belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Múzeumi szolgáltatás-fejlesztés határokon átívelő együttműködéssel

 Múzeumi szolgáltatás-fejlesztés határokon átívelő együttműködéssel    Múzeumi szolgáltatás-fejlesztés határokon átívelő együttműködéssel

Szentendre, 2021. május 28.- Múzeumi szakemberek továbbképzése, kulturális intézmények közötti együttműködések erősítése, illetve új, országhatárokon átnyúló szolgáltatások fejlesztése céljával indult el a Határokon átívelő partnerség építése a jövő múzeumaiért elnevezésű projekt az Interreg Szlovákia – Magyarország Együttműködési Program keretében. A projekt fő kedvezményezettje a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a projektet az egyik igazgatóságaként működő Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) valósítja meg. Együttműködő partnerintézményei a Kassa Megyei Önkormányzat (Kosicky Samosprávny Kraj) és a K13 – Kassai Kulturális Központok (K13 – Kosické Kultúrne Centrá).

A 16 hónapon át tartó és 177.968,40 euró európai uniós forrásból megvalósuló projekt célja, hogy a MOKK által kifejlesztett múzeumi szakemberképzési módszertant átadja szlovák partnereinek. Ez egyben az első lépést is jelenti a szlovák és magyar múzeumi szervezetek intézményesített együttműködése irányába, amely a jövőbeni további együttműködések ösztönzőjeként szolgálhat. A projektben sor kerül a magyar és szlovák múzeumi szakemberek részvételével zajló szakmai továbbképzésekre, jó gyakorlatok megismerését célzó szlovákiai és magyarországi tanulmányútra, továbbá újabb, határon átívelő együttműködési koncepciókat kidolgozó nyári egyetemre is. A projekt végén megjelenő Múzeumi iránytű kiadvány a nyári egyetem alatt kidolgozott koncepciókat gyűjti csokorba, ezzel is elősegítve minél több szlovák és magyar múzeum egymásra találását és közös programjuk kidolgozását.

 Múzeumi szolgáltatás-fejlesztés határokon átívelő együttműködéssel

Új ismeretek és kompetenciák szükségesek

A múzeumoknak kiemelt szerepük van az egyetemes és nemzetközi kultúra megőrzésében és továbbadásában. Napjainkban a múzeumok számára az egyik legnagyobb kihívás, hogy megszólítsák a potenciális közönségüket. A 21. században a múzeumi funkciók bővülésével, a kultúraközvetítési módszerek változásával új ismeretek és kompetenciák megszerzése vált szükségessé, hogy jól felkészült múzeumi szakemberek fogadhassák a látogatókat.

A hazai múzeumok között elsőként akkreditált felnőttképző intézménnyé vált szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum már az eddigiek során is elkötelezett volt amellett, hogy támogassa a magyar múzeumok megújulását. A múzeum egyik igazgatóságaként működő Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) 2006-os fennállása óta a muzeális intézmények szolgáltató szemléletének és társadalmi beágyazottságának megerősítését, a szemléletváltás elősegítését tartja egyik legfontosabb küldetésének. Ennek érdekében a különféle kutatásaira és módszertani fejlesztéseire építi a szakmai továbbképzéseit. A 15 éves fennállása alatt több mint háromezer kulturális területen dolgozó szakember, közigazgatási dolgozó és pedagógus vett részt képzésein, melyek magas színvonalát minőségbiztosítási rendszer működtetésével garantálja. Folyamatosan méri a résztvevők elégedettségét és igényeit annak érdekében, hogy fejleszteni tudja képzési kínálatát az elvárások, valamint a legújabb módszertanok és trendek beépítésével. Oktatói gárdája egyetemi oktatókból, elismert elméleti és gyakorlati szakemberekből és trénerekből áll, akik változatos képzési módszertanokat alkalmaznak.  Minden továbbképzésnél arra törekszik, hogy a résztvevők a gyakorlatban azonnal hasznosítható ismeretekkel gazdagodjanak.

 

Határokon átnyúló együttműködés

Jelenleg Szlovákiában nem működik a magyarországihoz hasonló szervezett múzeumi szakember továbbképzési rendszer. Kassa Megyei Önkormányzat ezt felismerve kereste meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum igazgatóságaként működő Múzeumi Oktatási és Módszertani Központot tudástranszfer és interregionális partnerség kiépítése céljából 2019-ben. Az együttműködéshez és a közös pályázat kidolgozásához a K13 – Kassai Kulturális Központok is csatlakozott. A 2021. március 1-én indult Határokon átívelő partnerség építése a jövő múzeumaiért nevű szlovák – magyar együttműködés célja, hogy a hazánkban már 15 éves múltra visszatekintő szakmai továbbképzési módszertan adaptálhatóvá váljon először Kassa megyében, majd később akár egész Szlovákiában is. A K-13 Kassai Kulturális Központ a projekt keretében kutatást és igényfelmérést végez a Kassa régióban található muzeális intézmények és kiállítóhelyek körében, majd a kutatás eredményeit elemző zárótanulmányt ad közre. A projekt eredményeként a Kassa megyei múzeumi intézményrendszer képessé válik arra, hogy a MOKK által kidolgozott továbbképzési módszertan alapján korszerű továbbképzéseket szervezzen, ezáltal a múzeumi fejlesztésekhez szükséges készségek, ismeretek elsajátítására lehetőséget teremtsen a szlovák múzeumi munkatársak számára.

