belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Mérés, értékelés

Közösségfejlesztői folyamatok mérése-értékelése módszertani útmutató magyar és angol nyelven

 

A közösségfejlesztői folyamat mérése – értékelése módszertani anyag azokat a lépéseket és módszereket mutatja be, amellyel az egy településen, településrészen, mikro térségben végbemenő közösségfejlesztési folyamatban, illetve az intézmények működésében bekövetkezett változásokat lehet követni, mérni.

Túlmutat a számszerűsíthetően bemutatható eredményeken, górcső alá veszi azokat a hatásokat is, amelyek a beavatkozás eredményeként mennek végbe a közösségekben, az egyes emberek életében és az intézményekben. Az elért eredmények, a bekövetkezett változások követése mellett lehetőséget ad mind a közösségfejlesztő szakemberek, mind a helyi közösségek számára a folyamat rendszeres elemzésére és értékelésére, az elakadási pontok megtalálására. 

A fentieken túl a módszertani tanulmány célja, hogy a Cselekvő közösségek és a TOP-5.3.1-16, valamint a TOP-6.9.2-15 felhívások támogatásával megvalósuló projektek közösségfejlesztési folyamataiban segítse a településeken dolgozó közösségfejlesztőket és az őket támogató mentorokat, valamint hozzájáruljon ahhoz, hogy a folyamat során a közösségfejlesztő és a helyi közösség tisztán lássa, hogy hol tart a munkájában. Ezeken túl a helyzetkép és a közösségfejlesztési folyamat mérésének közösségi módon történő megvalósítása hozzájárul a helyi közösségek aktivizálásához is.

Mérés, értékelés

 

Közösségfejlesztési folyamatok mérés-értékelése_módszertani_útmutató_2017

 

 2019 júniusában megjelent az útmutató bővített változata, amely az alábbi linken olvasható:

Közösségfejlesztési folyamatok mérés-értékelése_módszertani útmutató_2019 

 

Megjelent a kötet angol nyelvű változata is, amely az alábbi linken olvasható:

Assessment–Evaluation of Community Development Processes