belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
?Ha tetszett a kiállítás, a csillagra kattintva értékelheti. A kiállítást a Facebookon is ajánlhatja a Facebook Tetszik gomb segítségével. Kérjük, az oldal alján írja meg véleményét vagy tekintse meg, mások hogyan vélekedtek a kiállításról
Kisalföld – Polgárosuló parasztok

A Skanzen Kisalföld tájegysége 8 portát, egy méhest, egy kovácsműhelyt, egy tiprómalmot és egy katolikus kápolnát foglal magában. Magyarország északnyugati részét bemutató tájegység példája hazánk etnikai, vallási sokszínűségének.


Helyszín: Szentendre, Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Sztaravodai út 75.


A múzeumi tájegység két szemközti házsorának épületei határozottan eltérnek egymástól: az egyik oldalon téglából épült, módos házak, a másik oldalon szerényebb, földfalú, nád- és zsúpfedésű épületek állnak. A kiállítás a Kisalföld gazdagon tagolt néprajzi képét igyekszik hagyományaiban és változásaiban megmutatni.
A táj történeti határvonalai a jelenlegi országhatáron kívül húzódnak. A 18. századtól Pozsony, Moson, Nyitra, Komárom, Bars, Győr, Sopron történeti megyék területének alföldi jellegű részeit jelölték Kisalföld tájnévvel.
A Kisalföld magában foglalja a Duna és mellékfolyói által szabdalt síkságot (pl. Szigetköz, Csallóköz) és a környező dombvidéket. Gazdasági és kulturális fejlettsége kedvező elhelyezkedésének és jó földjének köszönhető. Termékeny talaján gabonát, napsütötte dombjain gyümölcsöt és szőlőt termesztettek. Gazdag vízi világa következtében halászata is számottevő volt. Az ártéri legelőkön folytatott szénatermelésen jelentős nagyállattartás, tejfeldolgozás és sajtkészítés alapult. Jó közlekedési és közeli értékesítési lehetőségei (Bécs, Pozsony) miatt a Kárpát-medence észak-nyugati kereskedelmi kapujává vált, ahol változások is gyakrabban érték a népi kultúrát. Sok ipari termék és import áru épült be a hagyományos rendbe, például a viseletbe és a gazdálkodás eszközei közé. A piacra termelő gazdák – a magyaróvári, fertődi és nagycenki uradalmak példáját követve – nyitottak voltak az újításokra. A helyi Bokor és Kühne gépgyárak termékei révén idejekorán lehetőség nyílt a mezőgazdasági munkák gépesítésére. A gazdasági fejlődés azonban nem érintette egyenlően a Kisalföld valamennyi táját. Az elzárt, rosszabb talajú területeken és a tájegység török pusztításoknak kitett keleti felében sokáig fennmaradtak az életmód és az építészet régies elemei. A terület vízrendezésére és a Hanság lecsapolására is csak a 19-20. században került sor.
A Kisalföld a 10-11. századtól a magyarság egyik legjelentősebb összefüggő települési területe volt. A táj etnikai képét a 13. századtól németek, később a török elől menekülő horvátok gazdagították. A 18. századi német betelepítések is erőteljesen formálták a Kisalföld népességének összetételét. Az itt lakók túlnyomó része római katolikus vallású, de jelentős az evangélikusok aránya is.
Győr közelében, Nagycenken született gróf Széchenyi István, a „legnagyobb magyar”. Pannonhalma bencés apátsága és a Fertő-kultúrtáj ma a Világörökség része. A Kisalföld híres a férfiak csoportos táncáról, a verbunkról, és itt maradt meg legtovább a serdülőkorból felnőttkorba átlépő fiatalok megünneplésének szokása, a legényavatás.


Nyitva tartás:

március 30 - október 27. kedd-vasárnap 9.00-17.00 óra október 28 - március 30. szombat-vasárnap 10.00-16.00 óra


Zárva tartás:

március 30 - október 27. hétfő október 28 - március 30. hétfőtől péntekigTovábbi kereséshez válasszon régiót, dátumot, kiállítást vagy közönségprogramot:

ÉV

HÓNAP

NAP

KIÁLLÍTÁSOK
KÖZÖNSÉGPROGRAMOK
KERESÉS
Határon túli kiállítások Határon túli közönségprogramok

À la carte múzeumok listája

Határon túli múzeumok

Szakképzéshez kapcsolódó múzeumi foglalkozások

Iskolai közösségi szolgálat múzeumban

Képzések pedagógusoknak, óvodapedagógusoknak, pedagógusjelölteknek

Önkéntes munka múzeumban

Ünnepekhez, jeles napokhoz kapcsolódó közönségprogramok

 

Regisztráció és szerkesztőfelület múzeumoknak

KultúrBónusz