belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A Kultúrbónusz programról még itt olvashat.

Az igényelhető múzeumpedagógiai programok keresőfelülete itt érhető el.

Röviden a KultúrBónusz kísérleti programról

A Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponenséhez kapcsolódó KultúrBónusz kísérleti program célja, hogy növelje a közoktatásban érintett valamennyi csoport, kiemelten a hátrányos helyzetű gyerekek kultúrához illetve múzeumi tudáshoz való hozzáférését, erősítse az iskolai területre vonatkozó kulturális alapellátást.

A Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt az Európia Unió Európai Szociális Alap támogatásából 2 milliárd forint nem visszatérítendő támogatásból valósul meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár konzorciumi együttműködésében.

A KultúrBónusz kísérleti program elindítását kutatások és fókuszcsoportos vizsgálat előzte meg. Ezek eredményei alapján a kulturális fogyasztás elsődleges akadályozói a gazdasági, földrajzi és kulturális tényezők.

A kezdeményezés célja egy olyan, a múzeumok oktatási célú kulturális szolgáltatásai közötti versenyt generáló program kidolgozása volt, amely elősegíti a múzeumi élményközpontú oktatási programok közoktatási alkalmazásának növelését, a hátrányos helyzetű gyerekek kulturális hozzáférésének emelését, valamint a kulturális alapellátás kiterjesztését is.

Fontos célkitűzése a programnak, hogy a közoktatási intézmények nem csupán osztálykirándulás-jelleggel, hanem tantervhez kapcsolódóan használják a múzeumokat, melyekre a tanulók szabadidős helyszínként is tekinthetnek.

A KultúrBónusz program távlati célja, hogy az eredmények feldolgozásával a kísérleti program végén a MOKK javaslatot tegyen egy olyan országos kiterjesztésű rendszer bevezetésére, amelyben minden közoktatásban tanuló diák számára bizonyos feltételekkel ingyenesen elérhető lesz a múzeumi programokon való részvétel.

Röviden a KultúrBónusz kísérleti programról

A kísérleti programként indított 20. mintaprojekt KultúrBónusz néven Észak-Magyarország és Észak-Alföld régiókban, 35 muzeális intézmény és 40 köznevelési intézmény bevonásával zajlott le, amelynek keretében összesen 5770 diák vett részt, speciális, nekik kidolgozott múzeumpedagógiai foglalkozásokon.

A muzeális intézmények kiválasztásában az EMMI Közgyűjteményi Főosztálya is részt vett, a regisztrált muzeális intézmények múzeumpedagógiai programjai KultúrBónuszba való beépíthetőségük szempontjából kerültek megvizsgálásra.

A mintaprojektben részt vevő általános és középiskolás diákok a tanórákhoz és a Nemzeti Alaptantervhez kapcsolódó, a múzeumban megvalósított múzeumpedagógiai programokon ingyenesen vehetnek részt. Az általános iskolák 1-4. évfolyamain tanuló diákok számára iskolákba kitelepülő múzeumpedagógiai programok, úgynevezett bőröndmúzeum keretében is igénybe vehetők. A résztvevő csoportok a múzeumlátogatáshoz kapcsolódóan komplex szolgáltatáscsomagot igényelhetnek, választhatnak hideg élelmiszercsomagot, valamint kérhetik a csoport múzeumi programra történő busszal történő oda-vissza szállítását is. A diákonkénti 3000 Ft-os keretösszeg kisebb (1000 Ft/fő) és nagyobb (2000 Ft/fő) értékű múzeumpedagógiai foglalkozásokra használható fel, két vagy három alkalommal is lehetővé téve a múzeumi látogatást.

A szolgáltatás egy erre a célra kifejlesztett informatikai rendszer segítségével, a Múzeumi a'la carte adatbázis keresőfelületén keresztül vehető igénybe. A könnyen kezelhető, felhasználóbarát felületen a pedagógus regisztrálja osztályát, a múzeum által megadott létszámkeret erejéig itt foglalja le a kulturális programcsomagot, jelzi a csoport étkezési és utazási igényét, a múzeumok pedig ide töltik fel választható programcsomagjaikat.

A KultúrBónusz programban részt vevő muzeális és oktatási intézmények jelentkezési és kiválasztási folyamata már lezárult, további intézmények csatlakozására jelenleg nincs lehetőség. A részt vevő múzeumok gazdag programkínálatában azonban érdemes más intézményeknek is böngészni, hiszen költségtérítés ellenében bármely iskola igénybe veheti a kísérleti programban szereplő múzeumpedagógiai foglalkozásokat, melyek erre a hivatkozásra kattintva tekinthetők meg,

A kísérleti program népszerűsítésére illetve a résztvevő intézmények találkozása céljából a MOKK novemberben nyolc állomásos KultúrBónusz bemutató körutat szervezett. A rendezvénysorozat kiemelt állomásán, a Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galériában tartott sajtótájékoztatón Kassai Hajnal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Múzeumi Főosztály főosztályvezetője mondott köszöntőt.


A minél sikeresebb együttműködés érdekében szervezett börzéken a kísérleti programban résztvevő felek – muzeális és oktatási intézmények, tankerületi központok és szakképzési centrumok képviselői, illetve az SZNM MOKK és a komplex (programszervezési, informatikai, utaztatási és étkeztetési) szolgáltatási tevékenységet végző GRAFCOM Media Kft. munkatársai – személyesen is megismerkedhettek, kapcsolatokat építhettek ki, megismerték a rendszer működését, a lebonyolítás részleteit.

 

 

 

Kapcsolódó cikkek
Emojik helyett legyezőjáték - a Színészmúzeumban jártunk a KultúrBónusszal (XII. videóhírlevél)
Akik már jól jártak a KultúrBónusszal
Nemzetközi porondon A mi múzeumunk és a KultúrBónusz
Adásban voltunk Madridtól Tartuig

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

25

HÉTFŐ

eseménynaptár


  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben