belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Tájházaink vendégségben a Skanzenben

A magyarországi és határon túli magyar tájházak közösségeinek hagyományteremtő, bemutatkozó fesztiválját 2017. szeptember 23-án első alkalommal rendezzük meg az idén alapításának 50. születésnapját ünneplő szentendrei Skanzenben. A program a Szabadtéri Néprajzi Múzeum 2017. április 1-től működő önálló szervezeti egységének, a Magyarországi Tájházak Központi Igazgatóságának (MTKI) bemutatkozó országos rendezvénye. A szakmai és a közönség számára egyaránt nyitott program keretében lehetőség nyílik rá, hogy felhívjuk a figyelmet a magyarországi tájházhálózat jelentőségére, az ország nagy régióiból és a határon túlról érkező tájházak élményt nyújtó megjelenésére.

A magyarországi tájházhálózat 2000-ben felkerült a világörökség Várományosi Listára, ami azt mutatja, hogy nemcsak Európában, hanem más kontinenseken is különlegességnek számít a helyben megőrzött népi építészetnek ez a magyarországi láncolata. A tájház a helyi népi építészeti értékeket hiteles módon megjelenítő épületben elhelyezett, enteriőrökbe szervezett muzeális gyűjtemény, amely egyúttal a múzeumi bemutatásnak és a helyi közösség kapcsolatának sajátos módját is képviseli.

A tájházak a kis települések „kincsestáraiként” nemcsak bemutató helyei a helyben megőrzött népi építészetnek és a néprajzi tárgyaknak, hanem a település identitásának, a helyben élők lokálpatriotizmusának is fontos megjelenési lehetőségei is. A tájházak a civilségnek ugyancsak jelképei, ugyanis számtalan tájház létrehozását helyi közösségek kezdeményezték és jelenleg is működtetik, támogatják azt. Magyarországon közel négyszáz tájház található, de ha hozzávesszük a határon túli magyar vonatkozású tájházakat, akár a fél ezret is elérheti a számuk.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum szervezeti keretein belül működő Magyarországi Tájházak Központi Igazgatóságának fő feladata a tájházhálózat szakmai támogatása, a tájházakat működtető önkormányzatok és civil szervezetek, magánszemélyek segítése, valamint a pályázati források eléréséhez történő felkészítés és tanácsadás a szakszerű működtetéshez. A műtárgyvédelem, a nyilvántartás és a műemlék épület karbantartása sok terhet ró a fenntartókra, ezért az Igazgatóság tervei szerint szaktanácsadói szolgálat létrehozásával és a jövőben tájházi mentorhálózat működtetésével is támogatja majd a tájházak gondozóit.

A Tájházszövetséggel szoros együttműködésben munkálkodó Igazgatóság nemcsak az anyagi források eléréséhez kíván segítséget nyújtani, hanem a tájházakban tevékenykedő szakmailag felkészült szakember gárda kialakításához is. Ezért képzéseket indít el, információs napokat szervez az ország több pontján, valamint részt vállal a következő nemzedék képzésében is.

Tájházaink vendégségben a Skanzenben

A szentendrei Skanzenben megvalósuló rendezvényt, mely találkozásra hívja a határon belül és kívül található tájházakat, azzal a céllal szervezzük, hogy ez a nap legyen a jövőben a tájházak ünnepnapja. Ezért a Skanzen jubileumához kapcsolódva olyan tájházakat hívunk meg, akik ebben az évben ünneplik 10-20-30-40-50 éves fennállásukat. Meghívottjaink között olyan települési közösségek is szerepelnek, ahonnan a Skanzennek épületei származnak. A tájházakra és vidékükre jellemző tevékenységekből, hagyományokból álló programok nem csupán szakmai tartalmasak, de érdekesek és hangulatosak is lesznek.

