belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

„Gyöngyszem a Karancs lábánál” – Karancslapujtői Tájház

„Gyöngyszem a Karancs lábánál” – Karancslapujtői Tájház

A múlt örökségét azok a dolgok adják, amelyekhez kötődünk, és amelyek valódi közösséget formálnak belőlünk. Ezeket csak akkor tudjuk igazán értékelni, ha a jelent és ezáltal a jövőt is formáljuk. Ehhez elengedhetetlen a fiatalok szülőföldjükhöz való kötődésének megerősítése, amit csak akkor tudunk megvalósítani, ha megteremtjük a megfelelő körülményeket. Karancslapujtő is – hasonlóan a települések többségéhez – küzd a fiatalok elvándorlásával, a település elöregedésével. Mit lehet tenni? Vonzóvá, élhetővé tenni a falut, építeni-szépíteni, fejleszteni.

2014-ben a Karancs Kincse Közhasznú Egyesület vállalta a települési értéktár létrehozását. A rendezvény keretében bemutatták a község természeti és épített örökségeit, szervezeteit, írásos-képes dokumentumokat, hangfelvételeket, tárgyakat, életutakat, kulturális és sporteredményeket és már csaknem elfeledett paraszti mesterségeket, régi palóc ételeket.

 Az „otthon illata”

Karancslapujtő Község Önkormányzata és a Karancs Kincse Közhasznú Egyesület összehangolt munkájának köszönhetően 2015. decemberében adták át a karancslapujtői Tájházat. A tájház berendezése, tárgyak, eszközök és a helyi népviselet bemutatása a lakosság összefogásával valósult meg. Az időseknek a régi kor emlékeit idézi meg, a fiatalabb korosztálynak utat mutat gyökereik megismeréséhez. A gyűjtemény bemutatása mellett egy közösségi teret is kialakítottak, mely az önkormányzati és a civil szervezetek rendezvényeinek, gyermektáboroknak szolgál helyszínként.

Miért értékteremtő a Tájház Karancslapujtőn? Ha egyetlen mondatban kellene összefoglalnom, egy kedves vendég szavait idézném: „Otthon illata van! „

Már a helyszín kiválasztásánál fontos szerepet játszott az a cél, mely szerint ne „csak egy múzeum”, tárgyi gyűjtemény jöjjön létre, de legyen ez a helyieknek és a hozzánk látogatóknak is egy kirándulás a múltba, kalandozás a kincseink között. A kaland akkor válik igazán érdekessé, ha osztozunk az élményeken! Ezért valódi csapatként tervezzük, szervezzük a programokat kicsiknek és nagyoknak egyaránt! Remek helyszín a hatalmas udvar, a pajta menedéket nyújt eső és napsütés elől is, a kis színpad pedig éppúgy helyet kínál a Karancs Kincse Kórusának, mint a táncosoknak vagy épp a helyi óvodások műsorának. Ezáltal felnőtt és gyerek is részesévé válik annak a folyamatnak, melyben a hagyomány életünk és a mindennapjaink részévé válik, nemcsak tiszteljük, de továbbadjuk szokásainkat.

A Tájház udvara, a pajta befogadóképessége által remek helyszín -a téli időszakot kivéve- a helyi civil szervezetek programjaihoz. Csapatépítő tréningek, együttműködést segítő programok kialakítása más szervezetekkel, és a település központi területein zajló egyéb programok kiegészítő pontjaként /például: a Duci csapat Park Party nyitó állomásaként a vendégek fogadására, a szomszédos település (Karancsberény) szüreti felvonulásának zárópontja/ már bizonyított.

A Tájház minden hétköznap nyitva áll a látogatók számára. Természetesen alkalmazkodunk az igényekhez, így előre egyeztetett időpontok és csoportok esetében hétvégén, ünnepnapokon és a település életét meghatározó programok idején (pl.: Falunap) is fogadni tudjuk a vendégeket. A csoportok összetétele és létszáma változó, családi program részeként több generáció is érkezett már hozzánk, iskolai kirándulások, vándortáborok révén elsősorban gyerekeknek nyújt maradandó élményt.

