belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Képes beszámoló: Múzeumok a társadalmi fenntarthatóságért

Múzeumok a társadalmi fenntarthatóságért címmel szervezett szakmai napot 2022. április 11-én a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület Múzeumandragógiai Tagozata a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum közreműködésével.

 

Képes beszámoló: Múzeumok a társadalmi fenntarthatóságért

A muzeális intézmények esélyegyenlőséget támogató lehetőségeit és szerepvállalását jártuk körül különös tekintettel az alacsony iskolázottságú, illetve szociális hátránnyal élő gyermekek és felnőttek felzárkóztatására. A kutatási eredmények mellett az érintett területek képviselőitől továbbgondolásra és adaptálásra inspiráló hazai és külföldi példákat is megismerhettünk.

A szakmai napon a múzeumi életnek egy releváns kérdéséről esett tehát szó, mely többek között a MOKK közreműködésével megvalósult MúzeumokMa 2020 kutatásban is kiemelt figyelmet kapott: a múzeumi munkatársaknak illetve a múzeumi középvezetőknek készült és 2022 februárjában, illetve márciusában megjelent ajánláscsomagok is tartalmaznak esélyegyenlőségi témájú javaslatokat.

A szakmai nap protokoláris részét az eseménynek otthont adó Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója, Dr. Török Róbert köszöntője vezette fel. Köszöntőt mondott Dr. Szende László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárság Múzeumi Főosztály főosztályvezetőke és Dr. Bereczki Ibolya, a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület elnöke is.

Képes beszámoló: Múzeumok a társadalmi fenntarthatóságért  Képes beszámoló: Múzeumok a társadalmi fenntarthatóságért Képes beszámoló: Múzeumok a társadalmi fenntarthatóságért

A délelőtt folyamán a Budapesti Corvinus Egyetem, Kommunikáció és Szociológia Intézet Horizon 2020-as Művészetpedagógia a társadalom perifériájára sodródottakért című AMASS kutatási projektjének részleteit a kutatás vezetőjétől, Prof. Dr. Kárpáti Andrea, egyetemi tanártól ismerhettük meg. Ehhez kapcsolódóan két múzeumi részprojekt is megvalósult, melynek eredményeiről és tapasztalatairól a két muzeális intézmény képviselői, Somogyi-Rohonczy Zsófia (Ludwig Múzeum) és Sepsey Zsófia (Szépművészeti Múzeum Magyar Nemzeti Galéria) számoltak be. A MOKK által a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindeninek című projekt keretében megvalósított nagy szabású KultúrBónusz kísérleti program tanulságaiba Pacsika Márton, a MOKK kutatási és módszertani szakértője avatta be a résztvevőket.

Képes beszámoló: Múzeumok a társadalmi fenntarthatóságért Képes beszámoló: Múzeumok a társadalmi fenntarthatóságért

Képes beszámoló: Múzeumok a társadalmi fenntarthatóságért

A szakmai nap délutáni részében a jelenben zajló helyzetre is érzékeny közös gondolkodás jegyében a muzeális intézmények humanitárius krízisekhez kapcsolódó szolidaritási akcióira, jó gyakorlataira reflektálva szerveztünk kerekasztal-beszélgetést, melyben az ország különböző adottságú muzeális intézményeiből érkező múzeumi szakemberek és civil szervezet képviselőjét is részt vettek. A téma széleskörű megvitatása céljából az ukrán-magyar határhoz közeli, valamint  ukrán projektpartnerrel rendszeres kapcsolatot tartó muzeális intézmények képviselői mellett a témához tágabban kapcsolódó közreműködőket (első világháborút követő nemzetközi segítségnyújtási akciót feldolgozó kiállítás társkurátorát, migráció témájú OTKA múzeumi kutatás vezetőjét) is bevontunk a beszélgetésbe.

Képes beszámoló: Múzeumok a társadalmi fenntarthatóságért Képes beszámoló: Múzeumok a társadalmi fenntarthatóságért

Nemzetközi kitekintésre is alkalom nyílt a szakmai napon. A Hátrányos helyzetű csoportok reintegrációjának támogatása a múzeumok felnőttképzési eszközrendszerével elnevezésű ERASMUS+ KA104 felnőtt tanulási mobilitási pályázat kapcsán a Szabadtéri Néprajzi Múzeum eddigi tapasztalatait ismertette Bokonics-Kramlik Márta kitérve a hátrányos helyzetűek, így a hajléktalanok és börtönviseltek reintegrációját segítő múzeumi tevékenységek előkészítését szolgáló eddigi műhelymunkára és partnerükkel, a londoni Hajléktalanság Múzeumával épülő kapcsolatra. A Szépművészeti Múzeum főosztályvezetője, Deme Edina szintén az Erasmus+ projekt keretében zajló és hátrányos helyzetű fiatalokra fókuszáló COOBA európai uniós projekt tapasztalatairól számol be. A projekt célja az etnikai kisebbségekhez tartozó vagy migráns hátterű fiatalok kommunikációs, együttműködési és konfliktuskezelési készségeinek fejlesztése egy alkalmazott, illetve kutatáson alapuló módszertan biztosításával, amely francia, magyar és svéd művészek, oktatók és múzeumi szakemberek közreműködésével jött létre. A felnőttek alapkészségfejlesztését különféle tanulási környezetben, például a múzeumok világában célzó AL Agenda programról Vedovatti Anildo, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal projekt koordinátora számolt be.

Képes beszámoló: Múzeumok a társadalmi fenntarthatóságért Képes beszámoló: Múzeumok a társadalmi fenntarthatóságért

Képes beszámoló: Múzeumok a társadalmi fenntarthatóságért

World café módszerrel rendezett Egy múzeum hogyan tud (még) segíteni? című interaktív ötletbörze és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum témába vágó "Négy érzék sétája" című kísérőprogramja tette teljessé a szakmai nap programját.

Képes beszámoló: Múzeumok a társadalmi fenntarthatóságért

A szakmai napon közel hatvan múzeumi szakember vett részt, és száznál is többen követték az esemény online közvetítését a Pulszky Társaság Youtube csatornáján.

Youtube közvetítés továbbra is visszanézhető!

A Múzeumok a társadalmi fenntarthatóságért című szakmai napon készült további fotók az alábbi, lapozható képgalériában tekinthetők meg.

Fotók: Milbich Andrea, tartalomfejlesztési munkatárs, Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

Szöveg: Kajári Gabi, marketing, kommunikációs és disszeminációs szakértő, a szakmai nap felelőse, Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

ELŐZETES!

A Múzeumok a társadalmi fenntarthatóságért című szakmai nap folytatásaként 2022. május 23-án a Skanzenben Múzeumok a környezeti fenntarthatóságért címmel kerül majd sor újabb szakmai napra a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület Múzeumandragógiai Tagozata szervezésében. 

Szó lesz a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület által az fenntarthatóság és múzeum kapcsolódási pontjai mentén szervezett workshop-sorozat eddigi eredményeiről (múzeumi cselekvési tervek, projektek, Henry McGhie Museums and Sustainable Development Goals című útmutató kiadványának magyar nyelvű fordítása e-book kiadásban), emellett hazai és külföldi intézményi jó gyakorlatokat állítunk a figyelem középpontjába, műhelymunka keretében ötletelünk a további megoldásokról, végezetül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum 2022. május 22-től látogatható új Erdély tájegységét is megtekintjük. A programot rövidesen közzétesszük és indítjuk a regisztrációt.