A tájházas napon megelevenedik a boldogi lakodalmas, és együtt rophatjuk a táncot a bogyiszlóiakkal. Míg a Dunaszentbenedeki Tájházból érkezők paprikafűzést tanítanak, és az Endrődi Tájház képviselői csizmakészítést mutatnak be, addig a Cigándi Tájház üstjeiben a finom cigándi szilvalekvár fő. A Kiskőrösi Szlovák Tájház közössége közös éneklésre csalogatja a vendékeket, az Algyői Tájház sátrában gyógynövény teákat kortyolgathatnak a látogatók. A Harkai lakóház udvarán található bábszínházba, a népmesék varázslatos világába hívják a gyerekeket a szegedi Napsugaras Tájház munkatársai.

A „Tájházak utcája” a szilsárkányi kovácsműhely melletti téren található majd, ahol a rendezvényre érkező minden tájház képviselői elhelyezhetik bemutatkozó kiadványaikat, szórólapjaikat, és a nap folyamán hasznos információkat nyújtanak tájházaikról.

A rendezvényen meghirdetjük a „Tájházaink almafája” című programot, ennek keretében arra kérjük a bemutatkozó tájházakat, hogy a tájegységükre, vidékükre jellemző almafajtákból hozzanak kóstolót és hozzájuk kapcsolódó bemutató anyagokat. Egy-egy almafa szinte minden tájház udvarán megtalálható, szinte hozzátartozik az épülethez, a portához. A változatos magyar almakultúrából nyújt egy kis ízelítőt a program. Lesz majd itt csányi alma, ártéri foki alma, téli piros pogácsa alma, tombác alma, véralma és batul alma is. Természetesen minden almát meg lehet kóstolni és kiválasztani kinek-kinek a legízletesebbet.

Reméljük, hogy aki kilátogat a rendezvényre, kedvet fog kapni ahhoz is, hogy felkeressen egy-egy tájházat szerte az országban, hiszen célunk az is, hogy megismertessük a Skanzen látogatóival a vidéken megőrzött népi építészeti örökséget, a tájházakban újra megélt hagyományokat, a változatos tájegységi néprajzi kultúrát. Egyúttal azt is szeretnénk, hogy a program lehetőséget teremtsen a tájházak körül szerveződő közösségek találkozására, egymás értékeinek megismerésére is.

szerző: Dr. Szonda István

Nyitólap

eseménynaptár


  SZEP 09
  hétfő
 
VIII. Országos és IV. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia
  SZEP 16
  hétfő
 
Alternatív múzeumi erőforrások (AME30T)
  SZEP 18
  szerda
 
EGY ÚJ ÉVTIZED KÜSZÖBÉN C. Múzeumi információs nap
  SZEP 23
  hétfő
 
XVII. ORSZÁGOS MÚZEUMPEDAGÓGIAI ÉVNYITÓ
  SZEP 27
  péntek
 
Csongrádra megy a Múzeumi Játékmustra
  OKT 02
  szerda
 
Jelen leszünk Dijonban az ENCATC konferenciáján
HKSZCSPSZV
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

AUGUSZTUS

24

SZOMBAT

legfrissebb híreink


2019. 08. 13.
Megváltozik az élet a Múzeumi Nívódíjtól?
2019. 07. 24.
Képzés a legmodernebb formában, a hatékony múzeumhasználatért
2019. 07. 19.
Tanulmányút Észtországba a Cselekvő Közösség projekttel augusztus végén
2019. 06. 25.
Kurátori tárlatvezetések az Art Capital 2019 szakmai napján
Magyar Múzeumok


2019. 08. 24.
Hogy állunk önkéntesekkel? - Körkép a hazai múzeumi önkéntességről
2019. 08. 24.
Hogy állunk önkéntesekkel? - Körkép a hazai múzeumi önkéntességről
2019. 08. 24.
Több mint ezer település, közel félezer újjáéledő közösség
2019. 08. 23.
Savaria Underground
Skanzen hírek


2019. 04. 03.
Emlékülés a Skanzenben Sabján Tibor tiszteletére
2019. 03. 22.
Önkénteseknek tart képzést a Skanzen
2019. 03. 22.
Tavaszi napközi a Skanzenben zöldcsütörtökön és húsvét kedden
2019. 03. 22.
Tavaszváró kerti hétvége a Skanzenben