Miből és hogyan készült a kenyér az évszázadok folyamán? Hogyan kerül minden nap az asztalunkra? Mit tehetünk mi azért, hogy egészségesebben táplálkozzunk?
Helyszín: Szentendre, Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Sztaravodai út 75.
Program időtartama: max. 90 perc
Célcsoport: általános iskolások, értelmi sérültek, siketek és nagyothallók, középiskolások, óvodások
A foglalkozáson a fenti kérdésekre választ keresve megnézzük a szántóföldet, majd megismerkedünk a gabonatermesztés és a kenyérsütés eszközeivel, a kemence felfűtésének technikájával. Lisztből tésztát dagasztunk és cipókat formázunk, majd a megkelt tésztát kisütjük a kemencében. Amíg sülnek a cipók, a gyerekek a közeli malmot is megtekinthetik. Az adalékanyagoktól mentes kenyér akár otthon is elkészíthető, és az így kapott mindennapi kenyér már egy fontos lépés az egészséges táplálkozás felé.
1900 Ft
Megrendelés:
Hegedűs Katalin | oktatas@skanzen.hu | 06 30/655-2536 |
Kisalföld – Polgárosuló parasztok
Munkák a házban és a ház körül
Ráhel, János, Jákob és a színésznő
Higiénia a XX. századi Magyarországon
Néphagyomány-éltető tábor óvodapedagógusoknak
FAZEKAS TÁBOR - 2022. július 18-22.
Heted7 nyári napközis táborok 2022
FAMŰVES TÁBOR 2022. július 18-22.
Tájegységek - Állandó szabadtéri kiállítás
Felső-Tiszavidék – Árvíz és építkezés
Alföldi mezőváros – Mesterek, mesterségek
Nyugat-Dunántúl - A nyugati végek dicsérete
Bakony, Balaton-felvidék – Pannon kőtenger
Dél-Dunántúl - Családtörténetek
Felföldi mezőváros - Életképek Tokaj-Hegyaljáról
Észak-magyarországi falu tájegység
A történelem sodrában - Lakosságcsere a Dél-Dunántúlon az 1940-es években
Csak egy „kis munka” - falusiak Málenkij roboton a II. világháború végén
Szent Márton Újborfesztivál és Libator
Adventi készülődés és Mikulás-várás
Szent Mihály-napi Népművészeti Fesztivál
„Néphagyomány-éltetés az óvodai nevelésben”
Szakmai programok pedagógusoknak
Pedagógusok múzeumhasználati és múzeumpedagógiai módszertani alapképzése (PM30B)