belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Múzeumok Őszi Fesztiválja 2013 Részletes program

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Múzeumi Oktatási és Képzési Központ 2013-ban – a nyolcadik Múzeumok Őszi Fesztivál megszervezésével – folytatni kívánja a 2006-ban hagyományteremtő céllal elindított, és mára a múzeumok egyik legjelentősebb országos eseményévé vált rendezvénysorozatot. 2013-ban várhatóan ismét jelentős számban csatlakoznak a múzeumok a Fesztiválhoz.

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának fő üzenete 2013-ban: A múzeum legyen mindenkié!

A fesztivál idejére speciális programokkal megnyitott múzeumi kapukkal nem pusztán a kulturális értékek megőrzésére, fontosságára kívánjuk felhívni a figyelmet, hanem szeretnénk a 21. századi modern emberek számára is kézzelfoghatóvá, megélhetővé tenni a múzeumok világát. A programsorozattal találkozások sokszínű lehetőségét kívánjuk megteremteni múzeum és közönsége között, minden generáció számára. A megújított tematika lehetőséget biztosít arra is, hogy a résztvevő múzeumok vonzó, újszerű, esetenként a megszokottól eltérő programokat hirdessenek meg.

A célcsoportok között külön figyelmet fordítunk 2013-ban a Tanárok éjszakája programmal a pedagógusokra, egyéb rendezvényekkel a középiskolás és fiatal felnőtt korosztályra, illetve a 60+ szenior generációra.

Megújuló tematikákkal inspiráljuk a múzeumokat arra, hogy egyéni, ötletes, változatos programjaikkal újabb és újabb oldaláról mutassák be, és tegyék vonzó szabadidő eltöltési helyszínné múzeumukat.

2013-ban hét központi témát ajánlunk, melyhez kapcsolódhatnak a múzeumok.

1. Kiemelt program

„A lámpás én vagyok” – Tanárok éjszakája

A múzeumok első alkalommal kínálnak komoly témákat, beszélgetéseket, könnyed formában, éjszakába nyúló időben a tanároknak, országszerte ugyanazon a napon, 2013. október 11-én Magyarország számos településének múzeumában. A program lehetőséget biztosít arra is,hogy a pedagógusok a múzeumi kiállításokat kicsit másként is megismerhessék, betekintsenek a színfalak mögé. Célunk, hogy a múzeum kiállításainak, a munkatársak tevékenységének, múzeumi programjainak, a műhelytitkoknak „bennfentes”-ként történő megismerése inspiráló legyen számukra. A programot kedvcsinálónak szánjuk az oktatási szakemberek számára, és szeretnénk, ha közülük mind többen jönnének vissza diákjaikkal együtt, mert: „ide visszatérni érdemes!”

2. Tematikus közönségprogramok

Csak itt, csak most – Pincétől a padlásig

A 2008-ban indított tematikus múzeumi programajánlatunk igazi telitalálat volt, hiszen azóta is stabilan tartja népszerűségét. A múzeumok szívesen tesznek eleget annak, hogy megnyissák a látogatók elől elzárt múzeumi helyszíneket, hogy ismeretlen múzeumi tevékenységekkel, foglalkozásokkal, egyedi tárgyakkal, rejtélyes, akár hihetetlen történetekkel ismerkedhessenek a kalandvágyó látogatók, ebben a meg nem ismételhető időben. Szeretnénk felkínálni a múzeumoknak, hogy megtartva, megőrizve újítsák meg, frissítsék fel ezt a programot, hiszen a látogatók szeretnek belesni a kulisszák mögé. A program akkor éri el célját, ha a látogatók ezentúl nem csupán kiállítási helyszínként gondolnak a múzeumokra, hanem észreveszik azt a mögöttes tudást, amelyek a múzeumok legfőbb értéke, erénye.

Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk és fedezd fel! Kulturális tereink másként

Rendhagyó múzeumi felfedező túra, a múzeum közelebbi és távolabbi környezetében. A program kilép a múzeum zárt falai közül, segítségével egy-egy település vagy városrész kulturális, épített és természeti értékeire hívják fel a múzeumi szakemberek a résztvevők figyelmét. Október 6. az Építészet Világnapja alkalmából rendhagyó városnéző túrát szerveznek a múzeumok. A program célja, hogy a múzeumok a helyi közösségi életben vállalt szerepét erősítse, közelebb kerüljön a célközönségéhez azáltal, hogy rövid, közös kirándulásokat szervez a múzeum környezetében található építészeti gyöngyszemek felfedezésére.

Múzeumok délidőben – kultúrmorzsa, kultúr-korty, kulturális terefere

Különleges, rendkívüli, nem mindennapi emberek, állatok, növények, tárgyak, történetek, események, tevékenységek a múzeumban. Szokatlan időben szervezett tartalmas, beszélgetős múzeumi program, könnyed stílusban – ebéd helyett, előtt, alatt és után. A múzeumok a vonzáskörzetükben található cégek dolgozóinak, környékben lakó nyugdíjasoknak, gyermekeikkel otthon lévő kismamáknak, egyetemi hallgatóknak, ebédidőben rövid, 20-30 perces mini programot szerveznek. A program célcsoporttól függően változhat: lehet egy rövid tárlatvezetés, lehet egy érdekes kiállítási tárgy bemutatása, lehet egy kulisszatitok felfedése.

A program célja, hogy a múzeum és közvetlen környezete között megtörténjen a kapcsolatfelvétel. A program akkor éri el célját, ha a kapcsolatfelvétel később párbeszéddé alakul, és a múzeum folyamatosan szerepet tud vállalni az adott közösség életében éppúgy, ahogy az adott közösség a múzeum életében.