 Adaptálásra méltó képzési tematika és módszertan

A múzeumok számára kulcsfontosságú a látogatók széles rétegei számára vonzó és az oktatást is megfelelően támogató kiállítások létrehozása. A MOKK erre a szükségletre reagált az általa évről-évre megszervezett Kiállításszervezés A-tól Z-ig: az ötlettől a megvalósításig a közoktatás szolgálatában elnevezésű akkreditált szakmai képzéssel, amely témáját és módszertanát tekintve is egyedülálló. A projektmódszeren alapuló 120 órás akkreditált továbbképzés végén a résztvevők vizsgakiállítás rendezésével mutatják be a gyakorlatban is a tanultakat. A továbbképzés magas színvonalát jelzi, hogy a 2019. évi kurzust lezáró vizsgakiállítás az Év kiállítása 2020 jelöltje lett.

 

A projekt során a Kiállításszervezés A-tól Z-ig továbbképzés megszervezésének módszertanát is elsajátítják a szlovák partnerek a MOKK mentorálásával. A MOKK a szlovák oktatásszervezők és oktatók felkészítésére két online képzést szervez a szlovák partnerek által delegált múzeumi szakemberek részére. A Kassai Megyei Önkormányzat a megismert módszertan alapján szervez kiállításrendezői továbbképzést szlovák múzeumi szakemberek bevonásával, akik az elsajátított ismeretekről egy 2022-ben Kassán nyíló és a nagyközönség által is látogatható vizsgakiállítással adnak majd tanúságot. A MOKK szolgáltató múzeum illetve PR, marketing és kommunikáció témákban is szervez két továbbképzést a szlovák múzeumi szakembereknek.

 

Nemzetközi tapasztalatcsere és tudásbővítés

A K13 – Kassai Kulturális Központok két szakmai workshopot szervez 15-15 szlovák és magyar múzeumi szakember számára kompetenciafejlesztés céljából, illetve a múzeumok látogatóközpontú fejlesztésének témájában. A K13 – Kassai Kulturális Központok által szervezett négynapos, szlovákiai és magyarországi múzeumokat és kiállítóhelyeket felkereső tanulmányút, illetve a MOKK által szervezett ötnapos nyári egyetem során a felek megismerkedhetnek egymás jó gyakorlataival. A közös munka a hálózatépítésre és a jövőbeni szakmai együttműködések, például további képzések megalapozására is lehetőséget teremt. A projekt végén a MOKK gondozásában angol nyelven megjelenő Múzeumi iránytű kiadvány a nyári egyetem alatt, a tíz-tíz szlovák és magyar múzeumi szakember közös munkája során megszületetett együttműködési koncepciókat adja közre, ezáltal ösztönözve a két ország múzeumi szakembereit közös projektek elindítására. A projekt az eredményeket bemutató ünnepélyes konferenciával zárul Kassán a Kassai Megyei Önkormányzat szervezésében.

 

Projektadatok:

Projektazonosító: SKHU / 1902 / 4.1 / 048

A projekt elnevezése: Határokon átívelő partnerség építése a jövő múzeumaiért

A projekt nevének rövidítése: FUMU

A projektet megvalósító intézmények:

  • Szabadtéri Néprajzi Múzeum
  • Kosicky Samosprávny Kraj
  • K – 13 Kosické Kultúrne Centrá

A projektet megvalósító intézmények megfelelnek a jogi átláthatóság követelményeinek, valamint elismerik és tiszteletben tartják az egyenlő bánásmód és az esélyegyenlőség szempontjainak érvényesítését.

A projekt kezdete: 2021. március. 1.
A projekt zárása: 2022. június 30.
A projekt időtartama: 16 hónap

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg 177.968,40 euró összköltségvetésből. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum által a projekt keretében vállalt feladatok ERFA költségvetése: 83.273,99 EUR.

 

További információ:

Nagy Magdolna
projektmenedzser
Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

Email: nagy.magdolna@skanzen.hu
Tel. +36 30/7488-545
www.mokk.skanzen.hu

 

Szu Annamária
a projekt szakmai vezetője
Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

Email: szu.annamaria@skanzen.hu
Tel. +36 70/4569-446
www.mokk.skanzen.hu

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

25

HÉTFŐ

eseménynaptár


  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben