belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Adaptálható múzeumi mintaprojektek megismerése céljából tekintse meg a mintaprojekteket kidolgozó mintaprojektgazdákkal illetve a mintarprojekt megvalósításban közreműködőkkel készített videóinterjút is! 

A mintaprojekt megvalósításában közreműködő Bodorkós Orsolya múzeumpedagógussal készült interjúrészlet  14:18 - 15:20 között látható.

További információ a mintaprojektről itt olvasható.

Staféta füzetek 10. A divat elhalványul a stílus örök. A múzeumpedagógia és a kreatív iparág – A Savaria Múzeum mintaprojektje

A kiadvány a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt A mi múzeumunk című múzeumi komponensének keretében jelent meg.

A mintaprojektnek szakmai hátteret a múzeum textilgyűjteménye adott, mely Magyarország legnagyobb kortárs-, és nemzetközi szinten is elismert textilgyűjteménye. A projekt célcsoportja középiskolás korosztály tanáraik és szakoktatóik voltak, akik eddig a legkisebb számban voltak jelen a Savaria Múzeum múzeumpedagógiai foglalkozásain. A diákok feladata volt a kreatív tervezés és kivitelezés mellett a munkafolyamatok saját eszközzel való dokumentálása is, valamint csoportonként egy-egy Facebook-csoport létrehozása és működtetése. A rendkívül jól megtervezett, átgondolt projekt a Szombathelyi Képtárban a diákok által tervezett és kivitelezett öltözetek és kellékek bemutatásával, a tapasztalatok értékelésével zárult.

Szerző: Turcsányi Lilla

Szakmai lektor: Káldy Mária

Szerkesztette: Boros Tünde

 Staféta füzetek 10. A divat elhalványul a stílus örök. A múzeumpedagógia és a kreatív iparág – A Savaria Múzeum mintaprojektje

A kiadvány itt tölthető le.

Kinek ajánljuk?

Azon múzeumok számára ajánlott a program, amelyek felkészült és motivált múzeumi, múzeumpedagógiai szakemberrel és olyan iparművészeti (textil, fém, bőr stb.) gyűjteményekkel rendelkeznek, melyek alkalmasak a divat és stílus területén érintett, tervezéssel és szakmai kivitelezéssel foglalkozó középiskolák és szakképző iskolák tanulói számára közös alkotó munkát biztosító program szolgálatába állítani.

Célcsoport

Művészeti szakközépiskola és a könnyűipari szakképzéseben tanuló diákok, akiknek tevékenységében szerepel a divat- és stílustervezés.

Milyen problémák, helyzetek megoldását segíti?

Divat- és stílustervezés megismerése, megszerettetése. Diákok pályaorientációja a textil szakma felé. Múzeumi tárgyból kiinduló modern alkalmazás tervezése, kivitelezése. Kreativitás, művészi látásmód, stílus fejlesztése. Öltözködésen keresztüli önismeret fejlesztés. Szakmaközi együttműködés fejlesztése. Egymásrautaltság megélése. Kreatív múzeumhasználat. A múzeum sokszínű működésnek, tevékenységének megismerése. Online kommunikáció fejlesztése.

Erőforrás igény

Humánerőforrás: muzeológus, múzeumpedagógus. A bevont és érzékenyített közép és szakiskolai pedagógusok és szakoktatók akik aktív részvételükkel szakmai kontrollt és motivációt jelentettek. Iparművészeti gyűjtemény, textil gyűjtemény. A ruhák és kellékek tervezéséhez és kivitelezéséhez szükséges ruhakészítő és kézműves műhelyek eszközökkel, anyagokkal.

A projekt alkalmazott pedagógiai módszerei

Projektmódszer. Vegyes összetételű munkacsoportokban (művészeti szakközép és szakiskola) zajló alkotómunka a múzeumban, mint „inkubátorházban”. Bemutató előadás, szimuláció, gyakorlati munka. Pályaorientációt, szakmai visszacsatolást segítő kerekasztal beszélgetés.

Projektadatok

Megvalósító intézmény • Savaria Múzeum, Szombathely

Együttműködő köznevelési intézmények • Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium, Szombathely • Szombathelyi Szakképzési Centrum Oladi Szakgimnázium és Szakközépiskola, Szombathely

Együttműködő felsőoktatási intézmény • Eötvös Lóránd Tudományegyetem Szombathelyi Egyetemi Központ, Szombathely

Mentorált intézmény • Móra Ferenc Múzeum, Szeged

Megvalósítás ideje 2017. szeptember 1. – 2018. január 31.

Módszertani témakörök 1. Múzeumpedagógiai módszerek a szakképzés támogatására 2. Digitalizált gyűjtemények oktatási hasznosítása