belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
?Ha tetszett a kiállítás, a csillagra kattintva értékelheti. A kiállítást a Facebookon is ajánlhatja a Facebook Tetszik gomb segítségével. Kérjük, az oldal alján írja meg véleményét vagy tekintse meg, mások hogyan vélekedtek a kiállításról
A történelem sodrában - Lakosságcsere a Dél-Dunántúlon az 1940-es években

Hogyan kerültek bukovinai székelyek Andrásfalváról a völgységi Hidasra? Mi történt a falu sváb lakóival? Ezekre a kérdésekre keressük a választ a II. világháborút követő migráció idejéből ránk maradt családi történetek, személyes sorsok megismerésén keresztül.


Helyszín: Szentendre, Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Sztaravodai út 75.

Célcsoport: általános iskolások, családok, felnőttek, nyugdíjasok


Bővebb infromáció: http://skanzen.hu/hu/latogatas/jo-tudni/jegyarak


Jegyárak:

http://skanzen.hu/hu/latogatas/jo-tudni/jegyarak

Kapcsolódó foglalkozás:

Maria és Julis

Címkék:

MÁV-kedvezmény

A történelem sodrában - Lakosságcsere a Dél-Dunántúlon az 1940-es években címmel újragondolt állandó kiállítás várja a látogatókat Skanzen Dél-Dunántúl tájegységének Hidasi lakóházában.

 

A II. világháborút követő időszak egyik fontos, sokakat érintő eseményét a különböző népcsoportok politikai erőszakkal végrehajtott telepítései jelentették. A magyarországi németeket – hasonlóan a csehszlovákiai és lengyelországi németekhez – a háborúért kollektívan vonták felelősségre, és 1946-1948 között jelentős részüket Nyugat-, illetve Kelet-Németországba telepítették ki. A bukovinai székelyeket még 1941-ben telepítették át jobb jövő reményében a Jugoszláviától akkor visszacsatolt Bácskába, ahonnan azonban 1944 őszén a háború forgatagában el kellett menekülniük. A székelyek és az 1947-48-ban Csehszlovákiából szintén kollektív bűnösség elve alapján kitelepített felvidéki magyarok egy része Tolna és Baranya megyék korábban németek lakta településeire került.

 

A megrázó események sokáig feloldhatatlan ellentéteket szítottak a különböző népcsoportok kényszerűségből egy településre sodort lakói között. Habár napjainkra ezek a konfliktusok látszólag megszűntek, az eseményeket átélt személyek közül sokan még mindig magukban hordozzák az őket ért sebeket.

 

A hidasi lakóház építői nem sejthették, hogy 1945-ben otthonuk, majd hazájuk elhagyására kényszerülnek. Fejenként 1kg zsír, 2 kg húst, 7 kg lisztet, kenyeret vagy tésztafélét, 2 kg hüvelyest, 8 kg burgonyát, némi ruha- és ágyneműt, kéziszerszámot és háztartási felszerelést vihettek magukkal. A ház jószágaival, bútoraival egy távoli otthonából szintén kiűzött bukovinai székely család tulajdonába került. A beköltöző andrásfalvi Biszak család a meneküléskor csupán a festett menyasszonyi ládát, ruhaneműt és a szövőszéket tudta magával vinni.


Nyitva tartás:

http://skanzen.hu/hu/latogatas/jo-tudni/nyitvatartasTovábbi kereséshez válasszon régiót, dátumot, kiállítást vagy közönségprogramot:

ÉV

HÓNAP

NAP

KIÁLLÍTÁSOK
KÖZÖNSÉGPROGRAMOK
KERESÉS
Határon túli kiállítások Határon túli közönségprogramok

À la carte múzeumok listája

Határon túli múzeumok

Szakképzéshez kapcsolódó múzeumi foglalkozások

Iskolai közösségi szolgálat múzeumban

Képzések pedagógusoknak, óvodapedagógusoknak, pedagógusjelölteknek

Önkéntes munka múzeumban

Ünnepekhez, jeles napokhoz kapcsolódó közönségprogramok

 

Regisztráció és szerkesztőfelület múzeumoknak

KultúrBónusz