belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Kalandra fel! Múzeumi élmény középiskolásoknak

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programjai között évek óta ott szerepel a 16+ korosztályt megszólító tematika, de nem könnyű feladat a múzeumnak a korosztály érdeklődédét felkeltő rendezvényt szervezniük.

2015-ben megváltoztattuk a tematika elnevezését, (16+ múzeumi találkozások – Rejtély a múzeumban), és hogy segítséget nyújtsunk a múzeumoknak, készítettünk egy középiskolások körében is sikeres múzeumi programokból álló összeállítást gondolatébresztőnek.

A tavalyi rendezvényen néhány múzeum már szervezett olyan programot, melyen a napjainkban nagy népszerűségnek örvendő kaland-kereső, rejtvényfejtős játékot vették alapul - ilyen volt a Ferenczy Múzeum rendezvénye is. Ők egy különleges és izgalmas játékot ajánlottak a családoknak, amelyben a csapatok közösen, teremről teremre haladva oldották meg a kiállítással kapcsolatos feladatokat. Minden csapat számára, amelyik sikeresen megfejette az adott terem feladványait és megtalálta az elrejtett tárgyakat, kinyílt a szobaajtó, átléphettek a következő terembe és folytathatták a feladatok megoldását. A program abszolút sikernek bizonyult, hiszen a közös, család- és csapatépítő jellegű játék a kiállítás megismerésének egy egészen újszerű módját tette lehetővé.

A Kemenes Vulkánpark a "para-parkok" mintájára egy kalandos pályává alakította át az épületet. A játékra jelentkezőket kábelkötegelővel kötözték össze, hogy aztán a kiállításhoz kapcsolódó, logikát megmozgató feladatok megoldásával kiszabadulhassanak.

A Magyar Nemzeti Múzeum kínálatában is szerepelt hasonló játék: a Kincskereső családi nap keretében a résztvevők egy kézhez kapott térkép alapján az állandó kiállításokban kereshették a kincseket. A kaland során állomásról állomásra – felfedezve a múzeum kincseit, megoldva a rejtélyeket – juthattak el a mesés kincshez, a kincses ládához és megkaphatták a benne rejlő meglepetés-ajándékot.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvényein kívül is akadnak olyan programok, melyek nem mindennapi módon, a kreativitás, logikát középpontba helyezve igyekeznek bevonni a látogatókat a kiállítás megismerésébe.
A Soproni Múzeum már évekkel ezelőtt elindította „A zene fogságában – Szabadulj ki a Liszt Szalonból!” című szabadulós kalandjátékát, melynek célja, hogy a minimum két, maximum hat fős csapatok, baráti társaságok a különböző feladványok (lakatfeltörés, számzár fejtés, rejtett tárgyak és a zeneszerző titkainak felkutatása) segítségével egy órán belül kijussanak a Liszt Ferencről elnevezett szalonból.

A Sziklakórház Atombunker Múzeum két interaktív játékkal is várja az érdeklődőket. Az egyik programon lehetőség van eljátszani a polgári védelmi protokollt, melyet atomcsapás esetén kellett a személyzetnek végrehajtania a kórházban. A szakmai alapismertető után a résztvevőknek a 40 évvel ezelőtti infrastruktúrában túlélési stratégiát kell egyeztetni, megszervezni a következő 72 óra tennivalóit, gondoskodni a csapat elhelyezéséről, élelmezéséről, majd a várható helyzetekre felkészülni. Másik programjuk egy kémjáték, mely során a játékosok bepillantást nyerhetnek a kémek rejtélyekkel teli, izgalmas világába. A csapatoknak először egy kiképzésen kell részt venniük, ahol a kémkedéshez elengedhetetlen tudásra és képességekre tehetnek szert, ezután pedig kapnak egy küldetést. A játékot az a csapat nyeri, amelyik a játék során a legtöbb gyémántot szerzi és sikeresen kirakja a feladatok teljesítésért járó alaprajzrészletet.

A Nagytétényi Kastélymúzeum múzeumpedagógiai foglalkozásai között szintén szerepel olyan múzeumi óra, mely a történelem élményszerű feldolgozását helyezi előtérbe. A középiskolás diákok a 18-19. század történelmét élményszerűen feldolgozhatják fel, így bővítve az iskolában szerzett történelmi, kultúrtörténeti, és irodalmi ismereteiket. A diákok egy izgalmas detektív történet szereplőiként végigjárhatják a 18-19. század bútorait bemutató kiállítás termeit, miközben nemcsak a korabeli történelmi múlt eseményei tárulnak fel, hanem az adott korra jellemző bútorok elmés szerkezetei, titkos fiókjai is.

Reméljük, sikerült kedvet csinálni a 16+ programok szervezéséhez, és ötleteket adni a "régi-új" őszi fesztiválos tematikához!