belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

IX. Múzeumpedagógiai évnyitó a Bihari Múzeumban

A közel egy évtizedes hagyománynak megfelelően ebben az évben is kitárta kapuit a Bihari Múzeum s invitálta a járás általános iskoláinak igazgatóit és pedagógusait egy közös eszmecserére. Az idei program a „Múzeumok Mindenkinek” Program – Múzeum okoktatási-képzési szerepének erősítése – Központi módszertani fejlesztés című projekt fenntartási időszakában valósult meg.

Kapornai Judit a Berettyóújfalui Tankerületi Központ igazgatója bevezető előadásában felidézte a tankerület és a Bihari Múzeum több éves kitűnő munkakapcsolatát. Annak idején a múzeum TÁMOP-os projektjének keretében indult a közös munka és a minden tanév eleji találkozások sorozata. Azóta átalakult a közoktatási rendszer is, s mára eljutottunk odáig, hogy a berettyó-újfalui tankerület 4 járásának 4 múzeumában a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ két megyei múzeumi koordinátorával (Kállai Irén, Korompainé Mocsnik Marianna) közösen szervezte meg 4 múzeumpedagógiai évnyitót, 19-én délelőtt Létavértesen, délután Ebesen, 20-án délelőtt Püspökladányban és délután Berettyóújfaluban. Már a múlt tanév végére sikerült elérni, hogy a tankerület 4000 diákja jutott el múzeumpedagógiai foglalkozásokra. A pedagógusok tapasztalatai azt bizonyítják, hogy a tankerület által anyagilag is támogatott múzeumlátogatások és az iskolai környezetben a muzeológusok által tartott foglalkozások népszerűek és hasznosak voltak az oktatásban.

Az új tanévben ismét lehetőséget kapnak a tankerülethez tartozó 4 járás iskolái, illetve 4000 diákjuk, hogy BTK által finanszírozott foglalkozásokat immáron több múzeumban, gyűjteményben, kiállítóhelyen igénybe vegyék, ezzel is népszerűsítve a muzeális intézmények kínálatát. Kállai Irén megyei múzeumi koordinátor előadásában felhívta a pedagógusok figyelmét az akkreditált képzésekre, amelyek segítséget nyújtanak az érdeklődő pedagógusoknak a múzeumi anyagok megismeréséhez, tanórai hasznosításához, tanórán kívüli oktatási lehetőségek megszervezéséhez.

Kiemelte a MOKK pedagógusok számára is hasznos honlapját, s az azon belül működő Múzeumi a’la carte felületet. Kiemelte, hogy országosan is egyedülálló és példamutató az a szoros együttműködés, kapcsolat és az az anyagi támogatás, amely a Berettyóújfalui Tankerületi Központ és a berettyóújfalui és a szomszédos járások múzeumai között az utóbbi időben kialakult.

Ezt követően a hagyományoknak megfelelően került sor ünnepélyes keretek között a „Bihari Múzeumért” díj átadására, amellyel a legaktívabb múzeumlátogató pedagógusnak köszöni meg a múzeumunk a munkáját. A díjat idén Motkóné Szabó Csilla a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Eötvös József Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája történelem– könyvtár szakos pedagógusa kapta.

A Bihari Múzeum ezúttal is gazdag ajánlattal várta a 27 intézményből érkező pedagógusokat, amelyet Korompainé Mocsnik Marianna múzeumvezető ismertetett és egyúttal felhívta a pedagógusok figyelmét a közelgő Múzeumok Őszi Fesztiválja programjaira is, amelyek újabb lehetőségeket tartogatnak az iskolák számára.

Ezt követően Szémánné Veres Gabriella irodalmi muzeológus bemutatta a múzeum Arany János születésének 200. évfordulójára készült új időszaki kiállítását és múzeumpedagógiai füzetét.

Végül mindenki megismerhette a Karacs Ferenc Múzeum (Püspökladány), Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény (Létavértes), Gazdaház (Hajdúszoboszló), Helytörténeti Gyűjtemény (Hajdúsámson), Széchényi Ferenc Tájmúzeum (Ebes), Mezőgazdasági Hagyományok Gyűjteménye (Nagyrábé) szórólapjait, múzeumpedagógiai kínálatát is.

Kállai Irén megyei múzeumi koordinátor

forrás: Bihari Hírlap A Berettyó Kulturális Központ Médiacsoport kiadványa | XXVII. évfolyam 9. szám | 2017. október