belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Amiről nem beszélünk, az nincs is

A múzeumi munka során az egyik legfontosabb szempont, hogy lássunk a látogatók szemével, ugyanis nagyrészt a múzeum kommunikációjától függ az, hogy jönnek-e a látogatók a múzeumunkba, és mennyien. Éppen ezért nagyon fontos szerepe van a múzeumi kommunikációs tevékenységnek abban, hogy pozitívan befolyásolja a múzeumlátogatást.

E szakmai szempontot szem előtt tartva szerveztük meg 2013. május 28-31. és június 4-7. között a Múzeumi kommunikáció az oktatás szolgálatában (MKO60) című képzésünket.

Mivel a kommunikációs képzés alaptézise szerint minden kommunikál, ezért a tanfolyam során górcső alá vettük a múzeumi kommunikáció minden egyes területét, azzal a céllal, hogy a két hét alatt külön-külön vizsgált részek kerek egésszé álljanak össze. Ennek a kerek egésznek az egyes szeletei (a teljesség igénye nélkül): a kiállítás, a múzeum információs rendszere, mely a látogatói eligazodást segíti, látogatói elégedettségvizsgálat, PR, online felületek, frontszemélyzet, oktatási célú múzeumi kiadványok, kiadványstratégia, sajtótevékenység, média kapcsolatok.

„Amiről nem beszélünk, az nincs is

A mostani képzés különlegességét az adta, hogy majdnem egy egész kollektíva – hét hallgató – érkezett egyazon múzeumtól, bár különféle szakterületekről. Reméljük, hogy a mostani képzésük hallgatói, s köztük a Savaria Múzeum munkatársai a MOKK-nál megkapták a szükséges útravalót és inspirációt ahhoz, hogy a jövőben képesek legyenek közösen gondolkodni, és tenni intézményük hatékonyabb kommunikációjáért. Bízunk benne, hogy a képzésen elsajátított ismereteknek köszönhetően mindnyájan rálelnek arra a részfeladatra saját szakterületükön belül, amellyel még eredményesebben tudják szolgálni múzeumuk image-ét.

Természetesen hosszabb időre van szükség, hogy a képzésen szerzett ismeretek beérjenek, és gyakorlattá válva megtermékenyítőleg hassanak egy-egy hazai múzeum életére, de némi előzetes bizakodásra a képzés hatására született hallgatói vélemények már mindenképpen okot adnak:

Számomra teljes szemléletváltozást hozott, lévén, hogy nem vagyok kommunikációs szakember (történész-muzeológusként dolgozom a múzeumban), de most már feladatomnak érzem a múzeumért történő kommunikációban való részvételt.”

Nagyon élveztem a képzést, sok új ötlettel lettem gazdagabb. Frontszemélyzetként lehetőséget kaptam, hogy a munkámban még jobb legyek.”

Sokkal többet kaptam a képzéstől, mint amire számítottam előtte: szemléletváltás a múzeumi kommunikáció terén, ötletek, amit a múzeumpedagógiai foglalkozás során hasznosítani tudok, ötletek múzeumi kiadványokhoz. Ezen kívül a társaság és hangulat is nagyon jó volt.”

Elsik Edina

oktatási referens


Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

26

KEDD

eseménynaptár


  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 02
  hétfő
 
ÚJ MÚZEUMI IRÁNYOK 7.0 Veszprémben
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben