutatta be. A debreceni Déri Múzeumból Aranyi Fruzsina múzeumpedagógus, oktatáskutató, elsősorban a magyar irodalom tantárgyhoz ajánlotta intézménye foglalkozásait. Kiemelten szólt arról a kiállításukról, ami két napra, november 8-9-én az Eszterházy Károly Egyetemre fog érkezni. A különleges tárlat nem pusztán szemlélődésre, hanem interaktív feladatmegoldásra, kutatásra várja leendő látogatóit a Líceum harmadik emeletén. A kiállítás és múzeumpedagógiai foglalkozás a „Rejtőzködő irodalom” címet viseli. A látogatók nyomába eredhetnek a magyar ponyvairodalom egyik legnagyobb mesterének. Kalandos rejtvények között kutathatják Rejtő Jenő regényvilágának szövevényeit, szerzőjük alakját. Korcsmáros Pál képregény adaptációinak 60-as, 70-es évekbeli és felújított variánsait.

A tárlat 2017. november 8-9-én 10-18 óráig fogadja a látogatókat, mellyel kapcsolatban élénk szakmai érdeklődés is várható. A Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ és a Dobó István Vármúzeum ezeken a napokon rendezi ugyanis Egerben a IX. Országos Múzeumpedagógiai Konferenciát, melynek témája az Irodalom és identitás, irodalom a múzeumi teremben lesz. A konferenciának az Eszterházy Károly Egyetem díszterme ad otthont.

A Déri Múzeum a hazai múzeumpedagógia egyik jeles intézménye, de hasonlóan kiemelkedő az egri Dobó István Vármúzeum is ezen a területen, hiszen jelenleg közel 60 különböző múzeumpedagógiai foglalkozást kínálnak, és félezret tartanak évente az érdeklődő osztályok, diákcsoportok számára. Nagy figyelem kísérte Szalainé Király Júlia osztályvezető tájékoztatóját, aki a múzeum legújabb múzeumpedagógiai kínálatát mutatta be. A tájékoztató során a pedagógusok megismerkedhetnek az új foglalkozások néhány izgalmas részletével, az új módszerekkel. A bemutató részeként három korabeli viseletbe öltözött személy „lépett elő” a 16-17. századból, és történelmi interpretáció segítségével lehettek részesei a megjelentek egy-egy epizódnak például az első magyar nyelvű Biblia-fordítás korából.

A Vármúzeum most elsősorban a történelem és irodalomhoz kapcsolódó programjai kínálta. A természettudományokhoz, a biológiához és a földrajzhoz a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum tájékoztatója kapcsolódott, melyet Kiss János az intézmény igazgatója tartott. Az Ökocentrum, bár nem muzeális intézmény, de az oktatáshoz kapcsolódó iskolán kívüli programokban élen jár. Több szállal kapcsolódik a múzeumi szférához is, hiszen tájházat üzemeltet és múzeumok kiállításainak ad otthont, jelenleg a szentesi Koszta József Múzeum kiállítását láthatják az érdeklődők Poroszlón. Az intézmény öt éve nyílt meg és a látogatók száma mára már jóval meghaladta az egymillió főt. A nagy érdeklődés érthető, hiszen az intézmény különleges eszközökkel, módszerekkel többek között kiállítások, óriásakvárium, 3D mozi segítségével mutatja be a Tisza-tó páratlan élő- és növényvilágát. A rendezvény a pedagógusok és múzeumi szakemberek konzultációjával zárult.

Hornyákné Csörgő Ágnes és Dr. Veres Gábor

Dr. Veres Gábor
Aranyi Fruzsina múzeumpedagógus, oktatáskutató
Az egri Dobó István Vármúzeum munkatársai
Szalainé Király Júlia osztályvezető
Kiss János, a a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum igazgatója