belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
Ilyenek voltunk::  Beszámolónk az idei Közösségek Hetéről
A tavalyi eredményeket messze felülmúlva, 2021-ben 300 településről 400 programszervező közel 700 programmal csatlakozott az egy hetes rendezvénysorozathoz.
jelentkezési határidő: 2021. július 15., csütörtök, 23:59.: Felhívás Múzeumi Őszi Egyetemen való részvételre
2021. szeptember 13. és 17. között tartjuk a Múzeumi Őszi Egyetemet, melyre magyarországi és szlovákiai múzeumi szakemberek jelentkezését várjuk!
Hangolódjunk együtt:: Várhatóan idén is lesz Múzeumok Őszi Fesztiválja!
Még nem jelent meg a hivatalos felhívás, de a programokkal csatlakozni kívánó muzeális intézményeknek inspirációt és néhány hasznos tippet is adunk a tervezéshez!
Rakjuk a helyére együtt a múzeumi kirakós hiányzó darabjait! : Visszanézhető YouTube csatornánkon: Múzeumi online kirakós!
Mit érdemes folytatni és mit elhagyni az online és digitális múzeumi gyakorlatokból a pandémia elmúltával?
kutatási jelentés:: Hogyan értékelik a magyar látogatók a múzeumok koronavírus alatt folytatott online tevékenységét?
Ismerjük meg a„Hogyan fedezte fel Ön a múzeumi világ online tartalmait a világjárvány idején?” című lakossági kérdőívre adott több mit ezer válaszból kirajzolódó képet Berényi Marianna elemzése alapján.
Jelentkezési határidő: 2021. július 30.: Múzeumi középvezetőknek is ajánljuk!
Múzeumi menedzserképzés az esélyteremtő köznevelés szolgálatában címmel továbbképzést indítunk 2021. augusztus 30-tól. A 120 órás modulos képzésen hangsúlyos szerepet kap a vezetői kompetenciák fejlesztése.
képzési naptár: Színes továbbképzési kínálat a MOKK-tól 2021-ben is!
Múzeumi munkatársként vagy a kultúra területén dolgozó szakemberként fontosnak tartja, hogy lépést tartson, és folyamatosan bővítse ismereteit? A gyakorlati munkájában is jól hasznosítható tudáshoz szeretne jutni?
Tudáscsere online térben:: Lezajlott a IX. Országos és V. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia
2021. május 10-11-én plenáris előadásokat és kerekasztal-beszélgetést, majd különféle izgalmas szekciókat követhetett nyomon a szakmai közönség.
Oktatásszervezőt keresünk!: Kapcsolódj a MOKK-hoz!
Továbbképzéseink szervezéséhez keresünk olyan munkatársat, aki ilyen irányú tapasztalattal rendelkezik, és kedvet érez bekapcsolódni dinamikus oktatási csoportunk munkájába. A jelentkezés határideje: 2021. június 17.
Merjünk tanulni tanulni!: Youtube-on visszanézhető: Mesterségünk címere: múzeum negyedszer, online először! Teltház volt!
Online szakmai fórumunkon a múzeumi szférában dolgozók szakmai fejlődését szolgáló továbbképzésekről, a múzeumi szakmai továbbképzések jövőjéről, a felnőttképzés változásának hatásáról és az önképzésről is szó volt!
2021-ben is felmértük!: A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet és várható hatásai a hazai múzeumokban
2021. január 21. és február 8. között egy kibővített kérdőív kitöltésére kértük a hazai muzeális intézményeik vezetőit, akik közül 203-an adtak válaszokat kérdéseinkre.
megismételtük felmérésünket!: Online múzeumi tartalmak a digitális oktatás támogatására
2021. január 23. és. február 8. között az online múzeumi tartalmak köznevelési célú felhasználását vizsgáló tavalyi felmérésünket megismételtük, 100 fő pedagógus töltötte ki kérdőívünket. A válaszok elemzésével készült kutatási jelentés elérhető Tudástárunkban.
Merítsen Tudástárunkból! Mutatjuk az irányt!: Ismerje meg Múzeumi iránytű kiadványsorozatunkat!
A Múzeumi iránytű sorozat eddig megjelent kötetei online letölthetők Tudástárunkból.
adatbázis: Folyamatosan bővül digitális múzeumi tartalmakról szóló információkkal a Múzeumi a'la carte!
Muzeális intézménye virtuális sétát, digitális tárlatvezetést, élő szereplős videófilmet, esetleg pedagógusoknak szóló online segédanyagot kínál? Ossza meg velünk is fejlesztésének hírét, és tegye azt elérhető a Múzeumi a'la carte adatbázison keresztül.
projekt: Múzeumi szolgáltatás-fejlesztés határokon átívelő együttműködéssel
Múzeumi szakemberek továbbképzése, kulturális intézmények közötti együttműködések erősítése és országhatárokon átnyúló szolgáltatások fejlesztése céljával indult el a Határokon átívelő partnerség építése a jövő múzeumaiért elnevezésű projekt az Interreg Szlovákia – Magyarország Együttműködési Program keretében.
Idén sem maradhatott el! : Közösségek Hete 2021 beszámolók
Egy hét, amely rólunk, a településeinkről, közösségeinkről, értékeinkről szólt!
válaszaink TOP projektgazdák gyakran ismételt kérdéseire: Mit tesz a MOKK a TOP projektek támogatásáért?
A „Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás” projekt fenntartási időszakában is sokrétűen támogatjuk a Terület- és Településfejlesztés Operatív Program (TOP) projekteket.
Mit mutat a mérleg?: Családbarát Múzeum elismerés
Mennyire családbarát módon működik egy múzeum? A 2020-tól odaítélt elismeréssel önértékelésre és további fejlődésre buzdítjuk azokat a múzeumokat, amelyek kiemelt célcsoportjuknak a családokat tekintik.
Meríts tudástárunkból! : Múzeumozz a szobádból!
Digitális múzeum a digitális oktatás szolgálatában, kulturális közösségfejlesztés, hatékony múzeumi szocializáció. Módszertani témáinkhoz kapcsolódó fejlesztések kiadványok, információk.
hálózat: Múzeumi koordinátori hálózat
Országos lefedettség és információáramlás megyeszerte működő múzeumi koordinátoraink révén.
A mi múzeumunk - projekthírek: Tudjon meg többet projektünkről!
A "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" projekt keretében kutatások, módszertani fejlesztések, mintaprojektek, képzések és szakmai disszemináció az esélyegyenlőség szerepének növelése, a hátrányos helyzetűek felzárkóztatása és a kulturális javakhoz való egyenlő hozzáférés lehetőségének megteremtése érdekében.
Tudástár: Tudástár
Szakmai kiadványoktól kezdve, a jó gyakorlatokat bemutató dolgozatokon át a tájékozódást segítő szakirodalmi ajánlóig mindent egy helyen megtalál!