belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Litográfia (nem csak) kezdőknek

Toulouse-Lautrec világa. Litográfiák a Szépművészeti Múzeumban (1891–1901) címmel időszaki kiállítás nyílik április 29-én a Szépművészeti Múzeumban a művész születésének 150. évfordulója alkalmából. A tárlaton a Szépművészeti Múzeum gazdag Grafikai Gyűjteményéből látható válogatás nyolc tematika (Párizsi éjszakák jellegzetes alakjai, Sztárok, színházak, nyilvános házak, kottacímlapok, lóverseny, baráti megrendelésre született művek és a Szépművészeti Múzeum Lautrec-kollekciójának születéséhez kötődő dokumetumok) köré csoportosítva.

Litográfia (nem csak) kezdőknek

A kiállítás különlegessége, hogy a budapesti Lautrec-gyűjtemény ilyen nagyságú szegmense – mintegy százhetven mű – eddig egyetlen alkalommal, 1964-ben volt látható a Szépművészeti Múzeumban. A tárlaton Lautrec művein és korabeli fotókon túl a „belle epoque” Párizsát olyan kuriózumok keltik életre, mint az 1900 körül született mozgófilmek és hangfelvételek, amelyeken Lautrec műveinek szereplőit ismerhetjük fel.

További érdekesség, hogy a MOME TEchlabor közreműködésével egy "Litográfia kezdőknek" című alkalmazás is készült a tárlathoz, mely által bárki interaktív módon ismerkedhet a litográfia, azaz kőnyomat készítés folyamatával, és akár még Lautrec plakátjait is szabadon átszínezheti.

A kiállítás restaurátori gyakorlatába betekintő videó itt érhető el.

forrás: szepmuveszeti.hu