belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A nevezést megkönnyítő és hasznos információkat átadó Közösségi Múzeum 2024 - online tájékoztató-t visszanézhetővé tettük a MOKK Youtube csatornáján, ide kattintva érhető el

 

Legyen az Ön intézménye is a Közösségi Múzeum elismerés díjazottjai között!

Felhívás – Közösségi Múzeum 2024

 Legyen az Ön intézménye is a Közösségi Múzeum elismerés díjazottjai között!

A múzeumok a „köz” szolgálatában álló intézmények, és közösségek is mindig léteztek a múzeumok körül. Kapcsolatuk erősítésére korábban is születtek már nemzetközi múzeumi szervezetek részéről ajánlások, azonban a 2022-ben a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM) által elfogadott új múzeumdefiníció elvárásként fogalmazta meg a múzeumok közösségi alapú működését. A definíció szerint a múzeum „etikusan, szakszerűen és a közösségek részvételével működik és kommunikál[1]…”

Az ICOM múzeumdefiníciójában megfogalmazott elváráson túl az elmúlt évek válságai (világjárvány, energiaválság) arra világítottak rá, hogy a közösségi alapú működés megtérülő befektetésként is felfogható.   Azok a múzeumok, amelyek  aktív helyi társadalmi szereplőként a közösségek bevonásával működtek, a válság közepette is számíthattak közösségeikre, és sokkal hamarabb tudtak kilábalni  nehéz helyzetükből.

Az a múzeum, amelyik nyit a közösségek felé, az otthon és a munkahely után a „harmadik hely” lehet. Ezáltal erősödik a társadalmi hasznossága és beágyazottsága, kiépül és megszilárdul az együttműködése a településén működő társintézményekkel, civil és egyházi közösségekkel, vállalkozásokkal, másrészt több hatás, ember, közösség, program tud kapcsolatba kerülni a múzeummal.

A magyar múzeumok közösségi alapú működésének elismerésére a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) 2019-ben kezdeményezte a „Közösségi Múzeum” cím bevezetését. A megtisztelő elismerést eddig 39 hazai muzeális intézmény vehette át. Az intézmények listája itt érhető el. 

A múzeumok közösségi alapú működésének elismerésére 2024-ben is meghirdeti a Közösségi Múzeum címhez kapcsolódó felhívását a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK).

A Közösségi Múzeum címre működési engedéllyel rendelkező muzeális intézmények jelentkezhetnek. A közösségi alapú működés során a múzeum tevékenységének tervezésében, a működésének megvalósításában és értékelésében a település, a helyi közösség lakosai, civil szervezetei tevékenyen részt vesznek, és a közösségi részvételen alapuló működés megjelenik az intézmény belső működését meghatározó dokumentumokban is.

A jelentkezés menete:

A Közösségi Múzeum elismerő címre történő jelentkezés feltétele egy online önértékelési teszt kitöltése, az összpontszám legalább 60 %-ának elérése a teszten, majd az itt letölthető nyilatkozat, továbbá az itt elérhető bemutatkozási segédlet alapján elkészítendő bemutatkozó anyag megküldése a MOKK részére.

Kérjük, hogy a kitöltött, aláírt, lepecsételt és beszkennelt nyilatkozatot, az önértékelési tesztben hivatkozott alátámasztó dokumentumokat e-mailben küldjék el a kozossegimuzeum@skanzen.hu e-mail címre. A bemutatkozó anyagot kérjük word, a kapcsolódó fotókat pedig jpg formátumban mellékletben megküldeni a fenti címre.

Nevezési határidő: 2024. május 8., szerda 23:59.

Önértékelési teszt:

Az önértékelési teszt kitöltése körülbelül három óra időtartamot igényel. Javasoljuk, hogy a kitöltés megkezdése előtt készítse elő az alábbi intézményi dokumentumokat: SZMSZ, Alapító okirat, Küldetésnyilatkozat, Éves terv vagy jelentés, Stratégiai terv, Nyilatkozat a múzeum közösségi alapú működéséről, egyéb alátámasztó dokumentumok.

Az online kérdőív hat egységből áll. Minden rész végén a sorban következő részhez átvezető link található. A kérdőív automatikusan számolja a válaszok alapján a pontokat, melyeket a teszt lezárását követően összesít, és amelyet e-mailben küldünk meg.

Az önértékelési teszt az alábbi linkeken érhető el:

I. rész – Alapadatok: https://forms.gle/RY5WykYzgAqVSnQB9

II. rész – Tájékoztatás: https://forms.gle/M44fqq4Soat8QjcV9

III. rész – Konzultáció: https://forms.gle/AB4cSTf3UFRDj9Kk

IV. – Bevonás: https://forms.gle/tRSca8a5rMDS6tim9

V. rész – Együttműködés: https://forms.gle/kpi4PqkDqCF2K6eW7

VI. rész – Felhatalmazás: https://forms.gle/ujbgH1nbNsr7b5cPA

Lehetőség van akár hat részletben kitölteni a teljes önértékelési tesztet. Az online önértékelési teszt kérdéssora PDF formátumban itt, az értékelési tábla a ponthatárokkal itt tölthető le előzetes tájékozódás céljából.

A Közösségi Múzeum elismerő cím elnyeréséhez legalább az önértékelési teszten elérhető összpontszám (100 pont) 60 %- ának (60 pont) összegyűjtése szükséges. 

A nevezéshez segítséget nyújtó online konzultáció és hasznos háttéranyagok

A felhívás iránt érdeklődő múzeumok részére a MOKK tájékoztatót szervez 2024. április 4-én, csütörtökön 10:00 órától. A kb. másfél órás online konzultáción a téma szakértői nyújtanak betekintést a pályázás folyamatába, és praktikus információkat adnak át. A tájékoztatón való részvétel igényét kérjük 2024. április 3. 12:00 óráig jelezni a kozossegimuzeum@skanzen.hu email címen. A ZOOM linket e-mailben küldjük meg a jelentkezőknek.

A MOKK módszertani útmutatott dolgozott ki múzeumok, muzeális intézmények számára, mely honlapjáról ingyenesen letölthető: https://cselekvokozossegek.hu/wp-content/uploads/Tarsadalmasitas-beliv-boritoteritve.pdf

A közösségi múzeumi működéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat és a múzeumi jó gyakorlatokat a Közösségi alapú működés a múzeumokban című kötetben (Múzeumi iránytű 21.) szedtük csokorba. A kiadvány innen tölthető le: https://mokk.skanzen.hu/20191122muzeumi-iranytu-21

Az elismerés átadása

A díjátadó eseményre ünnepélyes keretek között 2024. május 22-én Budapesten, a Néprajzi Múzeumban kerül sor a 2024. évi, “Ez állati jó lesz!” mottó jegyében zajló Közösségek Hete keretében tartandó szakmai konferencián.

Legyen az Ön intézménye is a díjazottak között!

További információért kérjük, forduljon Kajári Gabi munkatársunkhoz a kajari.gabi@skanzen.hu címen.