belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A részletes program itt érhető el.

Szakmai szemmel – regionális workshop a Kecskeméti Katona József Múzeumban

Merinu Éva Bács – Kiskun megyei múzeumi koordinátorunk szervezésében Szakmai szemmel címmel valósult meg regionális workshop Kecskeméten 2017. december 4-én a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” EFOP-3.3.3- VEKOP-16- 2016-00001 projekt keretében.

A kecskeméti Orvos és Gyógyszerészettörténeti Gyűjtemény és a Duna Melléki Református Egyházkerület Ráday Múzeumának munkatársai is közreműködtek az eseményen, melynek az volt a célja, hogy megismertesse a múzeumi kollégákkal a két kecskeméti múzeum szakképzéshez kapcsolódó gyakorlati módszereit, valamint más megyék múzeumpedagógiai jó gyakorlatait is népszerűsítse.

A múzeumi ismeretátadással és közönségszolgálattal foglalkozó kecskeméti és szolnoki szakemberek a Kecskemét központjában található Orvos- és Gyógyszerészettörténeti Gyűjteményben (OTGY) találkoztak, ahol a program első részére is sor került. Először Mészáros Ágnes néprajzkutató, gyűjteményvezető nyújtott betekintést a szakmúzeum állandó és új, időszaki kiállításainak gyűjteményi egységeibe. A vendégek megtudhatták azt is, hogy a tárlat megújításának tervezési folyamata jelenleg már zajlik. Egy vitafórum keretében szó volt az OTGY kiállításainak az egészségügyi szakképzésben résztvevők számára történő hasznosításáról is.

Ezután a baráti „szomszéd vár”, a szolnoki Damjanich János Múzeum jelen lévő munkatársai közül Pató Mária osztályvezető, múzeumpedagógus, megyei múzeumi koordinátort mutatott be „prezit” az új vándorokiállításnak szánt avar kori tárlat elmúlt hetekben teljes gőzzel zajló előkészületeiről. Mária örömmel számolt be a dél- és észak-alföldi múzeumok szoros és hosszú évekre visszanyúló önzetlen összefogásának néhány jellemző példájáról is, és az olykor még ma is mostohán kezelt múzeumpedagógia és kommunikáció jó gyakorlataira is kitért.

A Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Múzeuma volt a találkozó másik állomása, ahol Dr. Kozmácsné Dr. Fogarasi Zsuzsanna igazgató asszony adott rövid tájékoztatót az intézmény küldetéséről, valamint az előző évek megfeszített munkájának gyümölcséről, a minőségi munkának teret és jobb lehetőségeket nyújtó körülményekről és a közeli tervekről. Stílszerűen a múzeum felújított és már egy ideje állandó használatba vett látványraktára, illetve az Ötvös Nagy Ferenc restaurátor, ötvösművész által vezetett, speciális kézműves foglalkozásoknak ideális feltételeket biztosító alkotó műhely volt a beavató jellegű szakmai délután helyszíne.

A workshop már a múzeumok ünnepi készülődéséről is szóló baráti beszélgetés közepette zárult a házigazda, Merinu Éva vezetésével.

Mészáros Ágnes és Merinu Éva

Pató Mária
Dr. Kozmácsné Dr. Fogarasi Zsuzsanna