16+ múzeumi találkozások – Diákok buli előtt

A múzeumi látogatók között kevés a középiskolás és a fiatal felnőtt korosztály, ezért szeretnénk, ha a múzeumok nagyobb figyelmet fordítanának rájuk, ha számukra külön programot szerveznének. A programsorozatban péntek délutánonként olyan események színterévé válhat a múzeum, ahol a fiatalok jól érzik magukat. A program célja, hogy a fiatalok a múzeumra ne kötelező iskolai programként, hanem alternatív kulturális szórakozási helyként gondoljanak. A program akkor éri el célját, ha a fiatalabb korosztályt meg tudja mozgatni: akár önkéntesként, akár látogatóként.

Alkossunk együtt! – A Nagy Rajzolás

2000-ben indult el világhódító útjára Angliából a „Big Draw”, azaz a „Nagy Rajzolás” októberi rendezvénysorozat, melynek kiemelkedő eseménye az idén október 5-ére eső „Big Draw” Nap. A Múzeumok Őszi Fesztiváljának keretében a múzeumok először 2009-ben csatlakoztak a nemzetközi akcióhoz, mely azóta beépült a programsorozatba. 2013-ban is az a törekvésünk, hogy a múzeumok eszköztárának segítségével minél szélesebb korosztályt lehessen bevonni az egy hónapig tartó kezdeményezésbe, hiszen a Nagy Rajzolás együttes élménye remek közösségteremtő, ami generációkat kapcsolhat össze.

Bármilyen vidám, kreatív és interaktív tevékenység szervezhető, amiben szerepet kap a rajzolás, és ami kapcsolódik a művészetek, a tudomány, a dizájn, a környezet és a múzeumok világához, de a Nagy Rajzolás idei központi témájához igazodva is lehet rendezvényt szervezni, és a Jövő, a Holnap világát megrajzolni. A „Rajzold meg a holnapot!" címet viselő 2013-as akcióhoz, melyről bővebben itt lehet olvasni, nemzetközi verseny is kapcsolódik . Külön büszkeségünk, hogy a 2009-es év Nagy Rajzolásának elismerő diplomáját, a MÖF felhívására jelentkezett Kecskeméti Kulturális Központnak ítélték meg.

Tárgydoktor rendel!

Eltörött a nagymama kedvenc csészéje, szú rágja a kisszéket, penészfolt éktelenkedik a nagypapa diplomáján, moly támadta meg a hímzett párnát. Mit tegyünk? Keressük fel a legközelebbi tárgydoktor rendelőt a múzeumban, hogy kivesézze a problémát, diagnosztizálja és orvosolja a bajt. A program keretében a múzeumi tárgyak más megvilágításban kerülnek a látogatók elé, mint ahogy azt eddig megszokták. Lehetőség nyílik a tárgyak belsejébe betekinteni, éppúgy, mint megismerni a tárgyak „lelkét”.

A program célja többszörös. Egyrészt közreműködőként megszólítunk vele olyan középiskolai diákokat, egyetemi hallgatókat, akik művészeti vonalon tanulnak. Másrészt tanítási szándékkal bemutatjuk a látogatóknak, hogy mi minden van egy tárgy mögött: minél többet tudunk valamiről, annál nagyobb nyomot hagy bennünk. Nem utolsó sorban tanácsokat kapnak személyes tárgyaik megóvására. A program akkor éri el célját, ha a közreműködő diákok egy része aktív múzeumlátogatóvá válik, másrészt a látogatók megtanulják a tárgyakat szélesebb összefüggésekben látni, ezáltal másként fognak egy kiállítást megtekinteni, megérteni.

3. Szakmai programok, konferenciák

Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó

2003-ban szorgalmazta először az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó megszervezését a kulturális tárca Közgyűjteményi Főosztálya, mely 2006 óta a Fesztivál nyitórendezvénye lett. A program fontos tartalmi eleme egy szakmai konferencia, melyet nagyszámban látogatnak a múzeumi szakemberek és pedagógusok.

Az esemény helyszíne minden esetben egy kiemelkedő múzeumpedagógiai tevékenységet folytató múzeum volt, amely rendelkezik a 200-250 fő befogadására alkalmas teremmel, megfelelő infrastruktúrával és az ország bármely pontjáról könnyen megközelíthető. Célunk, hogy a fogadó intézmény a megelőző években jelentős múzeumpedagógiai és közönségfogadási eredményeket elért múzeum legyen. Szeretnénk, hogy a múzeum alkalmat biztosítson e tevékenység élő bemutatására is. 2013. szeptember 30-án a Magyar Nemzeti Múzeum ad otthont az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitónak.

A rendezvényen kerül átadásra az év Múzeumpedagógiai Nívódíja, valamint itt adjuk át először a Szabadtéri Néprajzi Múzeum által alapított Múzeumpedagógiai Életműdíjat is.

Az eseményhez kapcsolódóan a MOKK Múzeumi Koordinátori Hálózatának hathatós szervező munkája révén a rendezvénysorozat az utóbbi években jelentősen bővült a megyei, regionális és helyi múzeumpedagógiai évnyitókkal. A műfaj jellegzetességéből adódóan ezek elsősorban a múzeumok szolgáltatási, pedagógiai kínálatát hivatottak eljuttatni a pedagógusok, közművelődési szakemberek számára.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja kommunikációjának keretén belül lehetőséget biztosítunk az intézmények szakmai programjainak megjelentetésére is a rendezvénysorozat programfüzetében.