belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Vidám úttörő

Mint a mókus fenn a fán,
Az úttörő oly vidám,
Ajkáról ki sem fogy a nóta.
Ha tábort üt valahol,
Sok kis pajtás így dalol,
Fújja estig kora reggel óta.

Refrén. ||: Évek szállanak a nyári fák alatt,
Oly vidám az ének.
Boldog dallama így önti dalba ma:
Csuda jó, gyönyörű az élet. :||

Fürgén, mint a könnyű szél,
Gyorsan jár és messze ér,
Nincs túra, ami kifog rajta.
Hívja erdő nyári rét,
Vígan marsol, jól kilép,
És a szemét mindig nyitva tartja.
Refrén.

Mint testvér, vagy hű barát,
Megsegít, ha bajban lát,
Munkában alig akad párja.
Hol szöget ver, hol meg főz,
Mindent megtesz, amit győz,
És a helyét mindenütt megállja.
Refrén.

Rendületlenül

A Göcseji Múzeum magyarországi szocializmus évtizedeit bemutató sorozatának újabb állomása, az „Előre a szocializmus útján…” – Így éltünk a hetvenes években című kiállítás a Kádár János nevével fémjelzett puha diktatúra fénykorába, az 1970-es évek hétköznapjainak világába kalauzolja a látogatókat. Abba az évtizedbe, amelyben a hatalom a rendszer alapjainak elfogadásáért az anyagi gyarapodás lehetőségét kínálta fel az ország lakóinak.

A kiállítás - a sorozat már kialakult gyakorlatának megfelelően - elsősorban enteriőrök és exteriőrök segítségével idézi meg a korszakot; a hétköznapi élet olyan színtereit jelenítettük meg, amelyek a jellegzetes tárgykultúra bemutatásán túl „mesélnek” az évtized sajátosságairól, társadalmi viszonyairól, szokásairól.

Rendületlenül

A kiállítás kurátora a hatalomhoz köthető helyszínként május elsejei felvonulást jelenített meg a dísztribünt őrző munkásőrrel és ifjú gárdistával, valamint felvonuló, táblát és zászlót vivő párral.

A teljes foglalkoztatást szimbolizáló „munkahely” egy iroda, ahol Zalaegerszeg egyik első számítógépét, a Practicomp 4000-et állítottuk ki a lyukszalaggal működő adat-előkészítő berendezéssel, amelyet ekkor még ügyviteli feladatok ellátására használtak.

A fusizásra berendezett garázs legfontosabb tárgya az a csettegő, amelyet a kényszer szülte kreativitás alkotott, hogy a háztáji gazdaságok szállítási szükségleteit megoldja.

A korabeli szórakozási lehetőségek egyikét idézi a presszó, ahol a műbőr bevonatú széken ülő divatos lány színpompás banánszoknyát visel fűzős lakkcsizmával.

Az utcán a népszerű Babetta motort és a Csepel Camping kerékpárt állították ki. A babakocsit toló anyukán az évtized emblematikus ruhadarabja, a dzsörzé ruha látható.

Az évtizedben megjelenő demográfiai problémák érzékeltetésére bölcsőde enteriőr szolgál, a mára már elavult bútorokkal, szegényesnek, színtelennek tűnő játékokkal.

A gyerekek, fiatalok nyári vakációjának eltöltését szolgálták az ifjúsági-és úttörőtáborok. Jellegzetes berendezésük, az emeletes vaságy is látható kiállításunkban, továbbá minden olyan tárgy, amely egy jó emlékű táborozáshoz nélkülözhetetlen volt: a fürdőruhától a forrónadrágig, a Mézga családos logikai játéktól a tollas ütőig, a gyöngyös pénztárcától a BRG kazettás magnetofonig.

A korszakban épített kockaház nagyszobáját a Zala Bútorgyár Freddy III. szekrénysorával rendezték be, tetején márkás alkoholos üvegekkel, a falakon jellegzetes kézimunkákkal: subával, makraméval, s az ekkora már a legtöbb háztartásban megtalálható televízióval.

A kiállításban bemutatott tárgyak, tárgy-együttesek mellett filmek, filmrészletek, rock- és pol-beat dalok idézik meg a korszak eseményeit, hangulatát, egészítik ki a korról szóló információkat.

A kiállítás kurátora: Béres Katalin történész-muzeológus

Rendületlenül

Bővebben minderről a Göcseji Múzeum honlapján.

A kiállítás 2013. április 17-től 2013. október 27-ig látogatható.

A kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai program: "Így éltek a '70-s években". A diákok a tárlatvezetés során játékos formában (fogalomismeret párosító kártyákkal, csasztuska írás daltanulás, tábori élet felidézése, zászlófelvonás) ismerkednek meg az 1970-es éveket idéző korszakkal.