belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Bemutatkozott az első múzeumi helymeghatározáson alapuló tárlatvezető rendszer Magyarországon

Ha először jártak egy múzeumban, vagy látogattak meg egy turisztikai látványosságot, biztosan sokan érezték magukat elveszettnek az idegen épületben. Jó lett volna egy beltéri GPS. Ez a helyzet hamarosan a múlté. A beltéri helymeghatározás pontosítását célzó fejlesztések ugyanis az utóbbi években kiváló eredményeket értek el. Az iBeacon szabvány terjedésével megnyílt az út a beltéri helymeghatározás mindennapi használata előtt. A technológia várható felhasználási területei az idegenforgalom, az egészségügy, a sport és a kiskereskedelem lesznek.

Bemutatkozott az első múzeumi helymeghatározáson alapuló tárlatvezető rendszer Magyarországon

Magyarországon az új technológián alapuló első tesztrendszer a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban működik 2015. júniusától. A tesztrendszert az információtechnológiai fejlesztésekkel foglalkozó EnITLab Kft. készítette. Technológiai partnerei az alkalmazást fejlesztő Popkód Újmédia Kft. és az iBeacon eszközöket szállító lengyel Kontak.io társaság voltak.

A múzeumba érkező látogatók az épületben haladva egy iPad készüléken működő applikáció segítségével hanganyagokat hallgathatnak, makrófotókat nézhetnek, szövegeket olvashatnak arról a műtárgyról, amely előtt megállnak, anélkül, hogy bármilyen adatot megadnának a készüléken. A látogató az információt azon a helyen kapja, ahol éppen tartózkodik. Egy térkép segítségével pedig a múzeumon belüli tartózkodási helyét is követheti.

Bemutatkozott az első múzeumi helymeghatározáson alapuló tárlatvezető rendszer Magyarországon

A technológia lehetőséget biztosít további idegenforgalmi látványosságok, kulturális, kereskedelmi és vendéglátói intézmények összekapcsolására. A fejlesztés távlati célja, hogy Székesfehérvárt teljes egészében lefedő intelligens és informatív megoldások által a turisták látogatói élménye új szintre emelkedjen.

A tesztrendszer 2015. szeptember 30-ig nyitvatartási időben kipróbálható a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban (8000 Székesfehérvár, Városház tér 4.).

Bemutatkozott az első múzeumi helymeghatározáson alapuló tárlatvezető rendszer Magyarországon

A rendszer működése egyszerű, egy szabványos bluetooth (Bluetooth Low Energy) rádióadó, közönséges gomb elemmel működtetve, és egy mobil alkalmazás, mely képes a beérkező jelek fogadására. Az alkalmazás érzékeli a beérkező jel erősségét és ennek megfelelőn az adott értékhez tartozó akciót hajtja végre, például megnyit egy a beacon közelében lévő műtárgyhoz kapcsolódó információs oldalt.

A technológia pontos helymeghatározásra jelenleg még nem használható 100% biztonsággal, elsősorban távolság és relatív pozíció alapján speciális algoritmusok segítségével tud helyhez kötött válaszokat adni. A szabványos technológia és az elérhető ár nagyban segíti az elterjedését, szemben a pár évvel ezelőtt egyeduralkodó egyedi megoldásokkal. Meglévő mobil alkalmazásokhoz könnyen integrálható, sikerességét már most rengeteg tanulmány bizonyítja.

A bemutatott múzeumi rendszer jelenleg egy előretelepített program, még nem tölthető az alkalmazás boltokból. Apple iPad-re került optimalizálásra, mivel a múzeum már rendelkezett ezen eszközökkel, így kézenfekvő volt az ibeacon rendszert leginkább támogató gyártó, az Apple cég termékeit használni.

www.locbee.com