belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Közösségek Hete 2024 felhívás: Ez állati jó lesz!

FELHÍVÁS!

Mottónk 2024-ben:
Ez állati jó lesz!
„Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél” 
                                                      (Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg)

Közösségek Hete 2024 felhívás: Ez állati jó lesz!

JELENTKEZEM

 

A közösségi értékekre, a közösség megtartó erejére, és a társadalmi felelősségvállalás sokszínű lehetőségeire hívjuk fel a figyelmet a Közösségek Hete országos rendezvénysorozattal, amelyet 2024. május 20–26. között, immár nyolcadik alkalommal rendezünk meg.

A természet és az emberi faj kapcsolata igen összetett és kölcsönösségen alapuló. Az emberiség történelme során mindig is függött a természeti erőforrásoktól, azonban az idő előrehaladtával egyre inkább megtanulta befolyásolni és átalakítani azt a saját javára, de ezt sajnos több esetben nem kellő előrelátással tette. Különböző, hosszú távon negatív környezetalakító tevékenységeivel az emberiség jelentős hatással volt és van a természetre és azon belül az állatvilágra is. Különösen fontos, hogy felismerjük a tudatos környezetbefolyásolással járó felelősséget, és minél többen aktívan tegyünk a környezeti fenntarthatóságért. Ezért is választottuk az ez évi Közösségek Hete mottójának A kis herceg című klasszikus alkotás szerzőjétől, a természetért is rajongó Antoine de Saint-Exupérytől vett idézetet, központi témakörének pedig az állatokat.

A civil szervezetek mellett a kulturális intézmények, mint például a közgyűjtemények és a közművelődési intézmények kulcsfontosságú szerepet játszhatnak a szemléletformálásban, a környezeti nevelésben és a fenntarthatóságra való ösztönzésben. A múzeumok, könyvtárak, levéltárak például gyűjteményeik egy-egy témához kapcsolható darabját középpontba állítva segíthetnek megérteni a természeti környezetünk jelentőségét, felhívni a figyelmet az állatok védelmére és bemutatni a fenntartható életmód gyakorlati lehetőségeit. A természettudományi, néprajzi, régészeti, helytörténeti gyűjteményeken kívül például a képzőművészeti, a zenei és az irodalmi alkotások is számos lehetőséget kínálnak a környezettudatosságra nevelés terén.A programok nemcsak a környezetünk védelmét támogató ismereteket közvetíthetnek, hanem inspirációt és cselekvésre ösztönző közösségi tereket is teremthetnek.

A Közösségek Hete 2024 keretében az ember és az állatok között évezredek óta fennálló mély és sokrétű kapcsolódást szeretnénk bemutatni, ennek számos aspektusával (pl. kulturális, természetvédelmi, történeti, tudományos, etikai, művészeti, gasztronómiai, érzelmi stb.) együtt. Szeretnénk a figyelmet arra is ráirányítani, hogy a kulturális intézmények és a különböző közösségek milyen sokféle módon tudnak szerepet vállalni az állatvédelmet, természetvédelmet, az állatok és emberek felelős, harmonikus együttélését érintő kérdésekben.

 

Milyen programokkal lehet csatlakozni?

A programszervezőktől olyan programokat várunk, amelyek valamilyen formában reflektálnak az állatokkal közös, évezredekre visszanyúló történetünkre, vagy az állattartás, illetve állatvédelem jelenkori kihívásaira, felelős és kreatív megoldásaira, vagy épp az állatvilágban előforduló számtalan különlegességre, érdekességre, akár meghökkentő, tanulságos vagy humoros momentumra. Az idei Közösségek Hete egyben jó alkalmat nyújt a múzeumoknak és könyvtáraknak is, hogy ráirányítsák a figyelmet gyűjteményük egy-egy állatokhoz kapcsolódó különlegességére, érdekességekre, továbbá erősítsék szerepüket a környezeti nevelés terén.

A programokat kérjük a Közösségek Hete alábbi programtematikáinak egyikéhez kapcsolni:

  1. Zöld, zöldebb, legzöldebb!
  2. Adj Esélyt!
  3. Egy szívvel, egy lélekkel!
  4. Keressük értékeinket! – Itthon otthon vagyunk
  5. Mozdulj rá!
  6. Alkotni öröm! – Ki mit tud?
  7. Tiéd a pálya!