 

Az egyediség értéke

Újra kell gondolni a közösségeket a technológiai változások, a világban zajló trendek szerint. A közösségek tartalmazzák azt a magot, amely a kívánatos jövőt rejti magában. Az emberek önszerveződő csoportjai tudnak a leghatékonyabbak lenni, saját (helyi) problémáik kezelésében. Minden csoport számára fontos az egyediség értékeinek bemutatására, ezek feltétlen tiszteletére nevelve az utókort. A fenti tényezők együttesen növelik a közösség erejét.

Miért kezdjünk hozzá? Egyrészt az alkotás öröméért! Az alkotással érték teremtődik. A gyerekeknek minőségibb élményt nyújt az, amit megfoghatnak, saját maguk elkészíthetnek, mint amit a tankönyvből megtanulhatnak. A tanulás, új ismeretek elsajátítása vagy elfeledett -már megélt- szokások felelevenítése a közösségben még boldogabbá teszi az embert. A társas elfoglaltság oldja a feszültséget is, hiszen az együttműködés rendszeres kommunikációt jelent. Így például a kukoricafosztás, tojásfestés írókával vagy a szövőszék használata csökkenti a generációk közötti szakadékot. A kollektív érdek rendkívül fontos alapja a közösségi aktivitásnak. A „valahová tartozás” érzése elfogadhatóvá és kézzelfoghatóvá ezáltal hitelesebbé válik a fiatalabb korosztály számára is. Így válhat egy csoport azonos érdek és hasonló értékrenddel csapattá. A csapat pedig erős magként iránymutatást, mintát ad nem csak a településen, a szűkebb értelemben vett közösségnek, de segítséget kínál hasonló kezdeményezésekhez a tágabb környezetünk számára is.

A változások szele

A település az utóbbi években jelentős arculatváltáson ment keresztül, európai uniós pályázatoknak köszönhetően sok intézmény újult meg. Ezek közül a legjelentősebb és a legnagyobb költségvetésű a Mocsáry Antal Általános és Művészeti iskola mindkét épületének külső-belső felújítása volt, de megszépült a Művelődési Ház, épült új orvosi, fogorvosi rendelő, korszerű játszótér, és új ravatalozó is.

A 2016-tól közösségi színtérként működő “Plánka-ház” ad otthont a már 7 éve működő Idősek Napközi Klubjának épp úgy, mint a 2 éve létrejött Baba-Mama klubnak is. A generációk közötti különbségek leküzdése tehát sikeres, hiszen az idősebb és a fiatalabb karancslapujtői lakosok is találnak programot, és nem csupán a méltán népszerű Művelődési Ház kínálatában, de kiállítások, rendezvények keretében a Plánka-ház is jeleskedik.

Az Idősek Napközi Klubjának egyik főszereplője az egyre népszerűbb senior tánccsoportunk, a Víg Kedélyű Csajok. Falunapokon, rendezvényeken nem csak helyi, de a környező falvakban, sőt határon túl is sikereket érnek el fellépéseikkel.

A heti rendszerességgel működő Baba- Mama klub a legkisebbeknek (0-tól 3 éves korig) és a szülőknek, nagyszülőknek is rendszeres programot biztosít. Halloween partijaink, Mikulás és Farsangi rendezvényeink segítik a kicsik szocializálódását, későbbi beilleszkedésüket az óvodába. Önkormányzati és privát rendezvények, osztálytalálkozók és képzések helyszíne is a közösségi színtér. A felújítások következtében egy színvonalas, kulturált környezetet biztosít pl. a civil szervezetek programjainak is.

Ünnepeink, hagyományaink megismertetése, a mindennapok részévé válása tehát az emberek számára iránymutató, kapaszkodó és egyben közösségformáló is.

A gyerekek bevonása ezekbe a programokba pedig a jövő alapja, hiszen remélhetően ők lesznek azok, akik tovább viszik ezeket a hagyományokat, színesebbé téve a hétköznapokat. Remek alkalmat nyújtanak erre például a március 15-ei ünnepségek, ahol az óvodások műsora nem csak a kisgyermekes szülők körében népszerű.

A generációk közötti együttműködés jó példáját mutatják be ezek a programok, ahol a közös alkotás élménye, az idősek tudása és tapasztalata a fiatalok fantáziájával vegyül. A településen számos civil szervezet működik, melyek nagyon jó kapcsolatot ápolnak az önkormányzattal. Közös munkájuk eredményeként Karancslapujtő kulturális és közösségi programjai színesebbé, változatosabbá teszik az itt élők és vendégeink életét.

Még több információ a településről itt érhető el.

 Slezák Erika