belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A Skanzen májusfával üzen közösségeinek

 munkahely a második otthonunk. Ez akkor is így van, ha a koronavírus-járvány miatt már hetek óta egyáltalán nem vagy csak ritkán jártunk a közelében, és leginkább online értekezletek keretében tartjuk a kapcsolatot munkatársainkkal.

Jó érzés tartozni valahová, különösen ezekben az embert próbáló és sok bizonytalansággal járó időkben. Éppen ezért a Skanzen úgy döntött, hogy közös májusfa állításával kapcsolódik az Állíts májusi szeretetfát otthon! kampányhoz, mely az ezévi, rendhagyó módon virtuális formában május 11. és 17. között megrendezésre kerülő Közösségek Hetét vezeti fel.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum igazgatóságaként működő Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) munkatársainak és kis segítőinek közreműködésével fel is kerültek a Skanzen bejárati épületénél álló alternatív májusfára szánt szeretetüzenetek, jó kívánságok, rajzok. 

Ebben a formában üzentek a Skanzen munkatársai egymásnak és a Skanzen kapcsán megismert ismerőseiknek, a Skanzenhez kapcsolódó legkülönfélébb közösségeknek és tudatták, hogy már nagyon várják, hogy újra megnyissa kapuit a Skanzen és együtt lehessünk ezen a nem mindennapi (munka)helyen. 

 

A Skanzen szerteágazó tevékenységének hála, nem okozott gondot, hogy sok-sok üzenettel díszítsük a Skanzen májusfáját. A teljesség igénye nélkül az üzenetek címzettjei között vannak a látogatók, Facebook és Instagram oldalaink követői, a múzeumpedagógiai foglalkozásokon résztvevő vagy a Bőröndmúzeum programban meglátogatott iskolák, a rendezvények visszatérő fellépői, a hagyomány- és kiállításőreink, az önkéntesek, a Skanzen holdudvar tagjai is. Azoknak a  településeknek a lakóira is gondoltunk, ahonnan épület került be a múzeumban vagy ahol terepmunkát folytattunk. Természtesen a  különféle projektekben közreműködő szakmai partnereink és a Skanzen által koordinált szakmai hálózatok (múzeumi koordinátorok, tájházak, Szellemi Kulturális Örökség nemzeti jegyzékén szereplő közösségek) vagy a Szennai Skanzen sem maradhatott ki a sorból.

 

Aki kedvet kapna a hír és a fotók alapján, az maga is állíthat májusfát saját otthonában, és posztolhatja az erről készült fotót vagy videót a #KH2020 #azénmájusfám vagy #KözösségekHete2020 hashtaggel a Közösségek Hete Állíts te is májusfát!

Facebook-csoportjában:https://www.facebook.com/groups/1490869857749844/?fref=mentions&__tn__=K-R

 

 

Májusfás recycling ötleteinkért tekintse meg az alternatív májusfa otthon és online térben című írásunkat:

https://mokk.skanzen.hu/20200430alternativ-majusfa-otthon-es-online-terben

Családok, mint közösségek májusfáiról szóló híradásokat is szívesen fogadjuk Facebook csoportunkban:

https://mokk.skanzen.hu/20200429a-csalad-az-en-kozossegem

Akit a szokás néprajzi háttere és skanzenes hagyománya is érdekel, annak ezt az írásunkat ajánljuk:
https://mokk.skanzen.hu/20200429majusfa,-zoldfarsang,-jakabag-es-a-vegtelen-kreativitas

 

szerző: Kajári Gabi

fotók: Rudolf Eszter