A 2024-ben ajánlott programtematikák leírása itt olvasható. A programok megszervezéséhez a korábbi Közösségek Hete programjairól készített összefoglalók is inspirációként szolgálhatnak.

Kik csatlakozhatnak programszervezőként?

Idén is várjuk a múzeumok, a könyvtárak, a közművelődési intézmények és közösségeik, valamint a TOP 5.3.1. és a TOP 6.9.2. pályázatok nyerteseinek, illetve egyéb kulturális közösségek, civil szervezetek, baráti társaságok jelentkezését a Közösségek Hetéhez kapcsolódó programok szervezésére, valamint az országos kampányhoz való csatlakozásra.

Hogyan lehet csatlakozni a Közösségek Hetéhez?

A közösségek, szervezetek, intézmények a rendezvényre a JELENTKEZEM gombra kattintva regisztrálhatnak a Közösségek Hetéhez kapcsolódó, 2024. május 20. és 26 között megvalósuló tervezett programjuk leírásának benyújtásával. 

A regisztrációval a jelentkezők elfogadják az együttműködés feltételeit, vállalják a regisztrált program megszervezését, valamint azt, hogy az eseményt a weboldalról letölthető Közösségek Hete logó elhelyezésével népszerűsítik. 

A regisztráció során a közösségek feltöltik a Közösségek Hete honlapjára a programjaik leírását. A regisztráció elfogadása után a programok automatikusan jelennek meg a Közösségek Hete honlapján. Ennek menetéről a részletes tájékoztatás itt érhető el.

A csatlakozott programszervezők a rendezvényük lebonyolítása után kitöltik a rendezvény szervezéséhez kapcsolódó elégedettségi kérdőívet, melyet a rendezvény végén küldünk ki a programszervezőknek.

A regisztrációs felület 2024. március 1-én nyílik meg.
A regisztráció határideje: 2024. május 12. 

Milyen központi kommunikációval támogatjuk a Közösségek Hete sikerét?

Az rendezvénysorozatot országosan koordináló Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) online médiakampánnyal, illetve különböző médiamegjelenésekkel támogatja a Közösségek Hete programszervezőit azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet az eseményeikre. Két elsődleges kommunikációs csatornánk a Közösségek Hete hivatalos honlapja (https://kozossegekhete.hu/) és a Közösségek Hete Facebook oldal. A honlapon valamennyi program leírása megtalálható és kereshető lesz. A rendezvény Facebook oldalán is folyamatosan osztunk meg tartalmakat és népszerűsítjük a programokat.

Felvezető kampány: Munkatársaink, az állatok – Storytelling pályázat!

Pályázatot hirdetünk a programsorozat keretében. A különböző kulturális intézményekhez, illetve munkahelyi közösségekhez köthető állatokról szóló fotókat vagy videókat és rövid leírásokat várunk azzal a céllal, hogy rávilágítsunk, az állatok velünk vannak, megszínesítik mindennapjainkat, akár munkanapjainkat, de ünnepeinket is.

A beérkező pályaműveket közzé tesszük a Közösségek Hete Facebook oldalán, a legtöbb reakciót (like, hozzászólás, megosztás) elérő alkotás beküldőjét pedig jutalomban részesítjük és „A Közösségek Hete kedvence” címet adományozzuk számára.

A pályaműveket (fotó vagy rövid, max. 2 perces videó és leírás) 2024. május 12-ig várjuk a kozossegekhete@gmail.com e-mail címre a beküldő nevének és elérhetőségének megadásával, valamint rövid, publikálható magyarázattal (kit, milyen állatot ábrázol a fotó/videó, hogyan kapcsolódik az adott közösséghez, mi a sztorija).

Szavazni 2024. május 18-ig lehet a Közösségek Hete Facebook oldalán a művekre leadott like-okkal.
Fontos! A versenyben csak az eredeti posztnál leadott like-ok, hozzászólások, megosztások számítanak szavazatnak!
A verseny nyertesét 2024. május 21-én hirdetjük ki közösségi oldalunkon.

A Közösségek Hete a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) szervezésében, az Országos Széchényi Könyvtár, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. együttműködésével valósul meg a Kulturális és Innovációs Minisztérium, illetve a Petőfi Kulturális Program támogatásával.

 

További információ:

Milbich Andrea
Közösségek Hete projektkoordinátor

kozossegekhete@gmail.com
+36 30 248 0456

Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ
www.kozossegekhete.hu
www.mokk.skanzen.hu
www.cselekvokozossegek.hu